Gyerek

Gerincferdülés: jelek, hogy orvoshoz kell fordulni a gyerekkel

Mikor és hogyan alakul ki a gerincferdülés gyermekkorban? A kérdésre dr. Kiss Gergely, a Medinnorad Radiológiai Centrum orvosa válaszol.
2017. November 06.

Gerincferdülés: jelek, hogy orvoshoz kell fordulni a gyerekkel

A gerinc a csontrendszer csigolyákból álló tartóoszlopa. A rá nehezedő terhelés hatékonyabb viselését megkönnyítik görbületei: normál körülmények között a nyaki szakaszon homorú, háti szakaszán domború, ágyéki, vagy más néven lumbális szakasza homorú, míg legalsó eleme, a keresztcsont szintén domború. Az egymást követő homorú és domború szakaszok révén a gerinc oldalirányból nézve kettős “S” alakot mutat. Ezek természetes görbületek, melyek révén a gerinc alakjánál fogva is rugalmas lesz.

Gerincferdülésről, vagy más néven szkoliózisról akkor beszélünk, amikor a gerincoszlop egy szakasza oldalirányba is elhajlik, melyhez az esetek többségében a csigolyák valamilyen mértékű elcsavarodása is társul. Hátterében állhatnak belszervi eltérések, azonban többnyire ismeretlen eredetű, veleszületett problémának tekinthető. Leggyakrabban a gyors növekedéssel járó életkorban (7-9 és 12-15 éves kor között) jellemző.

A gerinc oldalirányú görbülete nem tekinthető normális állapotnak, mely a csontok nem megfelelő terhelését eredményezi. Következménye lehet az érintett régió deformitása és fájdalma.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Tekintettel arra, hogy viszonylag gyakori, és gyermekkorban még hatékonyan kezelhető eltérésről beszélünk, fontos, hogy a szülők figyelemmel legyenek a jellegzetes tünetekre, melyek fennállása esetén feltétlenül érdemes orvosi segítséget kérni.

  • Egyenes testtartás mellett a fej nem a test középvonalában van, hanem valamelyik oldalra billen
  • Aszimmetria a mellkas, vagy a törzs területén
  • A vállak nem egy magasságban vannak
  • Aszimmetrikus derékvonal
  • Lógó helyzetben a karok különböző hosszúságúnak tűnnek

Fontos tünet még az úgynevezett bordapúp kialakulása: álló testhelyzetben nyújtott lábakkal előredöntött csípő és lógó karok mellett, amikor a törzs vízszintes helyzetű, a háti, vagy a törzsi szakaszon a gerincferdülés által érintett területen előboltosuló púpot látunk.

Hogyan igazolható a gerincferdülés?

A diagnosztika alapos fizikális vizsgálattal kezdődik. Amennyiben ennek alapján felmerül gerincferdülés gyanúja, a röntgenvizsgálat a következő lépés.

A röntgenvizsgálat során két felvétel készül a gerincről: egy szemből, egy pedig oldalról. Ezeken a felvételeken könnyen felismerhetők a gerincferdülést jellemző kóros, oldalirányú, jellemzően “C” alakú görbületek. Nem ritka, hogy többszörös görbületeket látunk: például a háti szakaszon jobbra, az azt követő ágyéki szakaszon pedig balra irányuló görbület ábrázolódik. Ezt a jelenséget “S” alakú szkoliózisnak nevezzük.

A röntgenvizsgálat előnye, hogy gyors, fájdalommentes és biztos diagnózist biztosít ebben a kérdésben. A felvételek alapján megadható a gerincferdülés pontos helye és mértéke, illetve lehetőség van a háttérben álló esetleges egyéb eltérések kimutatására is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedinnoRad Radiológiai Centrum