Gyerek

Kevesebb cukrozott üdítő, több víz az iskolákban

Az ötödik születésnapját ünneplő HAPPY-hét záróeseményén veheti át a fődíjat az első helyezést elért Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola Vas megyéből. Kiemelkedő volt a tanulók és pedagógusok kreativitása a HAPPY-héten.
2014. Május 30.

Nyereményük az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben eltöltött kalandos egészségnap. Az iskola 35 tanulója izgalmas, játékos feladatokkal fűszerezett sportvetélkedőn próbálhatja ki magát, érdekes feladatokat oldhatnak meg a Legyen Ön is Egészséges! kvízjátékon, sőt A főzés 6alma főzőiskolában finom és egészséges ételeket is készíthetnek. Ezen a napon díjazásban részesül az a tizennégy intézmény is, amely mind az öt évben részt vett a 2010-ben indult HAPPY-hét programban.

Az elmúlt öt esztendőben közel 174 ezer gyermek tapasztalhatta meg a gyakorlatban is a vízfogyasztás előnyeit. Idén 144 oktatási, nevelési intézmény csatlakozott az eseményhez és 43 591 gyermek ihatott vizet a HAPPY-hét keretében, vízforgalmazó vállalatok, vízművek által felajánlott palackos, ballonos víz révén, továbbá az intézmények biztosította, étkezőkbe, osztálytermekbe kihelyezett vizeskancsókból.

A programban részt vevő minden iskola hasznosnak tartotta a kezdeményezést, valamint az OÉTI-től kapott, letölthető segédanyagokat. Szívesen fogadták az intézményekben kihelyezhető plakátokat, a tanórákon felhasználható, a folyadékfogyasztásról szóló anyagokat. Sok helyen szerveztek rajzversenyt, készítettek a vízzel kapcsolatos dekorációt, poháralátétet, személyre szabott poharat vagy akár palackot. Közkedvelt volt a Víz Bár, a program részeként több intézményben azt is megengedték a tanulóknak, hogy a tanórák alatt vizet fogyasszanak.

A HAPPY-hetet az alsós és felsős korosztályok is megkedvelték. A programsorozatot követően – az OÉTI felmérése szerint – a diákok 86 százaléka kevesebb cukros üdítőt vitt magával az iskolába és szinte mindenki több vizet ivott. A HAPPY-hét programsorozatához 2015-ben ismét lehet csatlakozni, addig is minden nap többször emeljük vizespoharunkat!

Forrás: OÉTI-ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály