Trend

Rendezd be a gyerek szobáját a Montessori szellemében

Milyen, hogy néz ki a Montessori szerint berendezett gyerekszoba?
2022. Szeptember 19.
kisfiú játszik
Milyen legyen a gyerekszoba, ha Montessori szerint rendezed be?

A Montessori filozófia szerint fontos, hogy olyan teret hozzunk létre a gyermek számára, amiben minden elérhető, már egészen kicsi korától kezdve. Figyelembe véve a szenzoros szükségleteit és fizikai képességeit.

Az első és legfontosabb az, hogy ne felnőtt nézőpontból vizsgálva gondolkodjunk el azon, hogy a gyermek szobája hogyan nézzen ki és funkcionáljon, hanem hozzuk a gyermek horizontjába. Ennek egyszerű módja a Monti Kids szerint, ha leülünk vagy lefekszünk a padlóra, és úgy nézünk körül – amit onnan látunk, azt fogja látni a baba vagy a kisgyermek is.

A Montessori hálószoba kialakításához nem kell Montessori szakértőnek lennünk – a dolog kulcsa az egyszerűség. Néhány ötlettel olyan gyerekszobát hozhatunk létre, amely független felfedezésre és pihenésre ösztönöz, miközben biztonságos és kényelmes is.

Színek és világítás

A Montessori gyerekszobák jellemzően semleges színűek, például fehérre vagy valamilyen tompa, természetes tónusúra vannak festve. Ezek elősegítik a nyugalom érzetét, és lehetővé teszik, hogy az élénk tárgyak, mint például játékok vagy képek magukra vonják a baba figyelmét. A világítás is legyen lágy és meleg fényű. Az ablakokra kerüljön sötétítő/roló/stb., amivel kellemes alvási környezetet lehet teremteni.

Ágy

A padlóágy gyakran található meg Montessori szobákban. Ezek az ágyak a földön vannak – rácsos kerettel is el vannak látva –, de a kiságyakkal ellentétben nagyobb mozgásszabadságot, függetlenséget és mobilitást tesznek lehetővé. (De természetesen nem kötelező ilyen ágyat választani, ha más típus jobban megfelel az igényeinknek.)

Padlóágy esetén az ágy ne legyen közvetlenül a szellőzőnyílás vagy a radiátor mellett. Az ágyban ne legyenek takarók, párnák, játékok, plüssállatok, rácsvédő.

Öltöző rész

Sokan választanak olyan pelenkázót, amely alja egy komód – ez helytakarékos, és rögtön a pelenkázó/öltöztető rész közelében vannak a ruhák és a pelenkák. Arra figyelni kell, hogy minden szükséges dolog karnyújtásnyira legyen, és soha ne hagyjuk magára a babát a pelenkázóasztal tetején, az egyik kezünkkel mindig fogjuk.

Amikor kisgyermek lesz a babából, és változnak az igények, úgy változtathatjuk meg a komódot is egy tükrös öltözködő állomássá, ahol a kicsi nézheti megát a tükörben, fel tudja akasztani a pulóverét, megfésülheti a haját, stb.

Ha már sétálni kezd, a nagy, nehéz fiókokat gyerekbarát polcos elemekre cserélhetjük, amelybe alulra helyezhetünk ruhákat, hogy ösztönözzük a gyermeket ezek kiválasztására és akasztókat is beszerelhetünk, a kabátok, pulóverek, mindennapi tárgyak felakasztására.

Játszó- és mozgástér

Ha a hely megengedi, kerüljön a szobába egy puha szőnyeg, illetve egy alacsony polc, amin játékok és könyvek vannak. Ha újszülött a baba, néhány látványos játékot és képet tegyünk a polcra, amiket nézhet a pici. Ha már tud mászni a gyermek, legyen egy 4-6 könyvből álló kosár a polcon, egy másik pedig a korának megfelelő játékokkal. 1-2hetente cseréljük a könyveket és a játékokat, hogy mindig legyen valami friss és izgalmas, amivel megragadhatjuk a gyermek figyelmét, képzelőrerejét.

A további berendezés

A szoptató anyukáknak és babáiknak szükségük van kényelmes etetőterületre, például egy fotelre egy kisasztallal. Amikor a gyermek már elég idős ahhoz, hogy üljön, rajzoljon, stb., az etetőtérből alakítsunk ki egy „nyugi teret”, gyerekasztallal és székkel, akár hintaszékkel vagy babzsákfotellel, ahol rajzolhat, vagy a kedvenc könyvét lapozgathatja, stb.

A babák és a kisgyerekek nagyon szeretnek arcokat nézegetni, így a családi fotók például jók lehetnek a falak dekorálására, továbbá a színes formák és az állatos képek is lenyűgözhetik a kicsiket. A képeket úgy szereljük fel, hogy a gyermek perspektíváját tartjuk szem előtt.

Ahogy a gyermek növekszik, a világa a szobáján túl a ház más tereire is kiterjed. Az etetés a konyhában zajlik, a mozgás és a játék a nappaliban és az udvaron. A szobája ekkor olyan hellyé válik, ami elsősorban az öltözködésre, alvásra szolgál. Természetesen továbbra is olvashat, játszhat, kikapcsolódhat itt a gyermek, de hamarosan rájön, hogy a szobája a ház egy része, ahogyan ő maga is a családja része.

Felhasznált forrás: montikids.com

Nyitókép forrása: Getty Images