Család

Ezért legyen mindig otthon levendula illóolaj

Rendkívül sokoldalúan használható olaj, szóval jó, ha mindig van otthon vagy akár a táskádban – a levendula az illóolajok királynője!
2024. Április 04.
levendula virág és illóolaj
Fotó: Getty Images

Rengeteg jótékony hatása van, nem véletlen, hogy az orvosi levendula (Lavandula Angustifolia) az egyik leggyakrabban használt és legismertebb illóolaj – érdemes neked is tartani otthon egy üvegcsével. Sőt, akár magaddal is viheted – mindjárt látni fogod, hogy egészen különféle helyzetekben is bevethető. És a levendula az egyike azon kevés illóolajnak, amely higítás nélkül, tisztán is a bőrre kerülhet – és gyerekeknél is használható, igazából bármilyen korosztálynál alkalmazható (a várandósság első harmadában nem ajánlott). Molnár-Jilek Viktória természetgyógyász, aromaterapeuta segítségével gyűjtöttük össze, mi mindenre jó ez a különleges illóolaj.

Molnár-Jilek Viktória természetgyógyász, aromaterapeuta

Molnár-Jilek Viktória természetgyógyász, aromaterapeuta

Nézzük a legfontosabb tulajdonságait, és máris megérted, miért szeretik olyan sokan.

 • Nyugtató
 • Görcsoldó
 • Baktérium- és gombaölő
 • Gyulladáscsökkentő
 • Bőrregeneráló
 • Hangulatjavító, kiegyensúlyozó

Így használd a levendulaolajat

Rengeteg ötletünk van, mi mindenre használhatod az orvosi levendula illóolajat.

1. Idegességre párologtasd

Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásának köszönhetően idegesség, ingerlékenység, nyugtalanság esetén jótékonyan hat – cseppents belőle az ultrahangos diffúzorba vagy az aromalámpába, és engedd magad ellazulni. Gyorssegélyként a csuklódra is cseppentheted, dörzsöld össze a két kezed, majd lélegezd be néhányszor az illatot.

2. Segít elaludni

Alvászavar esetén is jótékonyan hathat a levendula, főleg gyerekeknél és időseknél. Teheted a fürdővízbe, párologtathatod lefekvés előtt, vagy cseppentheted egy zsebkendőre, és azt teheted az ágy közelébe (de ne közvetlenül a fej mellé).

3. Jót tesz, ha kimerült vagy

Általános fáradtság, kimerültség esetén segítheti a regenerálódást, hozzájárul ahhoz, hogy pihenő üzemmódba kapcsolj. Akár a fáradt izmokba is masszírozhatod, vagy a csukló belső oldalára cseppentve szívd be az illatát. Bázisolajba cseppentve masszírozáshoz (például talpmasszázshoz) is használható.

4. Stressz ellen remek

Ha szorongsz, stresszelsz, legyen nálad a levendula illóolaj, hogy kisegítsen. Ha épp nem tudod párologtatni, akkor cseppentsd a csuklódra vagy a tenyeredbe – az összedörzsölt majd összeérintett tenyerekből való belélegzés különösen nyugtató lehet. Figyelj közben a légzésedre: 6 számoláson keresztül fújd ki, négy számoláson át szívd be a levegőt, hogy visszatérj az egyensúlyodba.

5. Vesd be égési sérülésekre

Enyhe napégésre, kisebb égésre közvetlenül teheted – azért legyél ésszerű, és természetesen komolyabb égés esetén irány az orvos, ne az illóolajjal próbálkozz. De ha mondjuk véletlenül hozzáért az ujjad a hajvasalód forró oldalához, vagy megkapta egy kicsit a nap a válladat, arra bátran kenheted az olajat tisztán.

6. Enyhíti a viszketést

Főként rovarcsípés miatti viszketésre vethetitek be sikerrel, a szúnyogcsípésekre különösen ajánlott. arra figyelj csak, ha gyerekre kened, hogy ne kenhesse bele a szemébe – az ujjára, kézfejére csak óvatosan, figyelmeztetve, kis mennyiségben tegyél (és inkább csak olyan korú gyereknek, aki már megérti, miért nem szabad, hogy az olaj a szemébe jusson).

7. Fertőtlenít is

Enyhén gyulladt bőrfelületre regeneráló és fertőtlenítő hatása miatt bátran tehető, és ugyanezért kisebb sebekre, horzsolásokra is megfelelő. Segít a vérzés elállításában, fertőtleníti a sebet, és a fájdalmat is enyhíti.

8. Kend a pattanásra

Problémás bőrre is jól használható, pattanásokra ideális „spot treatment”, vagyis mehet közvetlenül a pattanásra, hogy csökkentse a gyulladást és fertőtlenítse a bőrt.

9. Rovarok ellen is jó

Nem csak rovarcsípésre, hanem annak megelőzésére is használhatod: párologtatva segíthet távol tartani a zavaró rovarokat. Segíthet az is, ha a csuklódra és a bokádra teszel belőle, ha épp nem tudsz párologtatni. És ha levendulát ültetsz a kertbe, a terasz vagy a pihenőrész közelébe, az is segíthet távol tartani a szúnyogokat. Hangyák, legyek, molyok és bolhák ellen is jó, illatkőre cseppentve például (nem közvetlenül a ruhára).

10. Tedd a fürdővízbe

Egy lazító, nyugtató fürdő tökéletes hozzávalója a levendula illóolaj: nyugtatja a bőrt és a lelket is, csökkenti az irritációt és az idegességet, feszültséget egyaránt. Legjobb, ha tejszínben vagy mézben feloldva adod a vízhez, így keveredik el a legjobban, de fürdősóra is csepegtetheted.

11. Láz esetén segít

Magát a lázat kis mértékben csillapíthatja (de ne lázcsillapító helyett használd), ám amiért igazán érdemes a lázas gyereknél bevetni, az az, hogy a lázzal járó nyűgösségen, rossz közérzeten segíthet. Érdemes 1-2 cseppet bázisolajba (például körömvirág- vagy mandulaolajba) tenni, és bekenni a hátat a gerinc mentén, pár perc latt érezhető a nyugtató hatás.

12. Menstruációs görcsöknél is hat

Az alhasra, a fájdalmas területre masszírozva segíthet enyhíteni a görcsöket, feszültséget.

Ugye, mennyiféleképp használhatod? Nem csoda, ha szívesen kipróbálnád – ajánlunk is néhány válogatott minőségű olajat. És a galéria után még egy hasznos tipp következik.

Créem levendula illóolaj
6 fotó megtekintése

A hidrolátum is hasznos

A lepárlás során az olaj mellett keletkező virágvíz vagy hidrolátum is nagyon sokoldalúan használható.

 • Lehet a bőrre permetezni strandolás után
 • Problémás bőrre arctonik helyett fújható
 • Babák, pici gyerekek fürdővizébe esti lecsendesítésre inkább ez ajánlott az olaj helyett
 • Enyhíti az irritált bőr kellemetlen érzetét
 • Párnapermetként is bevethető, ha nyugodtabb alvásra vágysz