Terhesség

Illóolajok várandósság alatt – a legfontosabb tippek

Az illóolajok fantasztikus hatású növényi kivonatok, ám tudni kell bánni velük. Főleg egy olyan óvatosságot igénylő életszakaszban, mint a babavárás.
2022. December 05.
illóolajok terhesség alatt
Getty Images

Egyre többféle, egyre jobb minőségű illóolaj, olajkeverék kapható, és persze egyre több ajánlás is kering az interneten a felhasználásukat illetően. Ha szívesen használod, és a babavárás időszakában is bevetnéd őket, jó, ha tisztában vagy néhány alapvető szabállyal. A hazai aromaterápia egyik legismertebb és legelismertebb szakértője, Feller Adrienne segít abban, mire érdemes leginkább figyelni.

Otthonos hangulat

„A várandósság kiemelt időszak a nők életében, az illóolaj-választás tekintetében is nagyobb odafigyelést igényel. A párologtatás során azonban nagyon kevés illóolaj kerül a levegőbe, ezért majdnem mindegyik illóolajat vagy olajkeveréket lehet alkalmazni – magyarázza Feller Adrienne. – Amit azonban ebben az időszakban egyáltalán nem lehet párologtatni sem, az az izsóp, valamint nagy mennyiségben a zsálya és a fahéj, ezeket ilyenkor kerülni kell.” Ez utóbbi esetében nem azt jelenti, hogy fahéj fűszert sem lehet használni, hanem az illóolaj nagy mennyiségben való használatára vonatkozik a tiltás – ami egyébként nem is nagyon szokott előfordulni, de jó tudni róla.

Ha zavarnak az illatok

A terhesség kezdetén jelentkező émelygéshez, rosszullétekhez sok kismamánál társul az illatokra, szagokra való érzékenység. Ám az illóolajok párologtatása sok esetben javíthat ezen a kellemetlenségen. „Sokféle panasz enyhítésére adnak megoldást az illóolajok, többek között az hányinger vagy az általános rossz közérzet enyhítésére is. A várandósság elején ezért jótékony hatású lehet például a grépfrút vagy a gyömbér illóolaj belégzése.” Ez megoldható párologtatással, de úgy is, hogy az illóolajat valamilyen hordozóolajba keverve a csuklóra cseppentjük, és onnan lélegezzük be.

Olaj a krémben

Szerencsére ma már az arc- és testápoló termékek között is akadnak szép számmal illóolajok felhasználásával készült termékek. Hogy ezekkel mennyire kell óvatosnak lenni, arról az alábbi véleménye van szakértőnknek: „A kozmetikai termékekre nagyon szigorú szabályzás érvényes, ami teljesen kizárja annak a lehetőségét, hogy a termék akár még várandósok számára is veszélyes lehetne.”

Szelíd segítők

Nem csak a lakás illatosítására vagy a kellemes(ebb) közérzet megteremtéséhez érdemes az illóolajokhoz fordulni. Jóval speciálisabb, a kismamák számára rendkívül fontos hatásai is vannak egyes olajoknak. „Vannak illóolajok, melyek hatékonyan segítik a szülés illetve születés természetes folyamatát – figyelmeztet szakértőnk. – Kiváló támogató lehet például a Panarom Világra hozó olajkeverék, melyben a geránium, a rózsa, és a muskotályzsálya illóolajok segítik az ellazulást, a félelmek oldódását és támogatják a női test megnyílását a szülésre. A vajúdás során a hátat és a csípőt kell masszírozni vele. A Parázs olajkeverék abban az esetben jelent segítséget, ha növelni kell a kontrakciót, vagy ha fogyni látszik az erő a vajúdás során. Ez az olajkeverék egy kicsit a karácsony hangulatát idézi a benne lévő szegfűszeg és csipet fahéj illatával. Az említett illóolajokat önmagukban is lehet alkalmazni belélegezve vagy masszázsolajhoz keverve, esetleg borogatáshoz vagy a fürdővízbe cseppentve.”

Illóolajok szüléshez

  • Kitartás növelésére: rozmaring ct. cineol
  • Frissítésre: citromhéj
  • Nyugtatásra: mandarin, római kamilla
  • Pihenés támogatására: orvosi levendula
  • Hirtelen feltörő lelki fájdalom gyógyítására: római kamilla

Hatékony keverékeket gyűjtöttünk össze kismamáknak a szülésre való felkészüléshez és a szülés folyamatának segítéséhez a galériában.

5 fotó megtekintése

Illóolajok várandósság alatt – a legfontosabb tippek

Fotó megosztása:

Nyitókép forrása: Getty Images