Baba

Picik kocsija

Napjainkban nehezen lehetne megszámolni, hányféle babakocsi közül is választhatnak a szülők gyermekük számára. A lehetőségeiknek talán csak a gyártó cégek tervezőinek fantáziája és a helyenként csillagászati magasságokba kúszó árak szabhatnak határt.
2008. November 13.

A hetvenes évek szülői és szülöttei még bizonyára emlékeznek a hagyományos, szíjas felfüggesztéses óriási mély babakocsira, ami csupán néhány színben volt kapható, és a kevésbé tehetős családok kölcsönözőből is kivehették, arra az időre, amíg vízszintes fekvőfelületre volt szüksége a kisbabának. Aztán jöttek a nyolcvanas években a praktikus, pasztellszínű vagy vidám állatfigurás könnyű kétfunkciós babakocsik.

Az évtizedek múlásával eltűntek a kölcsönzők, helyettük igényes bababoltok nyíltak, bevásárlást megkönnyítő webáruházak indultak. Időközben rengeteget változott a külső, az anyagfelhasználás, módosultak a szülői igények. A tetszetősség, a kényelem mellett azonban továbbra is fő a biztonság!

A kisbaba megszületése előtt számtalan holmit kell beszerezniük a leendő szülőknek, hogy minél komfortosabb körülmények közé fogadhassák gyermeküket, ezzel megkönnyítve a saját dolgukat és kényelmessé, biztonságossá téve az újszülött mindennapjait. A meglehetősen végtelennek látszó listának viszont bizonyára valahol az elején szerepel a babakocsi és a babahordozó, hiszen ha az első sétával várni is kell néhány napot, hetet, de a picit bizony már nem lehet a régi, jó szokás szerint egy pólyában hazavinni a kórházból.

Szükség van biztonsági autósülésre vagy autóba köthető mózeskosárra. Ha pedig a baba első utazásához feltétlenül be kell szereznünk egy babahordozó eszközt, akkor még a vásárlást megelőzően eldöntendő, hogy szeretnénk-e a későbbiekben az autósülést/ mózeskosarat a babakocsira téve is használni vagy sem. Ha a válasz igen, akkor célszerű egyazon gyártó termékei közt válogatni, és egymással kombinálható darabokat vásárolni. Sőt, több cég kínálja már komplett szettben a termékeit, így egyetlen vásárlással -, akár kedvezőbb áron, mintha külön-külön vennénk meg – beszerezhetünk mindent a kényelmes sétához, a babakocsitól a hordozón át a pelenkázó táskáig.

Picik kocsija

A megálmodott szuperjárgányt kisbabánknak megvásárolhatjuk szakáruházban, ahol meg is lehet nézni, fogni az egyes modelleket, tanácsot kérhetünk az eladóktól, és akár ki is próbálhatjuk, összecsukhatjuk, tolhatjuk pár métert a kiválasztott példányt. Ez remek lehetőség, hogy a gyakorlatban is babakocsizzunk kicsit, közelről is szemügyre vegyük.

Arra persze érdemes figyelni, hogy éppen ezek a bemutató modellek nem egy kézen mennek keresztül, amíg eladósorban vannak, és ha ezt a kiállított darabot vesszük meg, azért nézzük át tüzetesen, hogy a próbálgatások során, nem esett-e semmi baja, nem karcolódott-e össze a váza, nem piszkolódott-e be a huzata.

A legegyszerűbb, ha bontatlan, dobozos babakocsit kapunk, ám otthon azért ezt is érdemes összeszerelni, ellenőrizve, hogy mindene a helyén van-e, hibátlanul működik-e, mielőtt a kis tulajdonost először belehelyezzük. A blokkot és a jótállási papírokat őrizzük meg gondosan, hiszen csak ezzel tudjuk érvényesíteni az általában 24 hónap, de helyenként csupán 12 hónap garanciát.

Ha hosszas autózást igényelne nagy pocakkal a bababolt, akkor választhatunk webáruházat is, amely az ország bármely részéről könnyedén elérhető az internet segítségével és a házhoz szállítást is vállalják, sokszor akár ingyenesen. Itt minden babakellék-, a fürdetéstől az öltöztetésen át az etetésig- beszerezhető, amire csak szükség lehet. Ehhez regisztrálni kell az adott oldalon és általában megfelelő bankkártya szükséges pl.: Visa, utánvétellel csak kevés bolt enged fizetni.

Lehetőség van külföldi webáruházból is rendelni, de itt -, bár helyenként alacsonyabbak az árak, és a hazainál nagyobb lehet a választék-, számolni kell azzal, hogy még Európai Unión belül is tetemes a szállítási, postázási költség, általában euróval kell fizetnünk, illetve ha nemzetközi garanciával nem rendelkező terméket választunk, gondunk lehet a szervizeléssel, hisz azt csak a vásárlás helyén végzik el.

Egyre népszerűbb beszerzési forrás az európai eBay is, ahol új és használt termékek egyaránt megtalálhatók. Ennek használatához szükséges némi nyelvtudás, regisztrálás és a fizetést olcsóbbá, könnyebbé tevő paypal (eBay-es online aukciók elengedhetetlen része, alacsonyabb díjakkal dolgozik, mint a bankok általában, a honlapjukon történő regisztrációra és bankkártyánk adataira van szükség) fizetési rendszer feltételeivel is hasznos tisztában lenni. A szállítási költség pedig itt is a vevőt terhelik.

Itthon is rengeteg webes és nyomtatott apróhirdetés között böngészhetünk. Így a szinte újtól, esetleg még dobozzal, blokkal is rendelkező, garanciás daraboktól a több gyermek által használt, sok évesig széles palettán válogathatunk. Vásárlás előtt érdemes megnézni személyesen is a kiválasztott példányt és ellenőrizni a huzat, a váz, a kerekek, a fék, a kiegészítők és az összecsukó mechanizmus épségét.

Az új, bolti árak kategóriától, felszereltségtől, minőségtől, márkától függően: 7-8 ezer forinttól 200-250 ezer forintig mozoghatnak. Ugyanezeket a típusokat akár alig használt állapotban, sokszor 20-30 százalékkal olcsóbban is megkaphatjuk, ha türelmesen böngésszük az apróhirdetéseket, illetve beszerezhetünk babakocsinkkal, babahordozónkkal kompatibilis kiegészítőket is jó áron. Érdemes vadászni a kifutó modellekre, színekre, mert a gyártók zöme évente új kollekciót dob piacra és az előző évi darabokat kedvezményes áron szokták árusítani.

Végeredményben szinte bármely forrásból is választunk, a fő, hogy biztonságos, időtálló, babának, mamának egyaránt kényelmes darabot vásároljunk.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Kényelmes kocsikázás
  • Babakocsi: alap, extra, mi kell még?
  • Babakocsik: listával kezdjünk neki
  • A babakocsik világa – Minden, amit vásárlás előtt tudnod kell
  • Babakocsi: mikor, milyet, honnan?
  • Forrás: HáziPatika.com