Gyerek

Az elegendő alvás megvéd a fertőzésektől

A kutatás szerint ha valaki csupán öt vagy még ennél is kevesebb órát tölt alvással, az 28 százalékkal nagyobb eséllyel fázik meg, mint a rendszeresen eleget pihenő társai.
2016. Április 20.

Az elegendő alvás megvéd a fertőzésektől

Nemcsak a nátha, de az influenza, a fülgyulladások és a tüdőgyulladás is gyakoribb azok körében, akik nem alszanak eleget.

“Azok az emberek, akik rendszeresen öt órát vagy még annál is kevesebbet alszanak, számos betegséggel kényszerülhetnek szembenézni. Gyakorlatilag minden fertőzés esélye megnő, a fülgyulladástól a mellkasi fertőzésekig” – mondja a kutatást vezető Aric Prather, a San Franscisco-i székhelyű Kaliforniai Egyetem pszichológus adjunktusa.

A szakemberek egyelőre nem tudják pontosan megmondani, mi az oka annak, hogy a fertőzések esélye az alvásmennyiség csökkenésével nő, de jó eséllyel az ún. t-sejtek regenerálódásának problémájáról van szó, amelyek a fertőzések kivédéséért felelnek.

Prather egy korábbi kutatás során már kipróbálta, mi történik, ha keveset alvó embereket nátha-vírus fertőzésveszélyének tesznek ki, és megállapította, hogy az összefüggés releváns, a ez a csoport valóban könnyebben kapja el a betegséget. Ezzel együtt ok-okozati összefüggésről még nem beszélhetünk.

A friss kutatás során közel 23 ezer amerikai férfi és nő adatait vizsgálta a kutatócsoport 2005 és 2012 között, akiknek átlagéletkora 46 év körül alakult. Az önkéntesek jelentették, mennyit aludtak, beszámoltak az esetleges alvással kapcsolatos problémákról, és elmondták, volt-e megfázás, egyéb fertőzés vagy tüdőgyulladás az előző hónapban.

A JAMA Internal Medicine című szaklapban publikált kutatás konklúziója az, hogy a fertőzések elkerülése érdekében is fontos, hogy napi 7-8 órát töltsünk alvással.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress