Terhesség

Milyen legyen a pocaklakó új otthona?

Egy szoba berendezésekor eddig sokféle szempont dominált, de akinek még nincs gyermeke, az valószínűleg álmában sem gondolt azokra a lényeges - sokszor nüansznyi - részletekre, amelyeknek most előtérbe kell kerülniük a baba igénye szerint.
2004. Június 28.

A kicsi kuckója

Egy újszülött érkezése mindig nagy előkészületeket igényel, akár van már gyerek a családban, akár nincs. A gyerekszoba vagy gyereksarok berendezése egyrészt örömteli és izgalmas, másrészt nem egyszer igen nehéz feladat, hiszen a baba igényei lényegesen különböznek a család többi tagjáétól. Mielőtt rátérünk a babaszoba berendezésének előkészületeire, fontos megjegyezni, hogy egy apróságnak nem feltétlenül szükséges a saját szoba: nyugodtan költözhet a szülők hálószobájába vagy az idősebb testvérek kuckójába, ám ebben az esetben is érdemes elkeríteni számára egy külön kis sarkot.

Vigyázni kell rá!

A bútorok vásárlása előtt alaposan körül kell nézni a leendő babaszobában; az első feladat nem a tapétacsík kiválasztása kell, hogy legyen. Az egyik legfontosabb feladat az ablakok szigetelésének illetve biztonságos zárhatóságának ellenőrzése. Ha túl alacsonyan vannak, érdemes elgondolkodni a rács felszerelésén, mert a baba nagyon hamar eljut abba a korba, amikor bárhová felmászik és azzal a lendülettel mindent ki is nyit.

Burkolat tekintetében célszerű könnyen tisztán tartható linóleumot illetve parkettát választani. A szőnyegek mindenképpen hátoldalukon tapadósak legyenek, hogy az éjjeli szoptatást ne veszélyeztesse a csúszkálás. A szőnyegpadló ideális olyan szobák esetében, amelyek formája erősen eltér a megszokottól; ebben az esetben el lehet gondolkodni az egységes méretekben árusított szőnyegpadló “téglákról”, amelyeket könnyű felszedni és tisztítani, akár egyenként is.

Ha a falakra tapéta kerül, válasszon lemosható és strapabíró fajtát, de lényegesen egyszerűbb megoldás a festés. Egy másik fontos szempont a fűtés: a jó szellőztetéssel ellátott gyerekszobában a 20-22°C-os hőmérséklet az ideális. Ha a levegő túl száraz, mindenképp gondoskodni kell a párologtatásról.

A jól kiválasztott fényeknek már a kezdetektől fontos szerepük van. A tompított fényű éjjeli lámpa segít a sötétedés utáni tájékozódásban, és a baba sem ébred fel, ha a szülők bekukkantanak hozzá. Célszerű mennyezeti és falilámpát választani, mert az állólámpák zsinórjában az édesanya is beakadhat egy-egy éjszakai etetés alkalmával, illetve a kicsi sem lesz biztonságban, ahogy mászni kezd.

A bútorokról szintén elmondható, hogy minél masszívabbak, a kis tipegő annál nehezebben borítja fel őket. Amire a mamának szüksége lesz a babaszobában, az egy szoptatásra alkalmas hely. Van, aki ülve tud etetni, van, aki kizárólag fekve, ezért – ha a szülők az első gyermek érkezését várják – nem érdemes drága kanapéra vagy székre költeni addig, amíg ez ki nem derül.

Fontos viszont, hogy a választott bútordarab kényelmes legyen, olyannyira, hogy ha az édesanya elalszik éjjel szoptatás közben, ne arra ébredjen, hogy minden tagja sajog. Ha valaki tisztában van vele, hogy csak fekve tudja megetetni a babát, de nincs túl sok hely a gyerekszobában, letehet egy felfújható vendégágyat vagy egy szivacsot a földre, a célnak ez is megfelel. Aki ülve szoptat, gondoskodjon arról, hogy igénye szerint fel tudja tenni a lábát egy párnás sámlira.

Ha mégis alszik éjszaka…

Milyen legyen a pocaklakó új otthona?

A babának szüksége lesz egy gyerekágyra. Praktikus, ha állítani lehet az aljának a magasságát; így az első időkben nem kell annyit hajolgatni, később viszont nem mászik ki egykönnyen. Költségkímélő megoldás a nagyobb – 70×140-es méretű – ágy megvétele, mert a baba nem növi ki túl hamar. Ennél a nagyságnál a rácsok általában már leszedhetők, ezért ezek az ágyak két-három éves kor környékén szépen átalakíthatók kanapévá.

A matrac legyen tömör és illeszkedjen jól az ágyhoz. Ma már egyre elterjedtebb a kókuszmatrac használata, amely egyrészt jó tartást biztosít a kicsinek három éves koráig, másrészt anyaga kevésbé allergizáló.

A lepedő alá célszerű ágybetétet vagy gumilepedőt helyezni, ez megakadályozza a matrac átázását. Az ágynemű lehetőség szerint legyen pamut. Az első évben nem lesz szükség párnára, ám egy meleg – ha lehet, ugyancsak tiszta pamutból készült – paplanra és két-három plédre vagy vékony takaróra mindenképpen.

