Kisgyerek

Akaratos a gyereked? Alkalmazd a “passzív stratégiát”!

Ha temperamentumos kisgyermeked van, érdemes lehet úgy nevezett passzív trükköket beépíteni a lefekvési rutinba - derül ki egy tanulmányból.
2022. December 05.
Kislány földre veti magát hiszti közben
Kép: Getty Images

A kutatók felfedezték, hogy a gyermek elalvását segítő passzív trükkök – például az ölelés, az éneklés és az olvasás – pozitívan kapcsolódnak a gyermek temperamentumához. Ezzel szemben az olyan aktívabb rutinok, mint a séta, a kocsikázás vagy a játék, úgy tűnik, negatív hatással bírnak.

Egy nemzetközi tudóscsoport 14 országból 841 szülőt kért fel a részvételre, akiknek 17 és 40 hónapos kor közötti kisgyermeke volt. Arra kérték őket, hogy számoljanak be kisgyermekük temperamentumáról, és arról, hogy milyen technikákkal ösztönzik gyermeküket az alvásra.

Az elemzés kimutatta, hogy a passzív stratégiákra jobban támaszkodó országokban a gyermekek szociábilisabbak voltak, aminek pozitív hatásai például abban nyilvánultak meg, hogy a kisgyermek többet mosolygott, nevetett. Eközben az aktív alvási technikák a nyűgös vagy nehéz kisgyermekekhez kapcsolódtak.

A passzív alvási trükköket leginkább az Egyesült Államokban, Finnországban és Hollandiában alkalmazták a szülők, míg az aktív technikák tekintetében Románia, Spanyolország és Chile vezette a listát.

Christie Pham, a Washingtoni Állami Egyetem egyik szerzője elmondta: “Tanulmányunk azt mutatja, hogy a szülők alvást támogató technikái jelentős mértékben összefüggnek a gyermekük temperamentum-jegyeivel.”

Forrás: dailymail.co.uk