Baba

Veszélyes gyógyító praktikák

Náthás, beteg, köhög a kicsi, eldugult orral nyűgösködik, alig kap levegőt? A rokonság ilyenkor eláraszt tanácsokkal, házi tippekkel, hogyan könnyítheted meg a légzését. Azonban nem árt az óvatosság: némelyik módszer veszélyessé is válhat.
2013. Szeptember 23.

Olykor a dédi is tévedhet

Felső légúti fertőzésA legjobbat akarjuk a gyermekünknek, és ha kicsit is beteg, mindent megtennénk a gyógyulásáért. Ilyenkor meghallgatunk minden rokoni, baráti tanácsot, hátha valamelyik meghozza az enyhülést. Mivel természetesen nem minden bajjal kell azonnal orvoshoz vinni a kis beteget, éppen a kisebb megbetegedések, például az orrdugulással járó enyhébb megfázások, légúti fertőzések adják a legtágabb teret a jó tanácsok, a házi gyógyító praktikák sokaságának. Azonban vigyázni kell: a hagyományos, népi gyógymódok, a dédmama bevált házi szerei között is akad nem egy, amellyel jobb csínján bánni. Néhány olyan légzéskönnyítő, orrtisztító módszert gyűjtöttünk össze, amelyek alkalomadtán veszélyessé is válhatnak.

A gőzölés veszélyei

Nyilván a te családodban is akad olyan nagymama, aki esküszik a gőzölés jótékony hatására. Leggyakrabban a kamillatea páráját ajánlják így, törölköző alá bújva belélegezni, de sós vagy illóolajos víz gőzével is szokták alkalmazni ezt a régi technikát. Nem vitatjuk, hogy a módszer hatásos lehet, és felnőttek bátran kísérletezzenek is vele, de kisgyermekek esetében nagyon veszélyesnek tartjuk!

Veszélyes gyógyító praktikák

A kicsi ugyanis a leggondosabb szülői felügyelet ellenére is megijedhet a takaró alatti sötéttől, az arcába csapó meleg gőztől, tehet egy-egy hirtelen mozdulatot, és máris megtörténik a baj. Gyermeksebészetek szomorú tapasztalatai mutatják, hogy ez nagyon is valós veszély, hiszen gyakran kerülnek be kórházba a legkisebbek súlyos égési, forrázásos sebekkel. Így a gyerekek esetében tanácsosabb a légutak tisztítására más módszert választani.

Gondolj az allergiára is!

A légzéskönnyítés, az orrjáratok szabaddá tétele fontos dolog, de figyelni kell az ehhez használt gyógynövények, illatanyagok esetleges allergizáló hatására is. Így például még az egyik leghatékonyabb, legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövényünk, a kamilla is okozhat bajt.

Egyrészt nem nedvesíti az elgyötört nyálkahártyákat, hanem éppen szárító hatással van rájuk, másrészt a virágzatában lévő pollenek kiválthatják az arra érzékenyek allergiáját. A légzéskönnyítésre használt menta főzete illetve bármilyen, belőle készült termék, például a bedörzsöléshez használt mentolos kenőcs (a hírhedt-híres vietnami balzsam is!) szintén irritáló hatású lehet. Hallottunk olyan kisgyermekről, akinél a mentás bedörzsölés ekcémás tüneteket okozott. Gyermekeknek három-négy éves korig nem ajánlják a borsmenta illóolaj használatát sem.

Tüzet viszek?

Nagy divat manapság az illatosító olajmécses is. Fantáziadús változatokban kapható: házikó, lovagvár, kandalló, játéktűzhely stb. alakú kerámiák belsejében gyertyaláng melegíti azt a kis tartályt, ahova a levegő tisztítására párologtatni szánt folyadékot, illóolajat öntjük. A mesébe illő forma, a libegő lángocska felkelti a gyerekek figyelmét is, csak éppen őrült felelőtlenség mellettük használni. Az égő gyertya illetve a forró olaj rendkívül tűzveszélyes, és ne áltassuk magunkat: egy-egy élénk kisgyermek mellett nincs olyan magas polc, függönytől, textíliától való távolság, amely biztonságot nyújtana.

Nyílt láng nem való gyermekszobába! A légfrissítésre, fertőtlenítésre való citromos, fenyő illóolaj nem rossz ötlet, valóban jó szolgálatot tehet, de a párájának levegőbe juttatásához keressünk más módot. Cseppenthetünk belőle például a kisgyermek ruhájára, ágyneműjére, önthetünk egy keveset a radiátoron lévő párologtatóba, esetleg a szobanövények lemosására használt pumpával is lehet a légtérbe spriccelni az ezzel illatosított vizet.

Segédeszközök

Az eldugult orrocskák tisztításához sokféle módszert és segédeszközt ismerünk. Sok szülő azonban “sajnálja” gyermekét kitenni a radikális orrtisztításnak, mert maga is berzenkedik az orrszívó porszívó használatától, és ha a kicsi sírva fakad, könnyen enged a tiltakozásnak. Ez a lágyszívűség az egyik legnagyobb hiba, amit ilyenkor el lehet követni, hiszen a pangó orrváladék súlyosabb betegségeket is okozhat.

Vannak olyan eszközök is, amelyekkel nemcsak, hogy nem lehet igazi sikert elérni, de bajt is okozhatnak. Így például jobb lenne teljesen elfelejteni a tisztító pálcikák használatát, akár az orr-, akár a hallójáratok tisztítására.

Veszélyes gyógyító praktikák

A fertőzött, baktériumokkal teli váladékot ugyanis ezek nem tudják maradéktalanul eltávolítani, sőt, nemegyszer még mélyebbre tolják az üregekbe. Ha pedig nem elég vastagok a vattás pálcikavégek, sérülést is okozhatnak az érzékeny, hajszálerekkel átszőtt nyálkahártyán. A papír és a textil zsebkendők, törlők kiválasztása és használata is igényel némi körültekintést: az illatosított változat irritálhatja az orrot, a túl sprőd anyag kidörzsölheti. Azt meg vegyük természetesnek, hogy csak egyszer használjuk a zsebkendőt, majd azonnal dobjuk a szemétbe, ne tegyük le a pólyázó asztalra vagy a gyermek ágyába, hiszen a váladékban elszaporodó baktériumok miatt nagy az újrafertőzés veszélye.

Ne féltsük a levegőtől!

Gyakori hiba, hogy a kicsit náthás gyereket “amíg meg nem gyógyul” nem viszik sétálni, vagy ha mégis, sállal takarják el a száját, nehogy hideg levegőt lélegezzen be. Pedig a friss, oxigénben dús levegő, ha lehet, még fontosabb ilyenkor, mint egyébként. Szellőztessünk gyakran, és ne maradjon el a séta sem! Gondos orrtisztítás, orrszívás után, megfelelően felöltöztetve az év minden szakában csak javára válhat. A száj elé kötött sál nemcsak felesleges, hanem ártalmas is lehet, hiszen így a kicsi a hűvös, tiszta levegő helyett használt levegőt szív vissza, amely nyirkos a kilélegzett párától.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Megfázás: 5 trükk, amit eddig nem ismertél
  • Felső légúti hurut: minden, amit tudni kell róla