Gyerek

Tudtad, hogy a gyerekek másképp érzik az ízeket, mint a felnőttek?

Ez az oka annak is, hogy más ételeket szeretünk gyerekként, mint felnőttként.
2022. Május 23.

Mint tudjuk a gyerekek gyakran nagyon válogatósak, más ételeket szeretnek, mint mi, és, ha tehetnék, még a főétkezésekre is édességet ennének. Ez nem valami gyermeki hóbort, bizony megvan az oka. Méghozzá az, hogy másképp érzik az ízeket.

A titok nyitja az ízlelőbimbók számában rejlik

Az ízeket a nyelvünkön található ízlelőbimbók segítségével érzékeljük. És itt jön a különbség, mert míg a felnőttek szájában nagyjából 10 ezer ízlelőbimbó van, addig a gyerekekében ennek a háromszorosa. Így tehát ők sokkal élénkebben érzik az ízeket, Így nem csoda, hogy sokszor taszítóak számukra a keserű és savanyú, valamint a fűszeres ételek.

Folyamatosan változik a számuk

Az ízlelőbimbók nem állandóak, a felnőtteknél kéthetente elhalnak (természetesen nem egyszerre) és újak jönnek létre a helyükön. Ez a gyerekeknél is így van, de kamaszkorukban az elhalt ízlelőbimbóik kétharmada nem regenerálódik, így a pubertáskor után átalakul az ízérzékelés. Tehát az, hogy a gyermekünk mást szeret, mint mi és bizonyos ételeket egyáltalán nem hajlandó megenni, nem (csak) hiszti eredménye, hanem a fent leírtak fényében, már teljesen érthető dolog.

Mindez a gyerekek fejlődését támogatja

De vajon miért is van így mindez? A szervezetünkben semmi nem történik ok nélkül! A jelenség arra hivatott, hogy támogassa a gyerekeket abban, hogy magas energiatartalmú, vagyis cukros és zsíros ételek fogyasszanak, nem véletlenül imádják annyira az édes ízeket és az édességet. A fejlődő szervezetnek ugyanis sokkal több kalóriára van szüksége, mint a felnőtteknek.  Amikor a testi fejlődés befejeződik, az ízlelőbimbók száma leredukálódik a tízezer körüli mennyiségre.