Kisgyerek

Miért fontos a lefekvés előtti rutin a gyerek számára?

A lefekvés előtti időszak alatt a szülők és a gyerekek időt tudnak tölteni egymással, az otthoni esti rituálé alatt.
2020. December 10.
Miért fontosak az esti, lefekvés előtti rutinok? (Fotó: Getty Images)

Az esti rutinokra gondolhatnánk úgy, mint a család napi menetrendjének a része, azonban mind a gyermek, mind a szülő számára sokkal fontosabb ez az időszak.

Miért olyan fontosak az esti rutinok? George Kitsaras, a Brit Pszichológiai Társaság (British Psychological Society) pszichológusa és a Manchesteri Egyetem viselkedésváltozással foglalkozó kutatási munkatársa szerint a kérdés megválaszolásához a lefekvés körüli legfontosabb tevékenységeket szükséges alaposabban megvizsgálni – írja a Psychologytoday.com portálon megjelent cikkben.

A rendszeresség az alvást is segíti

A következetes időtöltés, a rutinok hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermek jól aludjon. A folyamatos, megszakítások nélküli alvás pedig rendkívül előnyös az agyfejlődés és a kognitív fejlődés szempontjából is. A jó éjszakai alvás hatására a gyerekek másnap frissebbek lesznek, jobban tudnak koncentrálni és szembenézni a kihívásokkal.

  1. Kapcsolódó: Miért fontosak a családi rituálék?

A lefekvés előtti fogmosás

A lefekvés előtti fogmosás az egyik leggyakoribb, ismétlődő, az egészséggel kapcsolatos tevékenység, amelyet életünk során teszünk. A reggeli fogmosással együtt az esti nagyon fontos a száj, a fogak egészsége érdekében – a rendszeres fogmosás hiánya pedig fogszuvasodást, lyukas fogakat eredményezhet, amelyek a kezelésig akár álmatlan éjszakákat, fájdalmat jelenthetnek. Ezért is kulcsfontosságú a lefekvés előtti rutinok részévé tenni a fogmosást.

Az esti mese előnyei

A lefekvés előtti mesélés sok szempontból előnyös a gyermek számára. Segíti a nyelvi fejlődést, a kreatív gondolkodást és más kritikus kognitív funkciókat is. A könyvolvasás mellett a szülő saját történeteket is mesélhet, amely már önmagában is egy felbecsülhetetlen, pozitív és kreatív időtöltésre a gyermekkel. Az esti mesének nyugtató és relaxáló hatása is lehet, így hozzájárulhat a könnyebb elalváshoz.

A szülő-gyerek kapcsolatot is erősítheti

Minden egyéb, interaktív esti rutin, amely a családra jellemző, hozzájárulhat az erősebb szülő-gyermek kapcsolat kialakulásához, és elősegítheti a gyermek proszociális (segítő, a közösséget szem előtt tartó viselkedés) fejlődését is.

Tehát a lefekvés előtti rutinok segíthetnek, hogy a gyermek jobban aludjon, hogy fogai egészségesek legyenek, és a kognitív, érzelmi és proszociális viselkedés fejlődésére is hatással lehet. Ezért sem érdemes csak a napi menetrend részeként gondolni erre az időszakra, amely sok-sok éven át a gyermek életének része lesz, sokszor egészen addig, amíg el nem hagyja a családi fészket.

A lefekvés előtt rutinok természetesen nem tekinthetők csodaszernek, amelyek megoldják a gyerekek egészségi, jóléti és fejlesztési problémáit, hiszen az általános jólétüket számos egyéb összefüggési, környezeti, genetikai és társadalmi tényező fogja meghatározni. De ennek ellenére fontos, hogy kiemelt helye legyen az esti rutinoknak a család életében. Minél következetesebbek ezek a rutinok, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek még évekig tapasztalja az előnyeit.