Kisgyerek

Tények és mítoszok a gyerekek alvásáról

A csecsemőknek és a kisgyermekeknek több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek, ezt a tényt mindannyian tudjuk. Az alvás jelentős szerepet játszik az általános egészségi állapotunkban, a növekedésben és a fejlődésben.
2019. November 01.
Tények és mítoszok a gyerekek alvásáról (fotó: iStock)

Bár minden szülő tudja, hogy nyugodt, pihentető alvásra van szüksége a gyerekeknek, mégsem mindig olyan egyszerű az ágyba küldés. Sok szülő hisz olyan gyakorlatokban, amelyeket anyjuk, nagymamájuk hagyományozott rájuk saját meggyőződésük szerint. A kérdés az, hogy ezekből mi igaz és mi az, ami városi legenda. A smartparenting.com megkérdezett egy alvásszakértőt, hogy segítsen kiigazodni az alvással kapcsolatos meggyőződésekben: melyik tény és melyik mítosz.

Jobban nő a gyerek, ha sokat alszik

Ez igaz. Amikor mélyen alszunk, a szervezetünk növekedési hormont szabadít fel. Maria Campos Lopez, a Himbing Sleep Solutions alvástanácsadója hozzáteszi: “Ha hiányzik az alvás és alvásmentessé válik, ennek a hormonnak a felszabadulása elnyomódhat. Fontos megjegyezni, hogy a csecsemők és a kisgyermekek alvásigénye nagyobb, mint a felnőtteknél. Általános egészségük, növekedésük és fejlődésük érdekében 10-12 órát kell aludniuk egy éjszakán át. “

A gyermekeknek hosszú délutáni alvásra van szükségük

Nem annyira azon van a hangsúly, hogy jó hosszan aludjanak a gyerekek délután, hanem a pihentető délutáni szunyókálás tényén. Ha túl hosszan alszanak és akkor kelnek fel, amikor már vacsorázniuk kéne, az nem szerencsés. A szülőknek úgy kéne időzíteni a délutáni alvást, hogy időben kezdődjön meg és időben is fejeződjön be. Ha túl későn ébrednek fel a délutáni alvásból, akkor nehezen fognak este elaludni és valószínűleg fel fognak ébredni éjszaka.Ez nem igaz. Egy tanulmány szerint, azok a gyerekek, akik alszanak délutánonként boldogabbak, jobban teljesítenek és kevesebb viselkedési problémájuk vannak.Lopez hozzáteszi: “A kisgyermekeknek szükségük délutáni alvásra a napi rutin részeként. Ha egy kisgyermek alszik délután, az remek, ha nem alszik, akkor is valamilyen nyugodt tevékenységet végezzen az ágyban, pihenjen.”

Ha hagyjuk, hogy a gyerekek kifáradásig játszanak, akkor gyorsabban elalszanak

Ez nem igaz. Egy túlpörgött, túl elfáradt gyermek nem alszik el könnyen – mondja Lopez. Ilyenkor ugyanis adrenalin szabadul fel, amitől még energikusabbá válnak, még akkor is, ha már fáradtak. Ez pedig ahhoz vezet, hogy nehezebben fognak elaludni. Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is időre van szükségük ahhoz, hogy lenyugodjanak, pihenjenek, kikapcsoljanak mielőtt elaludnának – magyarázza a szakértő.

A gyermekeknek lefekvés előtt tejet kell inniuk

Lopez szerint a tejet nem kell közvetlenül alvás előtt adni, hanem “a lefekvés elején adható”.Ez egyben nagyszerű idő a kapcsolatteremtésre a szülők és a gyermekek számára is, amikor a napjukról beszélgethetnek, vagy miközben mesét hallgatnak/olvasnak, mielőtt elaludnának – mondja.Végül Lopez azt mondja: “A kisgyermeknek sok mindenre szüksége van a fejlődéshez: kiegyensúlyozott táplálkozásra, következetes rutinokra és megfelelő éjszakai alvásra.” Szüksége van továbbá következetes alvási szokásokra.Kapcsolódó cikkeink: