Baba

Illóolajok a baba mellett – mit szabad és mit nem?

Mindenki szereti, ha jó illat van a lakásban, és az illóolajok párologtatása jó, természetes alternatívának tűnhet. Ám ahol baba is van, ott nagyon nem mindegy, hogyan és mit párologtatunk!
2022. November 17.
illóolaj, párologtatás baba mellett
Getty Images

A babaillatért odavagyunk, és az is jó érzés, ha az otthonunk kellemes, friss, üde illatú. De a picik szervezete még egészen másképp tolerálja mind az illatanyagokat, mind az illóolajokat. Cikkünkben ezzel a második kategóriával foglalkozunk, Fertőszögi Ágnes aromaterápiás szakértőt, a Fagnes Fragrant Soul márka alapítóját kérdeztük, milyen illóolajokat, térparfümöket szabad használni babák és kisgyerekek környezetében.

Altatódal mellé?

Gyermekek esetében nem beszélünk wellness céllal történő párologtatásról, körülöttük mindig csak terápiás céllal párologtatunk illóolajokat – figyelmeztet a szakértő. – Leggyakrabban akkor használunk a gyerekszobában aromadiffúzort, ha szeretnénk segíteni a nyugodt, pihentető alvást. De nagyon nem mindegy, hány hány hónapos kortól és mit használunk ehhez! Rengeteg eltérő vélemény és aromaterápiás megfontolás kering a neten erre vonatkozóan, és az egyes iskolák, világcégek is eltérő álláspontot képviselnek. Én a francia aromaterápia elvét vallom, és azon belül is egy konzervatívabb álláspontot képviselek. Hiszem, hogy az aromaterápiában a kevesebb több, és nem a mennyiség, hanem a minőség és a szakszerű, körültekintő használat a legfontosabb.

Féléves kor alatt ne tegyünk illóolajat a baba mellett működő diffúzorba.

Leginkább azért ne, mert nem szükséges. Az illóolajok koncentráltan tartalmazzák a növény hatóanyagait, és egy fejlődésben lévő csecsemő szervezete igen érzékeny.”

Kevés is elég

A féléves kor tehát egy nagyon szigorúan veendő határ, de efölött is óvatosnak kell lenni. Fertőszögi Ágnes az alábbi szabályok betartását javasolja.

„Fél és három éves kor között is azt javaslom, hogy részesítsük előnyben az aromavizek használatát. Ez a növények lepárlásakor keletkezik az illóolaj mellett, kevésbé koncentráltan tartalmazza az adott növény hatóanyagait, ezért ideális választás lehet az aromadiffúzorba kisgyermekkorban.

Az alvás elősegítéséhez választhatjuk a levendula (lavandula angustifolia) vagy a római kamilla ( chamaemelum nobile) aromavizet.

3-12 éves kor között tehetünk indokolt esetben, terápiás céllal 1-1 csepp minőségi levendula (lavandula angustifolia), mandarin (citrus reticulata) vagy római kamilla ( chamaemelum nobile) illóolajat a diffúzor víztartályába elalvás segítése, nyugtatás céljából.

Fontos, hogy a gyermekeknek szánt, 12 éves kor alatti aromaterápia külön fejezet az aromaterápián belül, csakúgy, mint a várandósság. Így ha ehhez a kiegészítő terápiához szeretnénk nyúlni, célszerű szakképzet aromaterapeutával egyeztetni.”

Így válassz diffúzort

Ha úgy döntesz, párologtatsz a gyerekszobában, azt semmiképp ne aromamécsessel tedd, és az aromakő sem a legjobb választás. Egy ultrahangos diffúzor lehet a legbiztonságosabb és leghatékonyabb megoldás, de figyelj arra, hogy olyan helyre tedd, ahol a kicsi semmiképp nem érheti el. Ugyan nem kell attól tartani, hogy leforrázza vagy megégeti magát, mint a mécses esetén, nagyon figyelj arra mégis, hogy ne ránthassa magára a készüléket. Az alábbi szempontok segíthetnek még, hogy vidámabb és nyugodtabb kuckó legyen a picikéd szobája.

  • Könnyen szétszedhető, összerakható, tisztítható darabbal jársz a legjobban.
  • Keress olyat, amelynek egyszerűen hozzá tudsz férni a víztartály aljához is és szárazra tudod törölni.
  • A fényterápiás funkció nem elengedhetetlen, de jó, ha van: nyugtató hatása lehet a picire.
  • Találsz olyan verziót, amely relaxáló hatású zenét vagy hangokat is tud lejátszani – ez tényleg csak opcionális funkció. Ha a kinézett készülék tud ilyet, az jó, de nem érdemes ettől függővé tenni, az adott darabot választod-e.
  • Sokkal fontosabb akkor inkább, hogy passzoljon a gyerekszobába. Az a lényeg, hogy jó érzés legyen ránézni, hisz remélhetőleg sokáig és sokszor fogjátok használni.
  • Gondold át azt is, hol fogod használni, és ott van-e elérhető konnektor. Ha nincs, vagy messzebb van, ellenőrizd a kábel hosszát, vagy válassz tölthető akkumulátoros diffúzort.

Kiemelt kép: Getty Images