Kisgyerek

10 dolog, amit csak az eleven gyerekek szülei érthetnek meg

Az eleven, "élénk" típusú gyerekek intenzívebbek, energikusabbak, harsányabbak, mint társaik. Másképp érdemes közelíteni hozzájuk, a temperamentumuk miatt számos nevelési módszer nem működik náluk.
2021. Szeptember 26.
10 dolog, amit csak az élénk gyerekek szülei érthetnek meg (fotó: Getty Images)

Az első fiam nem volt sokkal idősebb kétévesnél, amikor rájöttem: ő az, akit úgy hívnak, hogy a “élénk gyerek” – írja Cassandra Drudi, a todaysparent.com cikkében. Az élénk gyerek kicsit több, szinte minden tekintetben, amiben csak lehet: intenzívebb, kitartóbb, érzékenyebb, energikusabb, mint a társai. Amikor erre rájöttem, a szülői tevékenységnek hirtelen sokkal több értelme lett – csak másképp kellett megközelítenem. Az ő temperamentuma volt az oka annak, hogy nem sok sikert értünk el azokkal a nevelési módszerekkel, amelyeket más szülők alkalmaztak.

Íme, 10 dolog, amit csak az élénk gyerekek szülei tudnak átérezni.

1. A gyereked temperamentuma nem a rossz nevelés eredménye.

A gyerekek határtalan energiáját és lelkesedését néha tévesen vadságnak vagy rossz viselkedésnek hiszik. De a fiaim energiája nem annak a közvetlen eredménye, ahogyan mi neveljük őket: ők így születtek. És ez nem csak a fiúk kiváltsága, a lányok is lehetnek aktívak és féktelenek.

2. A hatalmas kiborulások valódiak.

Az intenzitás az élénk gyerekeknél azt jelenti, hogy ha egyszer valamin felháborodnak és kiborulnak akkor nagyon könnyen elérik azt, amit Mary Sheedy Kurcinka, a Raising Your Spirited Child című könyv szerzője “vörös zónának” nevez. Ha egyszer eljutnak oda, sok időbe és türelembe kerül megnyugtatni őket.

3. Akárcsak a nagytestű kutyáknak vagy versenylovaknak, a gyerekeidnek is futnia kell – gyakran.

Mászniuk, futniuk, biciklizniük, rúgniuk, dobálniuk, elkapniuk, ugrálniuk és birkózniuk kell – különben az energiájuk más, sokkal kevésbé produktív levezető utat talál.

4. Legyen magas a toleranciaküszöböd a kockázatos játszótéri játékokkal kapcsolatban.

A kisebbik fiam körülbelül 15 hónapos volt, amikor egy nagymama a parkban, aki éppen látta, hogy felmászik egy magas csúszda létráján, azt mondta nekem, hogy örül, hogy nem az ő unokája. Mivel ő volt a második félelmet nem ismerő kisgyermekem, aki már azelőtt felmászott dolgokra hogy járni tudott volna, egyáltalán nem aggódtam a vakmerő mutatványa miatt.

5. Az alvás nem egyszerű feladat.

Az elsőszülöttem élete első évében maximum 90 percet aludt egyvégtében – még éjszaka is. Egy órát töltöttem azzal, hogy álomba ringattam szundikáláshoz, és 15 perc után felébredt. Most, hatévesen még mindig kicsi az alvásigénye. 45 percbe telik, mire elalszik, pedig tudom, hogy kimerült. Ahogy Kurcinka megjegyzi, bár az ember azt várná, hogy a temperamentumos gyerekek jól alszanak, miután ennyi energiát elhasználtak egy nap alatt, a többségük nehezen alszik el, “mintha az agyuk megrekedt volna a csinálni kell üzemmódban.

6. Jobb, ha a vásárlást egyedül intézed.

Már a gondolatától is kiráz a hideg, hogy a túlmozgásos gyerekeidet bevásárolni vidd? Az én gyerekeim már kisgyerekként is kimásztak a bevásárlókocsiból és a babakocsiból, elszaladtak előlem, és jelenetet rendeztek. Hacsak nem egy az egyhez a felnőttek és a gyerekek aránya, a vásárlás minden formáját jobb elkerülni.

7. Gondosan meg kell választani, hogy min csatázol.

Egyszer másfél órán át kértem az egyik fiamat, hogy ne pizsamában menjen egy buliba. A kitartása azt jelentette, hogy 90 percet sikoltozva és elutasítóan töltötte. Végül a pizsamát vette fel. Ez a harc egyszerűen nem érte meg.

8. Kifejlődik a hatodik érzéked az érzékenységet kiváltó tényezőkre.

Az extra érzékeny, temperamentumos gyerekeknél egy rosszul illesztett zokni varrás vagy egy véletlen megjegyzés is dühkitörést válthat ki. Ha előre látod, mi okozhatja ezeket a pillanatokat, mielőtt bekövetkeznének, mindent megtehetsz azért, hogy csökkentsd annak kockázatát, hogy egyáltalán bekövetkezzenek.

9. Nem baj, ha azt mondod nekik, hogy igazuk van, még akkor is, ha tévednek.

A fiaim gyakran vitatkoznak azon, hogy ki mit mondott, és melyik Star Wars-figura a legmenőbb. Egyikük sem adja meg magát – soha. Megtanultam, hogy ha nagyon kitartóan ragaszkodnak valamihez, akkor a legjobb, ha mosolygok és bólogatok, még akkor is, ha tévednek.

10. Az élet egy eleven gyerekkel száz százalékban fárasztó, de száz százalékban csodálatos is.

A határtalan energia és a törhetetlen kitartás között az élet egy eleven gyerekkel szuper intenzív és kimerítő tud lenni. De ez azt is jelenti, hogy az örömük és a túláradó jókedvük éppolyan intenzív. Az élet velük sosem unalmas. Ráadásul úgy hallom, hogy ez a fajta temperamentum segíthet abban, hogy a gyerekeink szenvedélyes, céltudatos és elkötelezett vezetőkké váljanak. Reméljük, valóban így lesz.