Baba

A gyermek-autósülés új biztonsági irányelvei

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia frissítette a gyermek-autósülés biztonságára vonatkozó irányelveit. Melyek a legfontosabb dolgok, amire oda kell figyelniük a szülőknek, ha gyerekkel kelnek útra?
2018. Július 02.
Ezek az autósülés biztonsági irányelvei

Vannak időről időre felmerülő kérdések a szülőkben az autósülésekkel kapcsolatban: vajon jól rögzítettem-e az ülést, a baba a helyes irányba néz-e, mennyi ideig ülhet az ülésben, nem nagy/kicsi neki az ülés? A sort még lehetne folytatni.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia frissítette az iránymutatásait, hogy segítsen a szülőknek átfogóbb útmutatást adni az autóülés biztonságáról. (Néhány pontban eltér a magyar szabályozástól, ezeket természetesen átültettük a magyar jogszabályi rendelkezésekre – a szerk.)

A KRESZ tartalmazza a biztonsági övre és a gyermekbiztonsági rendszerekre vonatkozó rendelkezéseket.

A gépkocsiban a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek – a testsúlyához igazodóan – csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. Azaz nem elég, ha gyerek autósülésben ül, be is kell kötni.

A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni.

Amennyiben a gyerek a 3. életévét már betöltötte és 135 centiméternél magasabb, akkor az autó hátsó ülésén gyerekülés nélkül is utazhat, de csakis úgy, hogy biztonsági övvel rögzítve van.

Az első üléshez – a szokásos haladási iránnyal ellentétes irányban (jellemzően a babahordozó) – a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az ülésnél nincs légzsák vagy a légzsákot ki lehet kapcsolni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

Menetirány szerinti autósülés beszerelése esetén (elől, az anyósülésen) a légzsák betöltheti védelmi funkcióját, de csak abban az esetben, ha a gyermekülés megfelelően rögzítve van.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: