Baba

Aromaterápia kicsiknek és piciknek

Az illatok igazi varázslók! Teremthetnek jókedvet, nyugalmat, ugyanakkor kiválthatnak undort, akár haragot is. Egyetlen cseppjükben ott van egész lényegük, mellyel hatalmukban áll gyógyítani és gyönyörködtetni.
2011. Augusztus 28.

Szaktanácsadó, receptek: Antal Vali

Az aromaterápia hatásos „szelíd” fegyver, házi gyógymód sok kisebb-nagyobb panaszra. Az illóolajokat eredményesen használhatod ekcéma, hasgörcsök, fülfájás vagy akár hiszti, dühroham esetén. A túlpörgött, kezelhetetlen kisgyerekkel például csodákat tesz egy tízperces muskotályzsályás fürdő. Gyereked szervezetének éppen csak egy pici lökés szükséges, hogy beinduljanak az öngyógyító, védekező mechanizmusok. Az illóolajok az agyon keresztül bizonyítottan hatnak a létfontosságú életműködésekre, így a szívverésre, a vérnyomásra, a légzésre, az emésztőrendszerre.

Aromaterápia kicsiknek és piciknek

Illóolajok kicsiknek

Rózsafa (Linaloes aetheroleum)

Kamilla (Chamomillae aetheroleum)

Kapor (Anethi aetheroleum)

Eukaliptusz (Eucalypti aetheroleum)

Édeskömény (Foeniculi aetheroleum)

Levendula (Lavandulae aetheroleum)

Narancsvirág (Neroli aetheroleum)

Mandarin (Mandarinae aetheroleum)

Borsosmenta (Menthae piperitae aetheroleum)

Rózsa (Rosae aetheroleum)

Az igazi

Rendkívül fontos, hogy százszázalékos tisztaságú, természetes olajokat vásárolj erre a célra. Ilyenekhez drogériákban, bioboltokban, illetve erre szakosodott üzletekben juthatsz hozzá. Érdemes sötét üveges, cseppentős illóolajat vásárolni, amelynek címkéjén a gyártó neve, elérhetősége is szerepel. A pár száz forintért kapható illatos olajok általában szintetikus vegyületek, gyógyászati célra alkalmatlanok. Az olajok hő- és fényérzékenyek, tehát veszíthetnek hatékonyságukból, ha nyári melegben vagy szobahőmérséklet feletti hőfokon tárolják őket. Mindig figyelj oda arra, hogy nem járt-e le a szavatossági ideje!

Aromaterápia kicsiknek és piciknek

A százszázalékos tisztaságú illóolajok márkái: neways, panarom, primavera, naturol, aromax

Így használd

Kisgyerekeknél csak sokszoros hígításban szabad használni az illóolajokat. Ez azt jelenti, hogy a felnőtteknek szánt adagok egynegyedét, egyötödét lehet kisgyereknek adni. Például ha az eredeti receptben 15 csepp illóolaj szerepel, akkor abból gyerekeknél a gyorsabb hatás kedvéért sem szabad soha többet használni, mint három-négy cseppet. Az illóolajokat többnyire különböző növényi, úgynevezett vivő- vagy bázisolajba keverik, például mandula-, sárgabarackmag- (kis csecsemőknél ez a legjobb választás) vagy jojobaolajba.

Masszázs

Ha természetes növényi és nem ásványi eredetű olajjal masszírozod, nem csak megalapozod kisbabád bársonyos bőrének egészégét, hanem erősítheted immunrendszerét is.

Csecsemő-masszázsolaj az első naptól

10 csepp levendulaolaj

4 csepp narancsvirágolaj

2 csepp kamillaolaj

120 milliliter sárgabarackmag-olaj

Fürdés

A kisbabát lehetőleg ne fürdesd habfürdőben, hanem használj helyette fürdetőolajat, melyet langyos tejben és mézben oldasz fel. A méz csak elfogyasztva veszélyes egyéves kor alatt, kívülről nem. Ez a keverék tisztít, ápol, és a levendulának köszönhetően békésebben fog aludni a baba.

Csecsemőfürdető

5 csepp levendulaolaj

2 csepp kamillaolaj

30 ml langyos tej

1 teáskanál méz

Szuri után

Az oltási reakciók enyhítésére már az oltás előtt is bekenheted a baba karját, combját, de az utána adott illóolajos borogatás fájdalomcsillapító, nyugtató hatású.

Védőoltások olaja

5 csepp gerániumolaj

5 csepp szantálfaolaj

30 ml hordozóolaj (jojoba, sárgabarackmag)

Láz

A szokásos lázcsillapító mellett látványos eredményt produkálhat, ha eukaliptusz-, levendula- vagy mandarin-illóolajat párologtatsz biztonságos helyen a gyerekszobában. Emellett az eukaliptuszolajat borogatáshoz is felhasználhatod: két csepp eukaliptusz kell egy tál vízbe, ebbe mártsd a borogatáshoz használt vásznat.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Így harcolj az illóolajokkal a nátha ellen
  • Megfázás: 5 trükk, amit eddig nem ismertél
  • Szelíd gyógymódok kismamáknak
  • Forrás: Kismama magazin