Baba

Mikor kell autósülést váltani?

Vedd figyelembe a baba súlyát, hosszát és még néhány aprócska szempontot!
2011. Október 09.

Súly

Elsősorban a gyerek súlya az irányadó az autósülés-váltásnál. A baba első autósülése a hordozó, az első napoktól a 13 kilós súlyhatár eléréséig használható. Ritka ebben a kategóriában a 18 kilóig használható ülés, ám egyértelműen jó, hogy ebben hosszabb ideig utazhat a kicsi a biztonságosabb, menetiránynak háttal forduló helyzetben.

Fontos, hogy a gyerek biztonsági ülésben rögzítve utazzon veled az autóban, újszülött korától egészen tizenkét éves koráig

Hossz

A másik szempont a gyerek hossza. Időnként emeljük a biztonsági öv vállmagasságát, vegyük ki a szűkítőbetéteket, ezzel növelhetjük a belső teret. Nem baj, ha a kicsi lába kilóg, de arra figyeljünk, meddig ér a feje! Ha az ülésből a fej felső harmadánál nagyobb rész látszik ki, és nincs több tágítási lehetőség az ülésen, ideje újabbat vásárolnunk akkor is, ha a kisgyerek még nem érte el a megadott súlyhatárát.

És még

A következő kategória már hosszabb élettartamú lesz, végül utolsó ülését használja a legtovább a gyerkőc. Vásárlásnál ezért a másodlagosnak vélt szempontokat is vegyük figyelembe: a kényelem, az oldalirányú bővíthetőség, a mosható, cserélhető huzat a hosszú használat során már sokkal fontosabb lehet, mint az első, hamar kinőtt, keveset használt hordozó esetében.

Soron kívül ülést kell váltanunk, ha az ülés balesetet szenvedett autóban volt vagy megrongálódott.

Kapcsolódó cikkeink autósülés témában:

Forrás: Kismama magazin