Terhesség

Szelíd gyógymódok kismamáknak

A babavárás idején jobban odafigyelünk arra, hogy mivel kúráljuk magunkat. Mivel a gyógyszerek jelentős része ellenjavallt ebben az időszakban, szívesebben fordulunk a természetes gyógymódokhoz.
2007. Szeptember 04.

Az egy főre eső gyógyszerfogyasztás bámulatos méreteket ölt Magyarországon, s bizony enyhe kis nátha, köhécselés esetén is előszeretettel szaladunk a patikába orvosságért. Pedig immunrendszerünknek köszönhetően a hétköznapi fertőzések többsége magától is meggyógyul.

Várandósan csak kicsit más a helyzet. Mivel a kismama szervezete ideiglenesen egy eltérő genetikai felépítésű egyednek, a magzatnak ad otthont, a védekezőrendszer éberségének némiképp alább kell hagynia, hogy az “idegen test” ne lökődjék ki. Így aztán hormonális okokból átmenetileg csökken a kismama védekezőképessége, ezért könnyebben elkapja a betegségeket, és nehezebben gyógyul ki belőlük. Ilyen például az elhúzódó, szövődményekkel folytatódó nátha, az influenza, a húgyúti fertőzés – hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

Már az első tünetek jelentkezésekor tegyünk valamit azért, hogy szervezetünk a védekezésre összpontosíthassa energiáit:

Igyunk a szokásosnál lényegesen több folyadékot, de a kávét, fekete teát, tejet és természetesen a szeszesitalt mellőzzük.

Kizárólag egészséges, friss, könnyű ételeket fogyasszunk. Az állati zsiradékokat, a cukrot, a tartósítószereket és a számtalan adalékanyagot (mesterséges aroma és színezék, ízfokozó) mellőzzük, mert felesleges tehertételt jelentenek.

Feküdjünk ágyba, töltsük kellemes, pihentető olvasgatással vagy alvással az időt. Így szervezetünk a védekezésre összpontosíthatja energiáit. Szellőztessünk gyakran, a szoba hőmérséklete legfeljebb 20 Celsius-fok legyen, inkább öltözzünk melegebben, takarózzunk be több réteggel.

Gondoljuk végig mindannyiszor, milyen kellemetlen események történtek a közelmúltban. Egy-egy csúnya veszekedés, munkahelyi túlterheltség, elbocsátástól való félelem, partnerkapcsolati probléma olyan nyomasztó lehet, hogy reménytelennek ítéljük a helyzetet. Ilyenkor hiányzik a belső hajtóerő, az életenergia. A depresszió a legtökéletesebb táptalaj minden betegség számára. Ennek tudatában tegyünk hangulatjavító intézkedéseket, s pihenés közben kutassunk használható megoldások, könnyítések, vonzóbb feladatok után.

Mit üzen a betegség?

Talán meghökkentőnek tűnik a kérdés, különösen akkor, ha nyavalyáinkat amúgy egy-egy tabletta bekapkodásával szoktuk enyhíteni. Álmatlanság ellen altató, székrekedés ellen hashajtó, derékfájás ellen fájdalomcsillapító. A gyógyszer gyors és biztos megoldásnak tűnik, pedig valamennyi felsorolt szer csupán a tüneteket szünteti meg. A holisztikus orvoslás arra törekszik, hogy valamennyi lehetséges szempont feltérképezésével megtalálja azokat az összefüggéseket, amelyek a betegség vagy testi panasz megértéséhez szükségesek.

A várandósság idején különösen elemi érdekünk, hogy panaszainkhoz így közelítsünk. Ez persze nem jelentheti azt, hogy semmilyen körülmények közt sem veszünk be gyógyszert. Ez éppen akkora hiba volna, mint az ellenkezője. Azt azonban megtehetjük, hogy válaszolni próbálunk a következő kérdésekre:

– Mire kényszerít az a tünet, amit tapasztalok?

– Mit tennék legszívesebben, ha szabadon választhatnék?

– Mitől javul, mitől romlik az állapotom?

Talán nem is lesz olyan meglepő, ha a kérdések őszinte megválaszolása után kiderül, hogy a kellemetlen tünet pontosan arra kényszerít bennünket, amit amúgy szívesen tennénk. Gondoljunk csak a hajdani beteg kisgyermekre, aki örült, hogy nem kell óvodába, iskolába menni, mert akkor otthon maradhatott anyával, játszhatott, olvasgathatott kedvére, gondoskodás, szeretet, aggodalom és figyelem vette körül.

Tünetek és gyógymódok

A betegség természetének megértése és a fent javasolt alapvető tennivalók elvégzése után természetesen a tünetek enyhítésére, gyógyítására törekszünk.

Meghűlés esetén számolnunk kell azzal, hogy a várandósság idején valamennyi nyálkahártya megduzzad, ezért nagyobb valószínűséggel számíthatunk szövődményekre, például arcüreggyulladásra, középfülgyulladásra, hörghurutra. Ha az orrváladék sűrűvé válik, nehezen fújható ki, s az orr két oldalán erős fájdalmat, lüktetést érzünk, jót tehet az illóolajos inhalálás.

Egy fazéknyi forró vízbe cseppentsünk néhány csepp eukaliptusz-, teafa- vagy levendulaolajat. Tegyük magunk elé az asztalra, borítsunk a fejünkre törülközőt, és lélegezzük be a gőzöket. Tíz percig maradjunk a meleg sátorban, utána arcunkra borított törülközővel feküdjünk le. Orrdugulás esetén talán jobban esik a hideg sós pára. Hogy a két gyógymód közül melyiket választjuk, az elsősorban attól függ, melyik esik jobban. Fontos, hogy illóolajos kúrákkal egyidejűleg ne alkalmazzunk homeopátiás szert.

A meghűlés első jeleire két tabletta Oscillococcinumot vehetünk be tizenkét óránként, vagy a betegség első időszakában öt golyócska Aconitum 9CH-t óránként. A különböző meghűléses betegségekre a tünetektől függően e kettőn kívül többféle homeopátiás készítmény is kapható. Kérjünk tanácsot homeopátiában járatos orvostól. Ha a fertőzés a fülre is átterjedt, vásároljunk gyógyszertárban vagy bioboltban fülgyertyát, s alkalmazzuk az utasítás szerint.

A húgyúti fertőzések gyakorisága ugyancsak növekszik a várandóssággal járó élettani változások miatt. Mivel ezek a felszálló fertőzés következtében vesemedence-gyulladást, koraszülést okozhatnak, azonnal orvoshoz kell fordulni. Vizeletvizsgálat segítségével pontosan meghatározható a kórokozó, s olyan antibiotikumot fog felírni az orvos, amelyet terhesek is szedhetnek.

A szakszerű kezelés mellett természetesen házi gyógymódokat is alkalmazhatunk. Igyunk minél több folyadékot, a víz vagy a híg gyógytea a legjobb. Kerüljük a cukorfogyasztást, együnk-igyunk minél több savas kémhatású ételt, hogy vizeletünk kémhatását savassá tegyük. Ez ugyanis nem kedvez a baktériumok szaporodásának. Pisiléskor törekedjünk a hólyag minél alaposabb kiürítésére.

Vegyük körül a derekunkat egyenletes meleggel, esetleg vegyünk többször is meleg ülőfürdőt. Arra azonban ügyeljünk, hogy a víz hőmérséklete semmiképp se legyen melegebb 40 Celsius-foknál! Ezt valamennyi fürdő elkészítésekor figyelembe kell venni, mert a túlzott forróság lepényleválást okozhat.

A gyógyításnál persze lényegesen egyszerűbb a megelőzés. Mivel a fertőzés forrása többnyire saját bélbaktérium, ügyeljünk intim testrészeink tisztaságára. Székelés után elölről hátrafelé töröljünk, és lehetőleg mossuk is meg tiszta vízzel a végbélnyílás környékét. Közösülés előtt és után is pisiljünk. Kerüljük a szoros, több rétegű ruhaneműket, különösen az intim betétek használatát.

Hüvelygombásodás esetén sem kerülhetjük el a gyógyszeres kezelést, de többnyire elegendő, ha az orvos által felírt hüvelytablettát alkalmazzuk, ritkán olyan súlyos a helyzet, hogy szájon át kellene gyógyszert szedni. A fertőzés kialakulásának és visszatérésének megakadályozásáért viszont sokat tehetünk!

Étrendünkből mellőzzük a cukrot és a finompékárut, süteményeket, édességeket. Így valósággal “kiéheztetjük” a gombákat. Törekedjünk az egészséges hüvely-baktériumflóra fenntartására, ezért ne hordjunk levegőzést akadályozó, szoros, műszálas ruhaneműt, intimbetétet, több réteget egymáson (harisnyanadrág, nadrág, bugyi), és ne alkalmazzunk hüvelyöblítést.

Amikor csak lehet, mellőzzük az alsónemű, pizsamanadrág viselését. A gombás fertőzések különösen gyakoriak antibiotikumos kezelés után, vérszegénység esetén vagy akkor, ha a szervezet védekezőképessége valamilyen okból gyenge. Mivel a szülés folyamán fertőződhet a magzat, nagyon komolyan kell venni a megelőző és gyógyulást segítő intézkedéseket!

Hüvelyi folyás, kellemetlen viszketés esetén lefekvés előtt juttassunk hüvelyünkbe egy teáskanálnyi élőflórás joghurtot. Ez helyreállíthatja a természetes viszonyokat. Ha hosszabb ideje fennálló, makacs gombás fertőzésről van szó, segíthet a fokhagyma. Fűzzünk át a megtisztított gerezden erős cérnaszálat, majd tizenkét órára toljuk fel a hüvelybe. Még egyszer tizenkét órára ismételjük meg a kezelést. Ha az érzékeny hüvelyfalon égető érzést okozna a fokhagyma, tegyük levágott cérnakesztyű-ujjba, kötözzük össze a végét, s a tamponhoz hasonlóan helyezzük fel. A kilógó cérnaszálnál fogva távolítjuk el. A kezelés ebben az esetben is kétszer tizenkét óra.

A láz sokféle betegség kísérő tünete lehet, ezért elsősorban azt kell tisztázni, mi okozza. A várandósság idején a nők többségének eleve magasabb, 37,3-37,5 Celsius-fok az alaphőmérséklete. 38 Celsius-fok felett azonban ajánlatos lázcsillapító eljáráshoz folyamodni. Jó megoldás lehet egy kellemes, langyos fürdő vagy az egész test vizes borogatása.

A lábikragörcs kellemetlen perceket okozhat a várandósság utolsó hónapjaiban. Ha már húzza a görcs az izmokat, pattanjunk fel, támaszkodjunk karunkkal a falnak, görcsölő lábunkkal lépjünk hátra, nyújtsuk ki úgy, hogy talpunk közben a földön marad. Másik lábunkat hajlítsuk be. Ha nem tudunk felállni, üljünk az ágy szélére, és egy hosszú, talpunk alatt átvezetett sál segítségével húzzuk visszafelé lábfejünket. Végül mozgassuk meg lábfejünket, hogy serkentsük a vérkeringést.

A reggeli hányinger megelőzésére vezessünk be naponta több, kicsi étkezést. Tartsunk magunknál mindig néhány falatot, például sós kekszet, szőlőcukor-tablettát. Otthon hajtsunk fel egy pohárka hideg ivójoghurtot. Makacs hányingert okozhat az alacsony vércukorszint, az alacsony vérnyomás, a hormonális átállás, a terhességgel kapcsolatos ellentmondásos érzések vagy az, ha túlságosan kevés B6-vitamint és vasat tartalmazó táplálékot fogyasztunk.

A hoemopátiás szerek közül a Nux vomica 30C, az Ipecacuana 30C vagy a Sepia 30C lehet segítségünkre. Naponta háromszor vegyünk be négy-öt golyócskát öt napon keresztül. Segíthetnek bizonyos jógagyakorlatok vagy a thai-csi is.

Lazító, illatos fürdő

Lábikragörcs, hát- és derékfájás esetén vagy akkor, ha kellemetlenül gyakorivá váltak a jóslófájások, vegyünk illatos, kellemesen meleg fürdőt. Kis üvegcse tejbe vagy olajba cseppentsünk három-négy cseppet a következő illóolajokból, egyszerre legfeljebb kettőből: levendula, szantálfa, geránium, rózsa, jázmin, ylang-ylang, bergamott, narancs, rózsafa. Rázzuk össze alaposan, majd öntsük a fürdővízbe.

Kerülendő gyógynövények

Tartózkodjunk a hashajtó teáktól!

Egyes gyógynövények hashajtó hatású antrakinon-glikozidokat tartalmaznak, amelyek a sima izmokra is hatnak, így a méhizomzatot is összehúzódásra serkentik. Ez koraszüléshez vagy vetéléshez vezethet. Ilyen a rendkívül népszerű orvosi aloé (Aloe vera), a hashajtó teakeverékek alapanyaga. A növény leveléből kinyert, tiszta aloégél, amely nem tartalmazza a növény más részeit, továbbra is alkalmazható, külsőleg és belsőleg egyaránt. Kerülendő továbbá a kutyabenge-kéreg, valamint annak rokona, a szintén hashajtásra használt varjútövis bogyója.

Ugyanilyen okból kifolyólag a szennalevélből készült hashajtó tea sem ajánlott, és tartózkodjunk a bélhurut elleni teakeverékek egyik alkotójától, a lórom termésétől is. Befolyásolhatja a méhizomzatot a kálmosgyökér és a fehér üröm is, amelyet étvágyjavítóként és vértisztítóként alkalmaznak.

Hasonló okokból kerülendő terhesség alatt a medvecukor alapanyaga, az édesgyökér, a bélféregűzésre alkalmazott varádicskóró, a bélhurutot gyógyító lenmag, a vérnyomáscsökkentő fagyöngylevél, az epehajtó csombormenta, a zöldségnövényként is fogyasztott rebarbara, a rosszindulatú daganatok növekedését gátló rózsameténg, a szívműködést serkentő hatóanyagokat tartalmazó cseresznyelevél, valamint teaként elfogyasztva a kakukkfű is.

A zöldfűszereket mértékkel!

A várandósság idején belsőleg nem alkalmazhatók a keserűanyagot, alkaloidot és illóolajat tartalmazó növények sem, mert ezek az anyagok a magzati szervezet működésére is hatással lehetnek. Ezek közé tartozik a borbolya, a vérehulló fecskefű, a borókabogyó, a csikófark, a levendula, a majoránna, az őszi kikerics, az oregánó, a rozmaring és a cickafark. A felsorolásban kedvelt fűszernövényekkel is találkozhattunk.

Ezek kis mennyiségben, ételek fűszerezésére továbbra is használhatók, forrázatként (teaként) viszont ne alkalmazzuk őket. Aki korábban túlzásba vitte a fűszerezést, az a terhesség alatt csökkentse az adagot, mert a zöldfűszerek többsége gyomorizgató hatású.

Illóolajok

A levendula és a rozmaring illóolaja aromalámpában párologtatva továbbra is alkalmazható, nyugtató hatású. A fahéj és a tuja illóolaját azonban se belsőleg, se külsőleg ne használjuk.

Immunerősítők

Megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon a kedvelt immunerősítő gyógynövény, a bíbor kasvirág (Echinacea) alkalmazható-e a várandósság idején. Elképzelhető, hogy a kivonat és a tinktúra fogyasztása kerülendő, ám tea formájában nem ártalmas.

Álmatlanság elleni szer

Az álmatlanság ellen használt macskagyökér (Valeriana) sem alkalmazható ebben az időszakban, mert könnyen hozzászokik a szervezet, és nagy mennyiségben elfogyasztva vetélést okozhat. Helyette inkább a hasonlóan nyugtató hatású citromfű (Melissa) teáját fogyasszuk. Citromos ízével lágyítja a kellemetlenebb aromájú gyógyteák ízét.

A természet patikájában havi vérzést elősegítő és szabályzó gyógynövények is találhatók. Ezek között vannak a már említett méhösszehúzó hatású növényi drogok. Rajtuk kívül tartózkodjunk még a borágó olajától és a kerti ruta teájától, valamint a zeller és a petrezselyem magjától.

A várandósság utolsó hetei rendkívüli türelmetlenséggel töltenek el szinte minden kismamát. A cikket olvasva felmerülhet a gondolat, hogy a méhösszehúzó hatású gyógynövényeket az utolsó időszakban a gyermekszületés siettetésére alkalmazzuk. Ezt azonban ne tegyük, mert az egyénenként változó hatású gyógynövények ellenőrizetlen adagban való alkalmazása előre nem látható következményekkel, például erős vérzéssel járhat!

Növényi jótevők

A kerülendő gyógynövények mellet szép számmal találunk olyanokat, amelyeket kifejezetten jó hatással vannak a várandós kismamákra.

A reggeli rosszullétek enyhítésére ébredés után fogyasszunk el egy csésze kamillateát, amelybe kevés finomra őrölt gyömbérport keverünk. A kamilla jó kalciumforrás, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, továbbá enyhíti a gyomorégést. A reggeli rosszullétek ellen javasolható még a citromfű is, amelynek enyhe nyugtató hatása is van.

A várandósság alatt megnövekedett vitamin- és ásványianyag-igény a táplálék mellett szederlevél- és csalánteával, valamint a gyermekláncfű leveléből és gyökeréből készült főzettel fedezhető. Kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás még a lucerna és a kerti zsázsa csíráztatott magja, amely vajas kenyérre szórva kellemes, kissé csípős ízű eledel.

A terhesség első felében jelentkező pecsételő vérzés a bangita kérgének főzetével előzhető meg, amely lábikra-görcs ellen is hatásos. A galagonyalevél javítja a vérkeringést, és csökkenti a magas vérnyomást.

A lábvizenyősség (ödéma) pedig a ragadós galaj teájával csökkenthető.

– Szorulás és puffadás ellen az édeskömény magjából, vagy a borsos menta virágos hajtásából készült teát fogyasszuk.

– A vajúdási fájdalmakat köményteával enyhíthetjük.

A javasolt gyógyteákat csak mértékkel fogyasszuk, elegendő napi 2-3 csészével meginni belőlük. Ne kényszerből igyuk, hanem csak akkor, ha jólesik. Ha valamelyik nem ízlik, akkor mással helyettesítsük, vagy keressünk egyéb természetes módot a bajok enyhítésére.

Bevált háziszereim

Néha várandósan is megfájdult a fejem. Ilyenkor a kínai üzletekben kapható mentolos balzsammal (ugyanez folyadék formájában is létezik) dörzsöltem be a halántékomat és a tarkómat. Ezzel a jóleső hűvösséggel a bőrömön beburkolóztam a takaróba, és ülő helyzetben szundikáltam. Csak ne felejtsünk el kezet mosni a krém után, mert szembe kerülve nagyon csíp!

Ha a felfázás első jeleit tapasztaltam magamon, gyorsan beleültem egy kád meleg vízbe. Fokozatosan engedtem hozzá még meleget, majd fürdés után azonnal meleg ruhába bújtam, s efölé még egy sálat is tekertem a hasamra. Sokszor a meleg kályhának támasztottam a derekamat.

A meleg fürdő akkor is jólesett, ha megfáztam. A fürdőszobát szinte szauna melegségűre fűtjük ilyenkor. Teljesen elmerültem a meleg vízben, valósággal éreztem, ahogy az arcüregemet átjárja a meleg. A fürdőszobából melegen felöltözve, fejemet meleg sálba bugyolálva jöttem ki, és bebújtam a takaró alá.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Védekezőképesség a terhesség alatt
  • Terhességi aranyér – típusok és gyógymódok
  • Kívánósságtól a légszomjig
  • Forrás: Kismama magazin