Gyerek

5 tipp, hogyan beszélgessünk a gyerekkel a súlyról és az étkezésről

A tanulmányok szerint az, ahogyan a gyerekekkel az ételekről és az étkezésről beszélünk, hatással lehet az étellel kapcsolatos viselkedésükre és a testükről alkotott véleményükre.
2022. Április 09.
5 tipp, hogyan beszélgessünk a gyerekkel a súlyról és az étkezésről (Fotó: Getty Images)

Gia Marson pszichológus, tanácsadó egy a psychologítoday.com portálon megjelent cikkben írt az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) öt egyértelmű, bizonyítékokon alapuló irányelvéről, amelyeket követhetünk, ha az ételekről, az étkezésről vagy a testsúly témájáról beszélnénk. Ezek a következők.

Ne ösztönözzük a fogyókúrázást. A fogyókúra kockázatos és kontraproduktív. Egy tanulmány eredménye szerint, amelyben 3 éven keresztül követtek nyomon 14 és 15 éveseket, a fogyókúra volt az evészavar kialakulásának legfontosabb előre jelzője. Azoknál, akik szigorúan korlátozták a kalóriabevitelt és kihagyták az étkezéseket, 18-szor nagyobb valószínűséggel alakultak ki étkezési zavarok, mint azoknál, akik nem fogyókúráztak.

Rendszeres családi étkezések. Általánosságban elmondható, hogy a családi étkezések együtt járnak a kiegyensúlyozott táplálkozással, és az evészavaros viselkedés kisebb kockázatával. Egy több mint 13 ezer gyermek és serdülő bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy ha a legtöbb napon együtt vacsorázik a család, az védelmet jelenthet a fogyókúra, az önhánytatás és a falásrohamok ellen. A családi vacsorák nemcsak a kiegyensúlyozott étkezésekre és a közös beszélgetésekre adnak alkalmat, hanem lehetőséget is kínálnak a gyermek számára, hogy megtapasztalja az önbecsülést növelő gondoskodást.

Jó ötlet abbahagyni a testsúlyról való beszélgetést. Egy tanulmány szerint azoknak a szülőknek, akik a testsúlyról beszélgettek, olyan serdülő gyermekeik voltak, akik nagyobb valószínűséggel fogyókúráztak, egészségtelen magatartást folytattak a testsúlykontrollal kapcsolatosan, vagy voltak falásrohamaik. Ha azonban a beszélgetés fókusza a testalkatról vagy méretről az egészséges, következetes, kiegyensúlyozott étkezési magatartásra tolódott, kevésbé valószínű a fogyókúrázás vagy az egészségtelen súlykontrollálló magatartás. Tehát a testsúly helyett ezek a beszélgetések a kiegyensúlyozott táplálkozásra összpontosítsanak.

Kerüljünk minden ugratást a súly miatt, még akkor is, ha ártalmatlannak tűnik. Egy fiatal tinédzserek körében végzett tanulmányban a családtagok és más fontos személyek bántó megjegyzései a testalkatukra vagy -méretükre összefüggésbe hozható az egészségtelen testsúlykontrollálló viselkedéssel és a falásrohamokkal a fiatal felnőttkorú nőknél és férfiaknál. Tehát legyen az a szabály, hogy a súllyal és alakkal kapcsolatos ugratás soha nem engedett.

Az egészséges testkép kialakítása. A testükkel való elégedetlenség a gyerekek fogyókúrázásához, falásrohamokhoz, csökkent fizikai aktivitásához és egészségtelen testsúlykontrolláláshoz kötődik – és ez az étkezési zavarok egyik kockázati tényezője. Ezért a gyerekek pozitív testképének kialakítása súlytól függetlenül fontos lépés a megelőzés felé. Azok a serdülők, akiknek nagyobb az elégedettségük a testükkel, nagyobb valószínűséggel mutatnak pozitív kapcsolatot a kiegyensúlyozott étkezési szokásokkal és az aktív életmóddal.

Marson szerint az AAP ajánlásai alátámasztják a saját klinikai tapasztalatait. Pszichológusként, aki étkezési zavarokkal küzdő gyermekekkel, tinédzserekkel és felnőttekkel foglalkozik, túlságosan gyakran szokott hallani arról, hogy a látszólag hasznosnak tűnő közbeavatkozások milyen negatív hatással lehet a gyermek súlyával kapcsolatban, ha felnőttektől származik.

A szakember azt javasolja, hogy a szavak alaposabb megválasztása mellett arra is fontos összpontosítani, amit csinálunk. Példát mutathatunk, ha kiegyensúlyozottan és változatosan étkezünk és ilyen ételeket kínálunk, nem fogyókúrázunk, a lehető leggyakrabban közösen étkezünk a családdal, és tartózkodunk a saját testünkkel és súlyunkkal kapcsolatos negatív megjegyzésektől.

Forrás: psychologytoday.com