Kisgyerek

Illóolajok rosszul alvó gyerekeknek

Ha az altatás gyakran kész tortúra, a gyereked nehezen nyugszik meg és hosszan kell győzködni, mire álomba szenderül, hívd segítségül az illóolajokat.
2023. Szeptember 12.
vörös hajú kislány alszik az ágyban plüss nyuszival
Fotó: Getty Images

Van, amelyik gyerek könnyen átkapcsol pihenő üzemmódba, és van olyan is, akinél ez a lecsendesedés nem jön magától. Nem könnyű megtanítani, hogyan lehet megnyugtatni magunkat, megállítani a pörgést és engedni a testnek, hogy megpihenjen. És sok esetben az altatáshoz kapcsolódó kudarcélmények miatt már maga a lefekvés is feszültséget hoz, mindenki befeszül attól, hogy aludni kell menni – ami nagyon nem segíti a békés elalvást.

Nem elég akarni

A megnyugvás és a feszültség elengedése nem mindig könnyű. Hiszen hogyan magyarázzuk el annak, aki nem tudja, hogyan csinálja? Mert bizony nem mindenkinek jön természetesen. Főleg egy kisgyereknek nehéz megmagyarázni (egy babának nem is lehet), mit kéne csinálnia ahhoz, hogy megnyugodjon – és még ha el is mondod neki, hogy egyszerűen csak nyugton kéne kicsit maradnia, és gyorsan elaludna, nem biztos, hogy meg tudja csinálni. Ilyenkor jó lehet kicsit kicselezni a rendszert – például illóolajokkal. Biztosan sok tanácsot kaptál már ahhoz, hogyan alakítsd nyugodtabbra az estéiteket, miket olvassatok, milyen esti rutinotok legyen, hogyan fürdesd a gyerekeket, hogy könnyebb legyen az altatás. Ha úgy érzed, a rengeteg tipp és ötlet igazából csak plusz stresszt jelent, próbálj ki valami egyszerűbbet. Például egy megnyugvást és elalvást segítő illóolaj-keveréket. Hogy miért lehet ez a módszer hatékony ott, ahol a sok okosság csődöt mondott? Mutatjuk:

 • Az illóolajok kiegyensúlyozólag és támogatólag hatnak az idegrendszerre
 • A gyerekek jól és gyorsan reagálnak az illóolajokra
 • Körültekintően alkalmazva nem kell mellékhatásoktól tartani
 • A hatásuk kellemes, otthonos érzetet kelt, közben az alkalmazásuk valójában „észrevétlen”, nem jelent plusz nyűgöt, feszültséget
 • Az illóolajok az energiarendszerre hatnak

Az illóolaj-molekulák belélegezve egyrészt bekerülve a véráramba közvetlenül is kifejtik jótékony hatásukat, de ezen kívül az agy limbikus rendszerére is hatnak, amely közel van az érzelmek és az emlékek feldolgozásáért felelős agyi területekhez. Ezért lehet olyan hatékony egy-egy jól megválasztott, jó minőségű olaj.

Mit válasszak?

Lássuk, mely olajok jöhetnek szóba, ha az alvás, lecsendesedés segítéséről van szó – ízelítőt mutatunk belőlük.

 • Orvosi levendula: Szorongás, fáradtság, levertség, szomorúság, feszültség, negatív érzelmi állapotok esetén (is) sokat segíthet a levendula, de egyszerűen a nyugtató hatása miatt is élvezhetjük az illatát.
 • Mandarin: Alvást elősegítő hatása mellett stressz, szapora szívverés, agresszivitás, szorongás esetén is ajánlják. Egészen kis babák mellett is használható.
 • Római kamilla: Kiegyensúlyozó hatása van, segít megállni a pörgésben vagy elengedni a feszültséget. A félelmek oldásához is hozzájárulhat.
 • Majoranna: Nyugtató, görcs- és stresszoldó hatása miatt segíthet az elalvásban, szorongás és izomgörcsök esetén is hatékony.

Az egyes illóolajok is hatékonyak, de ha speciálisan összeállított, egymás hatását erősítő-segítő olajokból komponált keveréket választasz, még jobban érvényesülhet az elalvást segítő hatás. A galériában szuper olajkeverékeket mutatunk.

Panarom Édes álom illóolaj keverék
5 fotó megtekintése
Panarom Édes álom illóolaj keverék

Illóolajok rosszul alvó gyerekeknek

Panarom Édes álom illóolaj keverék
Essential Heal Lullaby altató illóolaj keverék
Pranarom PranaBB Édes Álom illóolaj keverék babáknak
Aroma manufaktúra Nyugodt álom illóolaj keverék
Plant Therapy KidSafe Nighty Night Nyugodt alvás illóolaj keverék
Fotó megosztása:

Amire mindenképp figyelj

Néhány szabályt érdemes betartani, hogy a lehető legjobban élvezhessétek a nyugtató illatok hatását.

 • Csakis elektromos diffúzort használj, a lánggal működő aromamécsest tilos gyerekszobában alkalmazni
 • Úgy helyezd el az eszközt, hogy a kicsi ne érhesse el
 • Alapos szellőztetés után párologtass
 • Fél órával lefekvés előtt indítsd el a készüléket a hálószobában, és kicsivel lefekvés előtt állítsd le
 • Ha a nappaliban szeretnétek nyugodtabb, meghittebb hangulatot teremteni, ott is használhatjátok
 • Ne hagyd a diffúzort bekapcsolva az alvó gyerekek mellett