Baba

Autós gyerekülés: a leggyakoribb hibák, melyeket elkövetünk a használatkor

Magyarországon kötelező az autókban a biztonsági gyermekülés használata. Minden esetben, akkor is, ha csak a boltig ugrunk el, nem elég beültetni a gyereket az ülésbe, be is kell kötni.
2021. Február 22.
Autósülések biztonsága: ezekre figyelj (fotó: Getty Images)

Lássuk, melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövethetünk a gyermek autósülés nem biztonságos használatával kapcsolatban.

A leggyakoribb hibák az autós gyerekülés használatakor

Az autós gyerekülés nem következetes használata

Csak a boltig mentünk, ezért nem kötöttem be, melege volt, sírt, ezért kikötöttem egy percre –  sokszor hangoznak el ezek a magyarázatok, hogy miért nem volt a gyerek bekötve az autósülésben. Szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy soha, semmilyen körülmények között sem szabad az öveket kicsatolni/be nem kötni, mert tragédiák múlhatnak rajta. A biztonsági autós gyerekülések jelentős mértékben csökkentik a súlyos sérülések és a halálos balesetek kockázatát.

Régi vagy használt ülés használata

Ha olyan használt vagy régi autósülésre bukkanunk, ami egy új ülés árának töredékébe kerül, érdemes elgondolkoznunk azon, hogy miért olyan olcsó. Senkit nem biztatnánk arra, hogy alapos utánajárás nélkül vásároljon használt autós gyermekülést. Lehetséges, hogy semmi baja, minden jelenlegi szabványnak megfelel, és balesete sem volt az ülésnek, de néhány szempontot érdemes megfontolni, mielőtt megvásárolnánk.Hiányoznak-e alkatrészei, megvan-e a gyártó által feltüntetett beszerelési útmutató, megfelel-e a hatályos biztonsági előírásnak. Fontos tudni, hogy a műanyag alkatrészek az idő múlásával öregednek, ezáltal könnyebben törnek. Ahogy más eszközöknél, így az autósülések esetében is létezik évhez kötött lejárati idő – ezt is mindig ellenőrizzük, ha használt ülést vásárolnánk.

Túl korán fordítjuk a gyermeket a menet irány szerint és/vagy túl hamar hagyjuk el a gyermekülés használatát

A hatályos magyar szabályozás szerint:”A gépkocsiban vagy a mopedautóban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.”

“A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.”

“A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.”A kisgyermekek feje nagy és viszonylag gyenge a nyakuk, így frontális ütközés esetén a gyermek feje hirtelen előre rándulhat, gerincsérüléseket okozva. A legkisebbeknek szánt gyerekülések eleve úgy vannak tervezve, hogy menetiránnyal háttal szerelhető be és így helyezhető el benne a baba. Hátra és előre is beszerelhetjük a legkisebbek számára a menet iránnyal ellentétes biztonsági gyermekülést, de előre csak abban az esetben, ha a légzsákot ki tudjuk kapcsolni, vagy eleve nincs utasoldali légzsák elől az autóban.Az, hogy meddig kell gyermekülés nem az életkor határozza meg, hanem a magasság. Elöl 150, hátul pedig 135 cm-es magasság felett elhagyható az ülés, ha a gyermek az autó biztonsági övével biztonságosan rögzíthető, az öv megfelelően tartja, nem vágja a nyakát, vállát. Ellenkező esetben ülésmagasító használata javasolt.

Helytelenül szereljük be az autós gyerekülést

Nem teljesíti a feladatát az ülés, ha rosszul van beszerelve. Ehhez a legegyszerűbb, ha követjük a gyártó útmutatásait.Ahogy a kreszvaltozas.hu összefoglalja: “A gyerekülések hárompontos biztonsági övvel vagy az ISOFIX-rendszer segítségével rögzíthető az autóban. Utóbbi esetében a gyerekülés két horga az autóülés háttámlája és ülőpárnája közötti két ISOFIX-rögzítőszembe kattintható, amelyek szilárd kapcsolatban állnak a karosszériaszerkezettel. Ez az erős csatlakozás fokozott biztonságot nyújt, az egyszerű kezeléssel pedig minimálisra csökken a behelyezéskori hibák lehetősége.

Az ISOFIX-rögzítőszemek mellett egy harmadik rögzítési pont is gondoskodik a gyerekülés stabilitásáról, amely többnyire az ülések előtti lábtérben található. Az ISOFIX-rögzítőszemeken kívül – harmadik rögzítőpontként – speciális felső hevederes (Top-Tether) rögzítés is létezik, amelyek a hátsó ülés két külső üléshelye támlájának hátoldalán helyezkednek el. Autótípustól függő, hogy melyik kocsi rendelkezik felső hevederes (Top-Tether) ISOFIX-rendszerrel.”Soha ne használjunk olyan gyermekülést, amelyből a gyermek feje kilóg, ez azt jelenti, hogy kinőtte az adott ülést. Mondani sem kell, hogy sem a KRESZ, sem a biztonsági szempontok nem teszik lehetővé, hogy a gyermeket az ölünkben utaztassuk az autónkban.(Cikk forrása: babycenter.com, kreszvaltozas.hu)