Terhesség

14 étel, ami erősíti az immunrendszert

Sokat tehetünk immunrendszerünk megerősítése érdekében azzal, ha megválogatjuk mit eszünk. A most felsorolt élelmiszerek segítenek felturbózni az ellenállóképességet.
2020. Március 19.
14 étel, ami erősíti az immunrendszert (fotó: Getty Images)

Citrusok

C-vitaminban gazdag gyümölcsök, a C-vitaminról pedig jól tudjuk, hogy kedvezően hat az immunrendszerre. Kulcsfontosságúak a fertőzések leküzdésében is. Milyen gyümölcsök tartoznak ide? A grapefruit, a narancs, a mandarin, a citrom, a lime és a klementin (narancs és mandarin keresztezéséből jött létre).

Kaliforniai paprika

Még a citrusoknál is több C-vitamint tartalmaz. Emellett gazdag béta-karotinban, ami a szemnek és a bőrnek segít megőrizni az egészségét.

Brokkoli

A brokkoli vitaminokkal és ásványi anyagokban gazdag: tele van A-, C- és E-vitaminnal, valamint antioxidánssal és rosttal. A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség. Akkor teszünk a legjobbat a szervezetünknek, ha a lehető legkevésbé főzzük meg mielőtt elfogyasztanánk.

Fokhagyma

A fokhagyma a világ szinte minden konyhájában megtalálható. Már a korai civilizációk is ismerték a fokhagyma szerepét a fertőzések leküzdésében. A fokhagyma csökkenti a vérnyomást, amellett, hogy immunfokozó tulajdonságai is vannak.

Gyömbér

Ha betegek vagyunk sokszor fordulunk a gyömbérhez, például tea formájában isszuk, ha meghűlünk. A gyömbér gyulladáscsökkentő, enyhíti a torokfájást. Még hányinger csökkentő hatása is ismert.

Spenót

Gazdag C-vitaminban, antioxidánsban, béta-karotinban, így erősíti az immunrendszert. A brokkolihoz hasonlóan akkor a legegészségesebb, ha nem főzzük meg, inkább pároljuk.

Joghurt

Az élőflórás joghurt stimulálják az immunrendszert. Igyekezzünk cukormentes joghurtot vásárolni, és részesítsük előnyben a sima joghurtot az ízesített helyett. Ízesítsük magunk: gyümölccsel, mézzel. A joghurtban D-vitamin is található, márkától függ, hogy mennyit tartalmaz.

Mandula

A mandula gazdag E-vitaminban, továbbá B1-, B2- és B6-vitaminokat is tartalmaz. Egy félcsészényi mandula a napi E-vitamin szükséglet közel 100 százalékát fedezi.

Kurkuma

Gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert, az ízületi porckopás és a rheumatoid arthritis kezelésére is alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő hatása mellett, sok benne az antioxidáns, baktérium- és vírusölő hatású is.

Zöld tea

Ásványi anyagokban és vitaminokban (C, D, K, B2) gazdag, tele van flavonoidokkal, amelyeknek antioxidáns hatásuk van. A zöld tea L-teanin aminosavat tartalmaz, az L-teanin pedig immunerősítő hatású, csökkenti a stresszt, a szorongást.

Papaya

Rengeteg C-vitamint tartalmaz, egyetlen gyümölcsben a napi ajánlott mennyiség 224 százaléka található. Gyulladáscsökkentő is, a benne található papain enzimnek köszönhetően. De a papaya gazdag káliumban, B-vitaminban és folsavban is.

Kivi

A papayákhoz hasonlóan a kiviben magas a C-vitamin tartalom, emellett tele van foláttal, káliummal, K-vitaminnal.

Baromfi

Amikor betegek vagyunk gyakran eszünk húslevest. Nem véletlenül, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van. A csirke és a pulyka bővelkedik B6-vitaminban.

Napraforgómag

A napraforgómag tele van olyan tápanyagokkal, mint a foszfor, a magnézium, és a B6-vitamin. Hihetetlenül magas az E-vitamin tartalma, amely erős antioxidáns.Az E-vitamin fontos az immunrendszer működésének szabályozásában és fenntartásában. Más, nagy mennyiségű E-vitamint tartalmazó ételek közé tartozik az avokádó és a sötét leveles zöldek is.