Trend

Illóolajok takarításhoz – így használd őket

Egyszerűbb, természetesebb és olcsóbb megoldás a vegyszereknél: tartsd tisztán az otthonod illóolajok segítségével.
2023. Április 24.
levendula illóolaj takarításhoz
Fotó: Getty Images

A tiszta, illatos otthont mindenki szereti – ám ha gyerekek is vannak abban a lakásban, nem mindig egyszerű megvalósítani. Nem csak időből jut kevesebb a takarításra, arra is érdemes figyelni, hogy mitől lesz tiszta és illatos az otthon. Hiszen jó, ha minél kevesebb vegyszerrel kerülnek a kicsik kapcsolatba – ez a kúszó-mászó korszakban, amikor mindent a szájukba vesznek, különösen fontos. Erre kínálhatnak jó alternatívát a természetes módszerek – köztük az illóolajok.

„Az illóolajok fertőtlenítő hatása közismert, ahogy csodálatos, tiszta illatukat is sokan szeretik – magyarázza Jilek Viktória természetgyógyász, aromaterapeuta. – Az illat egyben a lelkünkre is hatással van. Az illóolajok használata környezetbarát megoldás, a megfelelőt választva rendkívül hatékony, egyes olajok a zsíroldásra és szagtalanításra is képesek.”

Szakértőnk segítségével összegyűjtöttük, mely illóolajokat érdemes használni az otthonunk tisztán tartására.

  • A citrom fertőtlenítő, zsíroldó és szagtalanító. A lakás bármely pontján megállja a helyét, legyen szó a konyháról, fürdőszobáról, vécéről, de még a szobákban is bevethető.
  • A teafa széles spektrumú vírus-, gomba- és baktériumölő, ami szintén bárhol megállja a helyét.
  • Kifejezetten ajánlom citrommal együtt betegség idején vagy éppen utána egy fertőtlenítő takarításhoz vagy éppen öblítőnek az ágyneműhöz.
  • A harmadik jolly joker a levendula, ami a fertőtlenítő és tisztító hatása mellett még szagtalanító is!
  • Szintén fertőtlenítő és tisztító hatása van a többi citrusféléknek, a zsályának, borsmentának, erdei fenyőnek és a rozmaringnak is.

Így használd őket

Az illóolajok zsírban oldódnak, így elsősorban olyan hordozóanyagba érdemes tenni, amiben feloldódik – például folyékony szappanba. De takarításhoz, beletehetjük egyszerűen folyadékba is. Ehhez egy hatékony és abszolút természetes megoldás a vízzel elkevert ecet, de használhatunk általános tisztítószert vagy öblítőt is. Néhány hasznos szempont a megfelelő szer összeállításához Jilek Viktória természetgyógyásztól:

  • Érdemes a felhasznált mennyiségre odafigyelni: egy általános takarítószer esetében körülbelül 600 ml-hez 10 csepp illóolajat ajánlott használni.
  • Vécéillatosító esetén 250 ml-hez 30 csepp javasolt.
  • Zuhanyfülke tisztításnál 300 ml folyadékhoz 10 cseppet adjunk.
  • Bár ezekbe a házi takarítószerekbe arányaiban nagyon kevés illóolaj kerül, ha pici gyerek van a lakásban, érdemes odafigyelni arra, hogy olyan illóolajokat ne használjunk, amelyeket 6 éves kor alatt nem ajánlanak. Ezek például a borsmenta, sz eukaliptusz és a szegfűszeg.
  • A gyerekszobába olyan gyerekbarát olajok javasoltak, mint a levendula, a teafa vagy a citrom.

Egyszerű megoldás, ha az elkészített keveréket szórófejes flakonba töltöd (vagy már eleve abban készíted el), úgy fújod a felületre majd törlöd le. Érzékenyebb felületeken a biztonság kedvéért végezhetsz próbát kevésbé látható helyen.