Kisgyerek

Négy tévhit az immunerősítésről

A témában rengeteg tipp, trükk és teória terjed, ám ezek közül sajnos, nem mindegyik helytálló. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket az immunrendszer felturbózása kapcsán.
2019. Október 24.
Négy tévhit az immunerősítésről (fotó: iStock)

Az ősz beköszöntével szinte a csapból is az immunerősítés folyik. Ez teljesen érthető, hiszen ki ne szeretné, hogy gyermeke elkerülje a szezonnal együtt járó non-stop betegeskedést. Ám nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindegyik tanács állja meg a helyét. Összeszedtük a legnagyobb tévhiteket.

1. Tévhit: Az erős immunrendszer teljes mértékben a táplálkozásunkkal van összefüggésben, így a különböző szuperételek és immunerősítők gyakori fogyasztásával sikeresen megerősíthetjük azt

Sokan vélik úgy, hogy egészségünk kulcsa kizárólag az elfogyasztott táplálékokban és a bevitt vitaminokban rejlik. Habár a táplálkozásnak valóban kiemelt jelentősége van szervezetünk helyes működésében, immunrendszerünk hatékonyságát ezen kívül még számtalan egyéb tényező is befolyásolhatja. Védekezőképességünkre kihat, hogy mennyire élünk aktív életet, mennyi testmozgást végzünk, mennyit és milyen minőségűt alszunk, illetve hogy mekkora stressznek vagyunk kitéve nap mint nap. A gyerekeknél nyilván nem minden tényező játszik szerepet a fentiekből, de esetükben sem kizárólag azon múlik mennyire ellenállóak, hogy milyen ételeket fogyasztanak.

A különböző szuperételek, a természetes “immunerősítők” (pl. búzafűlé, Echinacea), és C-vitamin nagy dózisban való szedésének hatékonysága egyelőre nem bizonyított. Habár valóban támogathatják bizonyos szerveink, funkcióink működését, az immunrendszerre összességében tett pozitív hatásuk nincs alátámasztva tudományos bizonyítékokkal.

2. Tévhit: A válogatós gyerekek immunrendszere gyengébb, mint “rendesen” étkező társaiké

Szinte minden apróság átmegy egy időszakon, amikor csak néhány fajta ételt hajlandó elfogyasztani. Ha szerencsésebbek vagyunk, akkor ezek az egészségesebb (zöldség, gyümölcs) ételtípusokból kerülnek ki, ha kevésbé, akkor marad az “üres” tészta, a vajas kenyér és társaik, legrosszabb esetben pedig az édességek. Ebben az időszakban számos szülő aggódik amiatt, hogy válogatós gyermeke nem jut elegendő tápanyaghoz/vitaminhoz, és így hajlamosabb lesz elkapni a különböző betegségeket. Azonban ettől nem kell tartani. Az esetlegesen hiányzó tápanyagokat érdemes valamilyen gyermekek számára kifejlesztett multivitamin készítménnyel pótolni, de alapjáraton ez az időszak a szülők idegzetét jobban megviseli, mint a kicsik immunrendszerét.

3. Tévhit: A vitaminkészítmények időszakos “túladagolása” elősegítheti a gyorsabb gyógyulást

Az őszi-téli időszakban egy általános multivitamin készítmény szedése mindenképp pozitív irányban támogatja szervezetünket, azonban a vitaminok halmozásának, illetve előírt mérték felett való bevételének már egyáltalán nincsenek bizonyított előnyei. Sőt! Egy változatos, kiegyensúlyozott étrend, megfelelő testmozgás, és pihentető alvás mellett, a szervezetnek nincs szüksége extra “külső” megerősítésre ahhoz, hogy megfelelően tudja megvédeni magát.

Betegség esetén azonban sokan hajlamosak vagyunk – mind magunk, mind gyermekeink számára – “túladagolni” a vitaminokat. Ez azonban azon túl, hogy nem gyorsítja fel a gyógyulási folyamatot, még veszélyeket is hordozhat magában. Fontos, hogy mindig tartsuk be a vitaminok és étrendkiegészítők tájékoztatójában foglaltakat és semmiképp ne lépjük túl a javallott mennyiséget!

4. Egy pohár frissen facsart narancslé reggelente segít természetes úton felpörgetni a kicsik védekezőképességét

Habár a narancsdzsúsz a gyerekek nagy kedvence – és a frissen facsart verziója valóban sok C-vitamint tartalmaz – sajnos a benne található rengeteg gyümölcscukor sokkal inkább “szunyókálni” küldi az immunrendszert. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a narancsdzsúszban található szénhidrátok átmenetileg közel 41%-kal csökkentették az italt fogyasztók ellenállóképességének hatékonyságát.

A magas vércukorszint ráadásul csökkenti a sejtek C-vitamin felvevő képességét is, így hiába viszünk be többet a vitaminból, az azzal a lendülettel el is hagyja testünket. Így ha a kicsi beteg, fogyasszon sok folyadékot (főleg vizet), adjunk neki húslevest és inkább egyen egy narancsot gerezdenként, mintsem akár 3-4 narancsnyi (hiszen egy pohár frissen facsart narancslé akár ennyi gyümölcsöt is tartalmazhat) fruktózt vigyen be egyszerre a szervezetébe.

Kapcsolódó cikkeink: