Kisgyerek

Így nyugtasd meg a kisgyereket, ha dührohama van

Szülőként nyugtalanító lehet, amikor a kisgyermek kiborul, elveszti a kontrollt, sikít, üt, harap, dolgokat dobál, egyszóval dührohama lesz. Valójában ez is a gyermek fejlődésének normális része.
2020. Szeptember 28.
Így nyugtasd meg a kisgyereket, ha dührohama van (Fotó: Getty Images)

Ez nem ritka jelenség a kisgyermekeknél, akiknek még meg kell tanulniuk kezelni az érzelmeiket. Az oka, hogy agyuk azon része, mely az impulzusszabályozásért és az ítélőképességért felel, még fejlődésben van.

A dührohamok nem azért vannak, hogy ezzel manipulálják a szülőt, hanem amiatt, mert a kisgyerekek nem képesek úgy kezelni a frusztrációt vagy a haragot, ahogy a felnőttek.

Amikor elárasztják a gyermekedet ezek az érzések, hozzád fordul, hogy segíts neki megnyugodni. Hogyan lehet ilyenkor megnyugtatni a gyermeket, anélkül, hogy elveszítenéd a türelmed? A Smart Parenting a következőket javasolja.

Ne reagálj dühvel a szorongására

Ha gyermeked is mérges és te is, attól csak dacosabbá, agresszívabbá válhat a kicsi. Vegyél inkább egy mély lélegzetet, próbáld megőrizni a nyugalmadat, és mutasd meg neki is, hogyan lehet kontrollálni az érzelmeket. Modellezheted azt a viselkedést, amelyet látni szeretnél tőle is.

Dicsérd meg

Amikor megnyugodott, dicsérd meg, hogy milyen jó munkát végzett az érzelmei szabályozásával. Bátorítsd, hogy ossza meg az érzéseit, és mondja el neked, mi történt. Mutasd ki az empátiád, hogy tudja, hogy meghallgatod és megvigasztalod.

Tanítsd problémamegoldásra

Amikor gyermekednek jó kedve van, próbálj neki segíteni abban, hogyan kommunikálja jobban az érzéseit. Együtt találhattok megoldást arra, hogy legközelebb agresszivitás nélkül fejezhesse ki magát. Például kérdezd meg tőle, hogy “Mit lehet szerinted mondani a testvérednek, hogy megértse, nem tetszik neked, amit csinált?”, “Mit tehetnél, hogy jobban érezd magad?”. Ha együttérzéssel, szelíden reagálsz, azzal segíthetsz, hogy könnyebben tudja kezelni ezeket az erőteljes érzéseket, és átgondolja a dolgokat.

Vond ki az adott szituációból

Amikor a dühroham fizikai síkra kerül olyan szempontból, hogy a gyermek olyasmit tesz, amivel árthat magának vagy másoknak (például csapkod, dolgokat dobál, stb.), akkor jobb, ha olyan környezetbe viszed egy rövid időre, ahol megnyugodhat, és nem veszik körbe zavaró dolgok. Ez lehet egy szék a sarokban, vagy egy helyiség, ahol nem veszi körbe sok dolog. Hagyd 1 percig, hogy lenyugodhasson. A Smart Parenting dr. Vasco Lopes, klinikai szakpszichológust idézi, aki szerint ez következetes és azonnali reakció a gyermek viselkedésére, aki látja az agressziója következményét, egyúttal megszünteti a hozzáférését azokhoz a dolgokhoz, amelyek megerősítették abban.

Ismerd meg a kiváltó okokat

Dr. Lopes szerint a dührohamok, az összeomlások nagyon kiszámítható időpontokban történnek, ezért érdemes megfigyelni az okokat, amelyek kiváltják. Lehet, hogy közvetlenül lefekvés előtt történik, vagy amikor arra kérik, hogy hagyja abba a játékot. Ennek elkerülésében segít, ha időben figyelmezteted a gyermeket (pl. 10 perc múlva lefekvés), és ha a lépésekre bontod a dolgokat (pl. először majd fogat kell mosnod) – így felkészülhet a helyzetre, és ez segíthet megelőzni a hisztis és kiborulást.

Legyél magabiztos és következetes

Nem egyszerű egy kisgyermeket fegyelmezni, ha kiborult, dührohama van, de ha magabiztos vagy, nyugodt és következetes, az hosszú távon segíthet, hogy változzanak a dolgok.

(A cikk eredeti forrása: smartparenting.com.ph)