Kisgyerek

Egészséges, ha egy kisgyerek nem eszik húst?

Egyre több kisgyermek nem fogyaszt állati eredetű ételeket vagy táplálkozik húsmentesen. Vajon egészséges-e, ha egy kisgyermek vegetáriánus vagy vegán étrendet követ?
2018. Április 30.
Egészséges, ha egy kisgyerek nem eszik húst?

Egyre nagyobb azoknak a száma, akik nem esznek húst vagy egyáltalán semmilyen állati eredetű terméket. Nem csupán felnőttekre jellemző, hanem egyre több kisgyermek is a húsmentes étrendet követi. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon ők is hozzájutnak-e más forrásból azokhoz a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, amelyeket alapvetően az állati eredetű ételek tartalmaznak.

Kétféle étrendről beszélünk, a vegánról és vegetáriánusról. Vegetáriánus az, aki nem fogyaszt húst (halat sem!), de minden más élelmiszert igen. Vegán pedig az, aki semmilyen állati eredetű élelmiszert nem vesz magához, tehát nem eszik húst, de tejtermékeket és tojást sem, azaz kizárólag növényi eredetű ételeket eszik.

A kérdés az, hogy egészséges-e, ha kiiktatjuk a táplálkozásból az állati eredetű termékeket. A kérdés megválaszolása nem könnyű, mert viszonylag kevés klinikai adat áll rendelkezésre, amely ezt a kérdést vizsgálta.

Nemrégiben egy német kutatás arra jutott, hogy a vegán étrendű, azaz az állati eredetű termékeket, így a tojást és tejtermékeket sem fogyasztó gyermekek 10 százaléka, míg a vegetáriánusok 6 százaléka korához képest túl kicsi. Mindez a nem optimális tápláltság jele lehet – idézi a pharmaonline cikke a vizsgálatot vezető német kutatót, Markus Kellert.

Szakemberek véleménye alapján a vega vagy vegetáriánus étrend különös odafigyelést igényel: pl. az agy és az idegrendszer fejlődéséhez szükséges B12-vitamin szempontjából.

A Német Táplálkozástudományi Társaság (Deutsche Gesellscahft für Ernährung; DGE) például egyáltalán nem javasolja gyermekek esetében a vegán vagy vegetáriánus táplálkozást. Véleményük szerint az állati eredetű termékeket nélkülöző táplálkozás esetén nem biztosított számos vitamin és nyomelem vagy legalábbis nehézkes ezek maradéktalan pótlása.

Szinte folyamatosan pótolni kell a B12-vitamint, a D-vitamint, a kalciumot, a cinket, a vasat, a jódot, a szelént és az omega 3-zsírsavakat. A Gyermektáplálkozási Kutatóintézet (Forschungsinstitut für Kinderernährung) korábbi vezetője, Mathilde Kersting azt állítja, hogy a vegán gyermekek táplálása a fehérje-anyagcserezavaros betegekéhez hasonló.

A Berufsverband für Kinder- und Jugendärzte vagyis gyermekorvosokból álló németországi szakmai szervezet egyáltalán nem ajánlja a vegán táplálkozást gyermekkorban, szerintük súlyos tanulási zavarokat is okozhat a vegán étrend. Úgy gondolják, hogy nagy odafigyeléssel, rendszeres vaspótlással és évenkénti vérképellenőrzéssel a vegetáriánus étrend követhető gyermekkorban.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Forrás: PharmaOnline