Kisgyerek

4 tipp, hogy ne a betegségekről szóljon az ősz

A szülők jól ismerik az őszi-téli "rutint": egy hét ovi, suli, egy hét betegeskedés... Hogyan csökkenthetjük a fertőzések rizikóját?
2019. Szeptember 28.
Így csökkenthetjük a betegségek rizikóját! Fotó: iStock

Szinte elkerülhetetlen, hogy a közösségbe kerülő, óvodás, kisiskolás gyerek megbetegedjen. A kicsik között sokkal könnyebben terjednek a fertőzések,arról nem is beszélve, hogy az immunrendszerük sincs tökéletesen felkészülve az új, ismeretlen kórokozók elleni küzdelemre. A leggyakoribbak a felső légutakat érintő fertőzések, illetve a hasmenéses betegségek. Néhány egyszerű tippel azonban segíthetünk a gyerekeknek megelőzni a betegségeket!

Tanítsuk meg a megfelelő higiéniára!

A legtöbb fertőző betegség érintéssel, cseppfertőzéssel terjed, és a kórokozók akár több órán keresztül is életben maradnak a különböző felületeken, így a kezünkön is. A kézről pedig könnyen a szájba kerülhetnek. A fertőző betegségek elleni küzdelem egyik legfontosabb lépése a rendszeres, alapos kézmosás! A kézmosás mellett arról se feledkezzünk meg, hogy a gyerekeknek az orrfújást is meg kell tanulniuk, és azt is tanítsuk meg nekik, hogy zsebkendőbe vagy a könyökhajlatukba köhögjenek, tüsszentsenek.

Töltsünk több időt a szabadban!

A szervezet megerősítésének egyik legjobb módszere, ha naponta legalább harminc percet a szabadban mozoghat, játszhat a gyerek! Ennek ráadásul a lelki kiegyensúlyozottságra is rendkívül pozitív hatásai vannak!

Korlátozzuk a tévézést, tabletezést!

Nemcsak azért érdemes csökkenteni a képernyők előtt töltöt időt, mert ez rossz hatással van a gyerekek kognitív képességeire! Kutatások szerint a gyakran megérintett, de ritkán megtisztított felületeken rengeteg kórokozót találhatunk, így a számítógépek billentyűzete, a tévék távirányítója, a tablet vagy a telefon könnyen a fertőzések melegágya lehet.

 Kínáljuk egészséges ételekkel a gyereket!

A friss zöldségek és gyümölcsök, a sovány fehérjék, a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a sok folyadék mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, az immunrendszer működésének támogatásához. Így nemcsak a fertőzések esélyét csökkenthetjük, de segíthetjük is a szervezetet abban, hogy az esetleges betegségeket könnyebben legyőzze. 

(via

Ez is érdekelhet: