Gyerek

A komolyabb sporttal jobb, ha várunk 7 éves korig

A kutatók szerint azok a szülők, akik ennél hamarabb "kényszerítik" versenysportra a gyereket, többet ártanak vele, mint használnak.
2018. Június 29.
A komolyabb sporttal jobb, ha várunk 7 éves korig

Sok szülő abban a hitben él, hogy a legjobbat teszi a gyermekével, ha minél hamarabb elkezdi komoly sportra járatni, hiszen mozog, megtanul csapatban működni, esetleg a friss levegőn is van stb. Ezért igen gyakran látni négyéveseket, hogy a szombatot a focipályán töltik, a szülők pedig boldogok, hiszen a kicsinek minden esélye megvan (gondolják), hogy egyszer befutott élsportoló legyen.

10 évesen abbahagyják

Az igazság azonban az, hogy ez egyáltalán nem biztos, hogy így van, sőt. A Victoria Egyetem által végzett új kutatás szerint jobb, ha várunk az élsporttal, így ugyanis kevesebb lesz az esélye, hogy a gyereknek elmegy a kedve az egésztől.

Az említett kutatás 14 000 lányt vizsgált, és arra az eredményre jutott, hogy azoknak a gyerekeknek a 60%-a, akik 4-5 éves korban kezdtek el sportolni, 10 éves koruk előtt vége szakadt a sport pályafutásának.

Egyszerűen megunják

“Az egyre fiatalabb korban kezdett élsport mögött valószínűleg nagyrészt azok a nyomulós szülők állnak, akik azt gondolják, hogy a korai kezdés miatt előnnyel indul a gyerekük az adott sportágban, illetve azok a sportklubok, akik minél több gyereket szeretnének toborozni” – mondta Rochelle Eime a Victoria Egyetemről az ausztrál Herald Sun-nak.

“Ezek a 4-5 éves kicsik azokhoz a 7-9 évesekhez csatlakoznak, akik speciális felkészítő edzéseken vesznek részt, ahhoz, hogy később egy klubhoz csatlakozhassanak” – mondja Dr. Eime. “Azt azonban elfelejtjük, hogy nekik 4 éven keresztül kell ebben részt venniük, tehát nagy a valószínűsége, hogy ennyi idő alatt vagy ráunnak az adott sportra és lemorzsolódnak, vagy (rosszabb esetben) összességében elegük lesz a sportolásból.”

A kutatás szerint a legideálisabb a komoly, szervezett sportolás elkezdéséhez a 7-9 éves kor – ezeknek a gyerekeknek ugyanis mindössze 30%-a adta fel idő előtt a dolgot.

“Azt gondolom, hogy a fiatalabb gyerekeknek is szüksége van a mozgásra, de nem ebben a formában” – tette hozzá Dr. Eime.

(via)

Kapcsolódó cikkeink sportolás témában: