Terhesség

Így teremts bababiztos otthont

Érdemes már a szülés előtt, a terhesség alatt belefogni a lakás átalakításába, míg nincs, aki élesben fedezhetné fel a réseket az otthoni biztonsági pajzson.
2015. Április 22.

Nemsokára érkezik a baba? Vigyázz, akkor is van még feladat a ház körül, ha a gyerekszoba már kulcsra készen várja kis lakóját! Addig érdemes belefogni a lakás átalakításába, míg nincs, aki élesben fedezhetné fel a réseket az otthoni biztonsági pajzson…

Bababiztonság – a padló

Ahogy cseperednek a babák, egyre több időt töltenek a földön kúszva-mászva, ezért nem mindegy, milyen talajt választunk nekik. – Kisgyerekek esetében fontos szempont, hogy könnyen tisztítható legyen a felület. Ezen belül is érdemes a meleg burkolatokat előnyben részesíteni – ajánlja Kréth Henriette lakberendező.

– A padlószőnyeg puha és meleg, ám a nagyobb foltok csak nehezen tisztíthatóak ki belőle, ezért jobb választás lehet valamilyen fa- vagy parafa felület, akár mozdítható szőnyeggel együtt.

Praktikus megvilágítás

A gyerekszobában is megéri gondoskodni a megfelelő látási viszonyokról, még akkor is, ha eleinte nem kerül a kiságy mellé íróasztal. – Az erős fényű központi világítás mellett praktikus megoldás, ha gyengébb fényű, helyi lámpákat is teszünk a szobába, például a pelenkázó vagy a kiságy mellé – tanácsolja szakértőnk. – A “halványabb” fények mellett éjszakai szoptatás, etetés közben sem kell vakon botorkálni az anyukának a gyerekszobában, és a túl erős fény sem zavarja majd őt és a kicsit.

Funkcionális bútorok

Az újszülötteknek még nincs sok igényük a szobájuk berendezésével kapcsolatban, ám ez az évek múlásával változni fog. A bababútorok közül alapkelléknek számít a kiságy, a pelenkázó és némi tároló (például kiságyra szerelhető zsebes tároló). – Az első bútordarab, aminek érdemes helyet keresni a gyerekszobában, a kiságy. Lehetőleg ne kerüljön hideg fal mellé vagy olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri.

A kiságynak kell legelőször helyet keresni

Legtöbben a lekerekített formájú fabútorokat választják a kicsiknek, de egyre hangsúlyosabb szempont, hogy a bútorok bővíthetőek legyenek, így együtt “nőhetnek” a gyerekekkel – árulja el Kréth Henriette, majd hozzáteszi, egy kényelmes fotel is helyet kaphat a gyerekszobában, ahol az anyuka eleinte szoptathat, később pedig mesét olvashat a gyereknek.

A dizájn is belefér

Bármilyen lelkesen és stílusosan rendezzük is be a baba szobáját, számolnunk kell azzal, hogy a dizájnt elég sűrűn, három-négy évente kell majd változtatnunk. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden alkalommal teljesen új berendezés után kell néznünk.

– A főbb bútorokból érdemes minőségi, kicsit költségesebb darabokat választani, ezekre hosszú távon számíthatunk majd. Egy-egy stílusváltáskor elég, ha a kiegészítők, például színes, mesefigurás párnák, függönyök variálásával igazodunk az aktuális kedvencekhez – tanácsolja a lakberendező.

Bababiztos tippek

  • Lépcső, ajtók: Szerezz be egy zárható rácsot, ami elég magas ahhoz, hogy a tipegő ne tudjon átmászni rajta, így nem tud lebucskázni a lépcsőn vagy kimenni az ajtón egyedül.
  • Növények: Szabadulj meg a mérgező fajtáktól, a többi cserepes virágot pedig tedd a pici számára elérhetetlen magasságba, hogy ne tudjon belekóstolni a földjébe vagy leveleibe.
  • Konnektorok: A gyerekszobába érdemes olyan helyre tervezni őket, ahol nincsenek szem előtt, a többihez pedig érdemes biztonsági dugót venni, hogy a kíváncsi tipegők se nyúlhassanak bele.
  • Falak: Ha szeretnéd elkerülni a filctollas, zsírkrétás tapétát/festést, szerezz be táblafestéket, és kenj le vele egy falfelületet a kicsi szobájában, ahol szabadon kiélheti művészi vágyait.
  • Kábelek, polcok: A gyerekek imádnak belecsimpaszkodni minden lelógó dologba, ezért amit csak lehet, tegyél bababiztos magasságba.
  • Éles sarkok: Az asztalok, bútorok éles sarkaira tegyél valamilyen tompítót, hogy akkor se legyen baj, ha a pici elesik.

Kapcsolódó cikkeink: