Kamasz

Így lehet energikusabb a sportoló kamaszod

Tinédzserkorban egyébként is megnő a szervezet vasszükséglete, ám ha a gyereked sportol, még jobban oda kell figyelni a megfelelő vasbevitelre vagy akár pótlásra.
2024. Június 04.
sportoló, focizó kamasz lányok
Fotó: Getty Images

Rengeteget változik a gyerekek teste kamaszkorban, ezért nagyon fontos gondoskodni arról, hogy a szükséges tápanyagokat kiegyensúlyozott, egészséges étkezéssel és vitaminkészítményekkel biztosítsuk. A növekedés, fejlődés a többi között a vasszükséglet megnövekedésével is együtt jár. A lányoknál a menstruáció megjelenése még tovább növeli a szervezet vasigényét, és van még egy dolog, ami jelentősen megemelheti a megfelelő vasszint fenntartásához szükséges mennyiséget: ez pedig a rendszeres és intenzív sport.

Segíts neki, hogy energikus legyen

A fokozott izommunka az átlagosnál több vasat igényel, ezért, ha most kezd komolyabb edzésbe a gyereked, vagy épp már régóta űzi a sportot, akár versenyszerűen, erre bizony oda kell figyelned. Ha a szervezete vasraktárai nincsenek megfelelően feltöltve, az negatívan befolyásolhatja a teljesítőképességét, a terhelhetőségét, vagyis nem bírja olyan jól az edzést, kimerült, fáradékony, energiahiányos lehet. (És ez nemcsak a sportbeli, hanem akár az iskolai teljesítményére is rányomhatja a bélyegét.) És minél többet edz, ez a fáradtság, fáradékonyság annál intenzívebbé válhat, ha nem gondoskodsz a megfelelő vaspótlásról. Különösen akkor kell erre nagy figyelmet fordítani, ha:

  • az edzés mellett diétázik is a gyerek,
  • vegetáriánus vagy vegán táplálkozást folytat,
  • lányok esetén, ha nagyon erős a menstruáció,
  • versenyszerűen sportol, fokozottan intenzíven edz a kamasz.

Ezekben az esetekben a kiegyensúlyozott, vasban gazdag ételeket (vörös húsokat, szárnyashúst, májat, belsőségeket) tartalmazó étrend mellett is szükség lehet vaspótlásra az esetleges vashiány megelőzésére vagy a már kialakult vashiány kezelésére.

Egy kis tudatosság

Ha a gyereked sportol, főleg, ha versenyszerűen, akkor jó eséllyel könnyen rávehető arra, hogy figyeljen oda a táplálkozására és az extra vaspótlásra is, hiszen, ha ezeket elhanyagolja, az a teljesítménye rovására mehet. Márpedig kár lenne a rengeteg befektetett munka eredményét azzal kockáztatni, hogy vashiány miatt ne tudja kihozni magából a maximumot. Keressetek neki olyan készítményt, ami jól beilleszthető az étrendjébe, életmódjába. Ezeket a készítményeket célszerű már a vashiány megelőzésére is bevetni, mert már kialakult vashiány esetén sokáig, 3-6 hónapig is eltarthat a vasraktárak feltöltése.