Gyerek

6 dolog, ami segíthet átvészelni betegség nélkül az őszt

Az immunrendszer működése összetett, a gyermek immunrendszere pedig még fejlődéseben van, meg kell érnie a védekezőrendszerének. Mi kell a megfelelő immunműködéshez?
2018. Szeptember 25.
6 dolog, ami segíthet átvészelni betegség nélkül az őszt

Az immunrendszer fő feladata, hogy felismerje melyek a saját és melyek az idegen anyagok. Az, hogy egy adott betegségnek milyen a lefolyása sok mindentől függ, pl. a mikroorganizmusok számától vagy a szervezet védekezőképességétől.

A gyermek számtalan kórokozóval, idegen anyaggal találkozik az immunrendszerének érése során, a memória-sejtek pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy optimálisan működjön a védekezőrendszere.

De mire van szükség az megfelelő immunműködéshez?

Optimális bélflóra

Megtámogathatjuk a bélflórát probiotikumokkal. Növényi eredetű hatóanyagokat tartalmazó készítmények is támogatják az immunrendszert, ilyen pl. a Bíbor kasvirág. A fitoterápiás készítményeket csak nagy körültekintéssel használjuk gyermekeknél.

Vitamin-, ásványianyag- és nyomelem bevitel

Különösen az őszi-téli hónapokban fontos a vitamin, ásványianyag és nyomelem bevitel: történhet multivitaminok vagy cseppek alkalmazásával. Természetesen ne essünk túlzásba, csak a megfelelő táplálkozás mellett, kiegészítésként alkalmazzuk.

Étrend

A gyerekek erős immunrendszerének alapja a változatos és egészséges étrend: sok zöldség, gyümölcs, sovány húsok, halak fogyasztása.

Folyadékbevitel

Ősszel is ugyanolyan fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, ami leginkább vizet jelent, és lehetőleg kerüljük a cukrozott italokat.

Elegendő alvás

Az alvásmennyisége illetve az alváshiány több mindent is befolyásol a szervezetben: az általános közérzetünket, a teljesítményünket és az immunrendszer működését is. Egy kisgyermeknek (5-12 éves kor) napi 10-11 óra alvásra van szüksége és az sem árt, ha jól bevált esti rutin előzi meg az alvást.

Rendszeres mozgás

A mozgásnak, a sportnak nem csupán a megfelelő csontozathoz-izomzathoz járul hozzá, hanem növeli az állóképességet, az erőnlétnek pedig döntő szerepe van a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség kialakulásában is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: bethesda.hu