Kisgyerek

Összefügghet a gyerekek temperamentuma az étkezési szokásaikkal

Az impulzívabb és extrovertált gyerekek gyorsabban esznek és ez elhízáshoz vezethet - derült ki egy kutatásból.
2021. Július 12.
Összefügg a gyerekek temperamentuma az étkezési szokásaikkal és az elhízással (fotó: Getty Images)

A Buffalo Egyetem és a Philadelphiai Gyermekkórház közösen végzett kutatása szerint azok a gyerekek, akik lassan esznek, kisebb valószínűséggel impulzívak és extrovertáltak. A kutatás a temperamentum és a kora gyermekkori étkezési szokások közötti kapcsolatot igyekezett feltárni. A kutatás azt is megállapította, hogy azok a gyerekek, akik erősen reagálnak az ételekre, az étkezésre, pl. komoly késztetésük van megszagolni, megkóstolni amint ételt látnak, nagyobb valószínűséggel nehezebben képesek lecsillapítani magukat.

Ezek az eredmények azért lényegesek, mert a gyorsabb evés és az ételekre való érzékenység összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízás kockázatával – mondja Myles Faith, Ph.D., a tanulmány társszerzője, a UB Graduate School of Education pszichológia professzora.

A temperamentum több mindennel is összefügg a gyermek viselkedése vagy éppen fejlődése szempontjából, de kevés tanulmány vizsgálta a temperamentum és az elhízás kapcsolatát – mondta a vizsgálatot vezető Dr. Robert Berkowitz, a Pennsylvaniai Egyetem professzora és a Philadelphiai Gyermekkórház Súly és Evészavarok Kutatási Programjának igazgatója.

A kutatók 28, 4-8 éves résztvevőt vizsgáltak meg, olyan gyerekeket, akik egy étkezési sebesség csökkentésére irányuló programba kezdtek bele. Ezek a gyerekek túlsúlyos vagy elhízás szempontjából veszélyeztetettek voltak.

A tanulmány három étkezéssel kapcsolatos viselkedést és a temperamentumot különböztetett meg. Az étkezéssel kapcsolatos viselkedések közé tartozott a jóllakottság érzésére való reagálás (belső étkezési jelzések); az étel látására, szaglására és ízlelésére való reagálás (külső étkezési jelzések); és az evési sebesség. A temperamentum magában foglalta az impulzivitást, az extrovertáltságot, az önkontrollt, és azt képességet, hogy a negatív érzéseket (mint a düh, a félelem és a szomorúság) uralni tudjuk-e.

Az eredmények szerint, azok a gyerekek, akik jól reagálnak a jóllakottság érzésére, nagyobb önkontrollt mutatnak.

“A szülők az ételt arra használhatják, hogy megnyugtassák a temperamentumos gyermekeket és enyhítsék a negatív érzelmeket” – mondta Alyssa Button, a kutatás társvezetője, az UB Graduate School of Education doktorandusza. Hozzátette, hogy a vizsgálni kéne azt is, hogy a szülők hogyan táplálják a gyerekeiket azok temperamentumára reagálva, valamint hogy a temperamentum és az étkezési viselkedés közötti kapcsolat kétirányú-e. “Lehet, hogy a lassabb evés idővel alacsonyabb impulzivitáshoz vezethet?”- teszi fel a kérdést.

Faith hozzáteszi, hogy a kutatás összefüggést állapított meg a gyerekek temperamentuma és az étkezési szokásaik között, azonban fennáll a kérdés, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Szerinte olyan kutatásra lenne szükség a kérdés megválaszolásához, amely hosszú időn keresztül nyomon követ családokat.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)