A plédek anyaga is lényeges – megéri utánajárni a 100% pamutnak -, mert a baba könnyen rákaphat a szopogatására, és nem mindegy, mit vesz a szájába éjjelenként. Az első időkben még nem lesz rá szükség, de később érdemes beszerezni egy rácsvédőt, hogy az izgő-mozgó apróság be ne üsse a fejét. Lepedőből legalább 3-4-re, paplanhuzatból 2-re mindenképpen szükség lesz.

Tisztább…

A babaszoba felszereléséhez tartozik egy hely, ahol kényelmesen lehet pelenkázni. Ennek nem kell feltétlenül pelenkázónak lennie, megteszi egy széles komód teteje is, de nem szabad elfelejteni, hogy az édesanya nagyon sok időt fog eltölteni azon a környéken, ezért a pelenkázónak – a kicsi biztonságát is figyelembe véve – az ő igényeihez kell alkalmazkodnia.

Ha az adott bútort nem is erre a célra tervezték, gondoskodni kell arról, hogy a pelenkázáshoz szükséges felszerelés könnyen elérhető legyen. Ebben nagy segítséget nyújt akár egy zsebes falvédő, amelyet házilag is könnyű elkészíteni vászonból. Amire figyelni kell, az az, hogy a legnagyobb zseb a legnagyobb pelenkamérethez igazodjon.

A zsebek lehetnek különböző színűek, és textilragasztóval élénk mintákat lehet ráerősíteni; ez az első időkben leköti a baba figyelmét pelenkázás közben, később a színeket lehet megtanítani a segítségével. Apropó, pelenkák! Érdemes beszerezni egy szemetest a használt pelusok részére. Első hallásra luxusnak tűnik, de áldásos azoknak a modelleknek a használata, amelyek “szagmentesen” zárják magukba a pelenkákat.

…és nedvesebb érzés

Lehet, hogy ugyanide szorul be a babakád is, egy állványon. Ha nem a fürdőszobában történik a mosdatás, akkor az abból a szempontból előnyös, hogy a csecsemő végig melegben van, ám ekkor különösen oda kell figyelni a bútorok védelmére. Praktikus, ha a kád egyik végén szappantartó és túlfolyó is van. A baba biztonságát szogálja az a kád, amelynek belseje megóvja a kicsit a vízbe csúszástól; ezt a biztonsági fürdetőt a kádtól függetlenül is be lehet szerezni.

Kicsi kocsi

Milyen legyen a pocaklakó új otthona?

A babakocsi vásárlásánál több szempontot is szem előtt kell tartanunk. A legfontosabb, hogy a csecsemő hat hónapos koráig fekve közlekedik. Ez azt jelenti, hogy a hátának teljesen vízszintes helyzetben kell lennie, mert a hátizomzata még nem elég fejlett ahhoz, hogy megtartsa magát. Mélykocsit – az első időkre – és sportkocsit is vásárolni viszont elég költséges, különösen, ha hozzáadjuk az autósülés árát is.

Ma már léteznek olyan babakocsik, amelyekhez vázra szerelhető, vagy a dönthető ülésbe illeszthető mózeskosarat lehet kapni; sőt, van olyan modell, amely mindkét funkcióval rendelkezik: a mélykocsi fél év elteltével átfordítható sportkocsivá.

Természetesen a szín is fontos, ám külön figyelmet kell szentelni a babakocsi praktikusságának. Aki autóval jár, annak érdemes olyan modellt választania, amelyik összecsukható – lehetőség szerint könnyen, akár egy kézzel – és befér a csomagtartóba. Mindenképpen legyen könnyű, hiszen gyakran kell majd emelgetni. Érdemes végiggondolni azt is, hogy milyen terepen lehet sétáltatni a babát a lakás közelében: akinek lehetősége nyílik az erdei sétákra a kicsivel, jobb, ha nagy kerekű kocsit választ.

A kocsi kiválasztásánál ellenőrizni kell, hogy a használata elég kényelmes-e a mama számára. Lényeges, hogy a fogantyú kézre essen, könnyen lehessen tolni és fordítani, illetve jól lehessen fékezni. Fontos szempont, hogy a kerekek egyenletesen gördüljenek, és hogy a fék ne akadályozza a bevásárlórekeszbe történő pakolást.

Sétálunk, sétálunk…

A kicsi cipelésére több lehetőség is adott. Ha a család rendelkezik autóval, mindenképpen be kell szerezni egy autósülést, amelynek használata kötelező már a kórházból történő hazaszállításkor is. Ezek babahordozóként is jó szolgálatot tesznek különösen olyankor, ha a kicsi út közben szenderedik el; ekkor nem kell kihalászni az ülésből, hanem azzal együtt be lehet vinni a lakásba. Léteznek hevederek, kendők és kenguruk is a baba szállításához, de ellenőrizni kell, hogy milyen korosztálynak ajánlott a használata, illetve hogy állíthatók-e a pántok.

Kapcsolódó cikkek:

  • Mi kell a babaszobába? – avagy a pelenkázáshoz szükséges felszerelések
  • 10 feng shui gyerekszobatipp a boldog gyermekért
  • Színes betűkkel álmodom… – gyerekszoba dekorációs tipp
  • 7 mindennapi tárgy, amely halálos balesetet okozhat a gyerekszobában!
  • Forrás: HáziPatika.com