Terhesség

Babaváróban – hogyan alakítsd át a lakást, ha jön a baba?

Amikor gyermekünk születik, a világképünk hirtelen megváltozik. A hétköznapi rohanásból, a nyüzsgő élet forgatagából visszavonulunk, és csak a pici érkezésére gondolunk, az ő léte minden elé kerül. Nemcsak az életünket, hanem otthonunkat is felforgatjuk.
2003. November 05.

Ami nekünk a kényelmet nyújtotta, most rájövünk, hogy nem is olyan biztonságos a babának. A lakás “átalakul”, az üvegasztal életveszélyessé válik, a hangfalak vezetékeiből ártalmas kígyó, a polcokon sorakozó tárgyakból féltett kincs lesz.

A kis jövevény érkezésekor nemcsak nekünk, hanem lakásunknak is fel kell készülnie az új családtag fogadására. Mielőtt viszont átalakítanánk otthonunkat, gondoljuk végig a főbb szempontokat, hogy az maximálisan kiszolgálja igényeinket. A szülői feladatkör egész embert kíván, lakásunkra kevesebb idő jut, pedig nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a baba megérkezésekor a családi fészek a korábbinál sokkal fontosabb szerephez jut.

Az otthon a család legfontosabb élettere. Az újdonsült anyák napjaik nagy részét itt töltik, ezért még lényegesebb, hogy “lakható” legyen. Az OTTHON jelentse a kényelmet és célszerűséget, amely barátságos, jól használható, könnyen rendben tartható. Ez javítja a család életminőségét és meghatározza, hogy a gyermekünk milyen otthonképet visz magával a felnőttkorba.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a legtöbb gyerekjáték is élénk, színes, s ez a tulajdonságuk csak semleges, világos falak között érvényesül. A személyiség fejlődéséhez a környezet éppolyan fontos, mint a szeretet.

Változó igények

A cseperedő gyermek szinte hónapról hónapra változik, ezért szobájának sok különleges követelménynek kell eleget tennie. Alkalmazkodnia kell igényeihez, követnie kell fejlődését. Ezért készüljünk fel rá, hogy kétévente újításokra lesz szükség. Mi a legfontosabb? A gyerekszoba “lakás a lakásban”. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ők itt élik életüket: játszanak, fogadják kis barátaikat, pihennek, alszanak, tanulnak. Ahogy a gyermek ízlése fejlődik, hagyjuk kibontakozni, és ne csak a sajátunkat akarjuk ráerőltetni.

Tervezési szempontok

A gyerekszoba tervezésekor több szempontot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy gyermekünk a legjobban érezze magát. Mielőtt hozzákezdünk a tervezéshez, gondoljuk végig, hogy a következő öt-tíz évben is ezt a szobát fogja-e használni, valamint egy testvér érkezésekor már ketten osztoznak-e majd ezen a területen.

Meghatározó a szoba nagysága, hogy két év múlva további bútorokat elhelyezhessünk benne. Sok szülő, ha egy háromszobás lakást rendez be, automatikusan a legkisebbet választja gyermekének. Ne feledjük, a gyerekek mozgásigénye jóval nagyobb, mint a felnőtteké. Minimum hat négyzetmétert kell számolnunk gyerekenként. A nagyobb hálószobába a szülők csak aludni járnak, míg a kicsiknek a szobájuk az egész világot jelenti, ahogy kamaszodnak, helyigényük csökken.

Kapcsolódó cikkek:

  • Így teremts bababiztos otthont
  • Milyen legyen a pocaklakó új otthona?
  • Milyen legyen az újszülött szobája?
  • Költözés saját szobába
  • Forrás: Anyák Lapja