Baba

Kényelmes biztonságban

Hazánkban éppen úgy, mint az európai országok zömében jogi előírás, hogy a kisgyermeket 12 éves koráig, illetve a 150 centiméteres testmagasság eléréséig a súlyának megfelelő biztonsági autósülésben kell utaztatni.
2008. Július 19.

Mindenképpen csak ötpontos, magasságban állítható biztonsági övvel felszerelt, “ECE-R44” szabványnak megfelelő, e narancssárga jelzéssel ellátott autósülést vegyük. Ha van rá módunk, tájékozódjunk töréstesztek eredményeit bemutató oldalakon (például ADAC). Nem feltétlenül a legdrágább ülés a legbiztonságosabb, de nyilván gyártónként változik a tesztelésre fordított idő, energia, pénz, az anyagfelhasználás minősége, így azért valamiféle arányosság is megfigyelhető. Az árak 14 ezer forinttól 40-50 ezerig terjedhetnek.

Említést érdemelnek az isofixes babahordozók, amelyek ugyan csak borsos áron kaphatók, és kizárólag az isofix (az ülés nem az autó 3 pontos övével stabilizálandó, hanem a gépjármű vázába beépített pontokra kell “rákattintani”, így magához a karosszériához lesz rögzítve) rendszerre előkészített gépjárművekbe használhatók, de nagy biztonságot nyújtanak cserébe. Isofix rögzítési rendszerű base (alaptalp) is kapható több gyártó modelljéhez is.

Természetesen a hagyományos autósülések is ideális védelmet biztosítanak a babának. Ha a gyerek sok időt tölt az autóban, és nem beköthető mózeskosárban szállítjuk, akkor lehet állítható belső dőlésszögű hordozót is vásárolni neki, hiszen ne felejtsük el, a döntött testhelyzet az újszülött vagy néhány hónapos kicsi gerincének még nem ideális. Így lehetőleg 1-2 óránál többet naponta ne töltsön az autóshordozóban a baba.

Mielőtt kifizetnénk a kiválasztott ülést, kérdezzük meg, van-e rá mód, hogy belepróbáljuk az autónkba, ugyanis előfordulhat, hogy nem elég hosszú a gépjármű 3 pontos biztonsági öve, és így lehetetlen rögzíteni. A sok autóban a hátsó, középső öv különösen rövid szokott lenni, pedig éppen ezen az ülésen utazik a legnagyobb biztonságban a gyermek. Nem a leghelyesebb, de néha kényszerű megoldás, hogy a vezető melletti anyósülésre ültetjük a babát, ezt viszont csak kikapcsolható légzsák esetén tehetjük meg.

A nagycsaládosoknak bizony nem egyszerű megoldani, hogy 3 vagy több autósülés is a helyére kerüljön. Ha 3 csemete elhelyezéséről kell gondoskodnunk, ezt még normál 5 személyes autóban is megtehetjük, de vásárláskor mindenképpen le kell mérni, vagy még jobb kipróbálni, hogy beférnek-e egymás mellé a hátsó sorra az ülések. Célszerű a lehető legkeskenyebb modelleket kiválasztani, hiszen még a gépjármű 3 pontos övével is minden indulás előtt be kell kapcsolni a gyerekeket, így ahhoz is kell, hogy rendelkezésre álljon némi hely.

Vitathatatlanul a biztonság a fő, de azért a hosszabb-rövidebb utakon a kényelem sem mellékes, így hasznos kiegészítő a napvédő kupola, a szúnyogháló, a téli babákat melegen tartó bundazsák, az újszülött szűkítő, a nyári napokra pamutosabb póthuzat, a hordozóba található tárolórekesz vagy beépített pohártartó. Mindenképpen olyan modellt válasszunk, aminek könnyen levehető és mosható a huzata, hisz a gyermek sok időt tölt az ülésben, így étel, ital, nyári melegben az izzadság, míg télen a kis sáros lábak hagyhatnak foltokat.

A kisebb és a nagyobb gyermek érdekében gondoskodjunk az autó ablakának árnyékolásáról, erre a legmegfelelőbb a tapadókoronggal rögzíthető napellenző, végszükségben egy textil pelenka. A gyermeket nagyon zavarhatja a tűző nap, különösen, ha hosszabb útra indulunk. Kényelmessé teheti az utazást a rendezőtáska, amelyet a vezető vagy az anyósülés háttámlájára tehetünk. Ebben a cumisüvegtől, az apró játékokig, zsebkendőtől a rágcsálnivalón át a képeskönyvig bármit elhelyezhetünk, és praktikusan mindig kéznél van.

A legfontosabb tehát, hogy mindig elsősorban gyermekünk súlyának, másodsorban életkorának megfelelő autósülést válasszunk. Autósülés használata kötelező a 135 cm-nél alacsonyabb gyermekeknek, 150 cm-től pedig úgy utazhat, akár a felnőttek. 135cm és 150cm között (és betöltött 3. életévtől)a gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha hátul utazik és a testmagasságának megfelelően biztonságosan rögzíthető a biztonsági övvel. Ez az az időszak, amikor sokan ülésmagasítót szereznek be, ez azonban nem kötelező a KRESZ szerint.

Ne tartsunk az autóban éles, szúrós tárgyat (például esernyő), ezzel is megelőzve, hogy hirtelen fékezéskor sérülés érje a gyermeket és főleg ne kényszerből, az esetleges rendőri ellenőrzéstől való félelem miatt helyezzük csemeténket biztonságba, hanem egyszerűen testi épsége megóvása érdekében.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mikor kell autósülést váltani?
  • Baba az autóban
  • Autózik a baba
  • Forrás: HáziPatika.com