Trend

Hódít a szülők között a különleges “Montessori-gyerekkanapé”

Eredetileg nem Montessori-bútornak készült az építőelemszerű darabokból álló gyerekkanapé, mégis rezonál annak szellemével. Építhet, csúszdázhat, bunkerezhet, boltot nyithat vele a gyerek, biztonságosan.
2022. Augusztus 29.
Montessori gyerekszoba

A kisgyerekes, gyerekes szülők tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a gyerekek energiája szinte kifogyhatatlan. Reggel már pörögnek, délelőtt játszótér vagy a bölcsiben, óvodában az udvar, kis pihenő, majd újra indul a buli – a szaladgálás, mászás, bújás. Véget nem érő történet. És nem lehet mindig útra kelni a gyerekkel, legalábbis annyiszor nem, ahányszor mehetnéke van.

Bent is folyton animálni kell a gyereket. Nincs mese. Játszik kicsit egyedül, majd velünk szeretne. Aztán becsatlakozik a házimunkába, a telefonbeszélgetésbe, bekandikál a WC-ajtónál. „Gyere már, Anya!” „Figyelj, Apa, mutatok valamit!”

Hogy lehet úgy lefoglalni a gyereket úgy bent, hogy közben az energiáját is levezesse? Alakíts ki bent játszóteret! Létezik egy olyan fejlesztés, aminek nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. A kisgyerekeknek készített speciális bútor lényegében levehető huzatú szivacslapokból álló kanapé, aminek darabjai építőkockaként variálhatók, rakosgathatók egymásra. Építhető bele bunker (mint tudjuk, ez a legjobb szórakozás a világon), ügyességi pálya, lehet rajta ugrálni is, és ha elfáradt az utód, akkor végig lehet nyúlni.

Amellett, hogy teret enged a fantáziának és fejleszti azt, a nagymotoros készségek is csiszolódnak, erősödnek az izmok.

Léteznek alternatívái, utánzatai is a Nugget Couchnak. Rendkívül széles a választék színben, méretben, formában, huzatban.

Hogy jön ez a kanapé a Montessori-módszerhez?

A Nugget Couch téglalap és háromszög alakú darabokból áll, amelyek tetszőlegesen variálhatók egymással. Habár nem konkrétan Montessori-bútornak tervezték, valóban kitűnően működhet egy Montessori szellemben berendezett gyerekszobában . A fantázia szabadon szárnyalhat a szabad játékban vele, emellett biztonságos is a használata, egyedül is tudja húzni-vonni, rakosgatni a gyerek. Építhet belőle erődöt, sátrat, csúszdát, ugrálhat és mászhat rajta.

Készíthetsz képes, inspiráló utasítást is az építéshez. Ez is fejleszti a gyereket, hisz megtanulja követni az utasítást, s persze közben el is rugaszkodhat az útmutatótól, tovább gondolhatja.

Egy kis háttérinfó: miről szól a Montessori-módszer?

A módszer alapja a gyerek tisztelete. Az alap felfogás az, hogy tudni kell háttérbe húzódni, hagyni a gyereket felfedezni, adott esetben hibázni, majd ebből tanulni és kijavítani a hibát. Ez otthoni környezetben azt jelenti, hogy önkontrollt gyakorolni, és nem szabad közbeavatkozni, amikor látjuk, hogy a kicsi elmélyülten játszik (pl. épít). Nem kell neki segíteni, mindenáron beszállni a játékba, hagyni kell kibontakozni a szabad játékban.

A legjobb, ha a játékaik elérhető magasságban vannak, hogy kedvük szerint használhassák. A Montessori szerint vagy hagyni kell, hogy minél több (nem veszélyes) tárgyat használjanak kedvükre, vagy adni kell nekik egy kicsinyített változatot, ha szükséges. Vállalni kell az ezzel járó kiborítást, lefröcskölést, lemorzsálást, leszórást. Hisz a kíváncsiságukat és kreativitásukat kiaknázva felfedezés, kísérletezés útján tanulnak a gyerekek. Fontos, hogy hagyjuk a gyerekeket kibontakozni, felfedezni a világot és önállóan választ találni a problémákra, hisz így fejlődnek a legjobban.

További inspirációkat, felhasználási ötleteket találsz a Nugget FB és Insta-oldalán.

Forrás: Gyerekszoba