Kisgyerek

Vigyázz: mellnövekedést okozhatnak egyes olajok

Még a kamaszkor előtt álló fiúknál mellnövekedést okozhat a levendula vagy a teafa illóolaját tartalmazó kozmetikumok, ugyanis ezeknek az illóolajoknak több összetevője is olyan hatást fejt ki, mint az ösztrogén.
2018. Április 05.
Vigyázz: mellnövekedést okozhatnak egyes olajok

A kamaszkor előtt álló fiúknál ez pedig kóros mellnövekedést okozhat. Már 2007 óta köztudott, hogy a levendula-és a teafaolajok a serdülőkor előtt álló fiúknál az emlőmirigyek megnagyobbodását okozhatják. Több esetben is dokumentált, hogy a teafaolaj és a levendulaolaj tartalmú kozmetikai termékek, pl. samponok vagy balzsamok hosszabb ideig tartó fogyasztásának hatására a serdülőkort még el nem érő fiúknál mellnövekedést tapasztaltak. A készítmények abbahagyásával ugyanakkor visszafejlődtek az emlők, azaz a gyerekek hormonháztartása helyreállt.

Ezek az összetevők, azaz az ösztrogénszerű komponensek nem csupán a teafa- és a levendula illóolajaiban vannak, hanem másik 65 illóolajban is, éppen ezért nagyon fontos, hogy mivel tisztálkodnak a gyerekek. A szakemberek óvatosságra intenek azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e illóolajos szerekkel tisztálkodniuk a fiúgyerekeknek. Ha használnak illóolajos kozmetikumokat és emlőnövekedést tapasztalnak, akkor azonnal hagyják abba a tisztálkodószer használatát.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: PharmaOnline