Gyerek

8 táplálkozási tipp, ha sportol a gyereked

Akár versenysportoló, akár hobbiszerűen jár heti 2-3 edzésre a gyereked, jó ha ezekkel a dolgokkal tisztában vagy az ideális táplálkozását illetően.
2024. Január 03.
sportoló kislányok egészséges ételeket esznek edzés előtt
Fotó: Getty Images

Mikor egyen és mit? Hogyan érd el, hogy ne farkaséhesen essen haza este? Mit érdemes ennie edzés előtt? Ezek nagyon fontos kérdések mind a hobbi- mind a versenysportoló gyerekek esetén. Mert bizony a gyerek, ha éhes, akkor nyűgös, nem tud koncentrálni, és könnyen kiborul olyasmin is, amit máskor fel se venne – és ezt jobb elkerülni mindenki érdekében…

A Feeding Littles Instagram-oldal szakértője, Megan McNamee dietetikus, intuitív evés tanácsadó, maga is két sportoló kislány anyukája. Pontosan tudja, milyen nehéz megszervezni, hogy időben odaérjenek a gyerekek az edzésekre, és lehetőleg ne éhesen és fáradtan, hanem energikusan de ne tele hassal, és a késői edzések után se kopogó szemmel essenek haza. Az alábbi tippjei nagyon hasznosak lesznek, ha nálatok is heti többször, akár több órás edzéseken vesz részt a gyerek.

1. Ne menjen üres hassal edzeni

A tréning előtti egy órában lehetőleg egyen valamit a gyerek – még akkor is, ha nem olyan rég ebédelt. Jó, ha ezt nem közvetlenül az edzés előtt teszi, de ha csak akkor van rá idő, akkor is egyen egy keveset, hogy bírja az edzést.

2. Ne csak szénhidrátot egyen

A szénhidrátban dús, elsősorban a cukros, lisztes ételek ugyan gyorsan energiával látják el a szervezetet, de a hatásuk nem tart sokáig. Ha az edzés előtti kisétkezés fehérjét és zsírt is tartalmaz, sokkal tovább bírja majd a gyerkőc energiával. Jó ötlet lehet a banán joghurttal, sajtos, zöldséges szendvics, krémsajtos szendvics, energiaszelet.

3. Ha nagyon éhes estére, egyen többet edzés előtt

Akár fel is cserélheted az étkezések sorrendjét: ha viszonylag későn kezdődik az edzés, vagy sokáig tart, meg is vacsorázhat előtte, és utána már csak valami könnyűt egyen, mikor hazaér. Ha ez így nem működik, akkor csomagolj neki kicsit többet, amit megehet edzés előtt, a fent említett, szénhidrátot, fehérjét és zsírt is tartalmazó ételekből (persze abból, amit szeret, szívesen és könnyen megeszik, és amennyire csak lehet, egészséges).

csapatsport

(Kép forrása: Getty Images)

4. Nasizhat egy kicsit edzés után

Ha rendszeresen olyan éhes edzés után, hogy nyűgös, ingerült miatta, akkor vigyél neki valami egyszerűen megehetőt, amit edzés után elfogyaszthat, és könnyen kihúzza vele vacsoráig. Kis szendvics zöldséggel, sajttal, egy banán, joghurtital – de lehetőleg ne édesség legyen.

5. Készülj előre

Jó, ha előre el tudod készíteni a vacsorát azokon a napokon, amikor sokáig tart az edzés – vagy van előző napról maradék, gyorsan megmelegíthető étel, akár lefagyasztva, hogy minél előbb vacsorázni tudjon a kimerült gyerek. Nem ilyenkor kell csodás, kétfogásos vacsikat elé tenni, viszont jó, ha olyasmit adsz, amiben van zöldség és fehérje is.

6. Egyetek együtt

Még ha olyan későn is végez az edzéssel a gyerkőc, hogy a család többi tagja már megvacsorázott, ha csak lehet, üljetek együtt az asztalnál, vagy legalább te ülj oda mellé, amíg eszik. Ez egy nagyon jó lehetőség a kapcsolódásra, beszélgetésre, ne hagyd ki! Amúgy is olyan kevés időt tudtok együtt tölteni, használd ki!

7. A folyadékpótlás nagyon fontos

Minden gyereknél és felnőttnél, de az aktív sportolóknál különösen! Lehetőleg vizet igyon, amikor csak lehet, izzasztó, megterhelő edzések után lehet izotóniás italt is választani. Fontos, hogy a folyadékpótlásra ne csak az edzés után figyeljen oda, hanem egész nap – sokkal jobb lehet a teljesítménye és jobban tud összpontosítani a suliban is, ha megfelelően hidratált a szervezete.

8. Figyeld a gyerekedet

Mindegyik tanács általánosságban hasznos, de nem garantált, hogy a te gyerekednél is pont így működik. Ha ő nem tud teli hassal edzeni, akkor ne adj neki a tréning előtti egy-másfél órában, de ha attól jobban bírja a terhelést, akkor nyugodtan egyen edzés előtt. Figyeld őt, és ő is figyelje magát, próbálgassátok, mi válik be, legyetek kreatívak, és merjetek változtatni, ha valami nem jó.

És ha szükséges, nyugodtan kérjetek tanácsot az edzőtől, dietetikustól. Fontos a gyerek teljesítménye, természetesen, de a közérzete, a hangulata, az energiaszintje még inkább.

Forrás: Instagram.com/feedinglittles