Baba

A gyermeküléseknek is van szavatossága

Ha autóval visszük valahova a babát, kisgyereket, kötelező az autósülés használata. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ezeknek az eszközöknek is van lejárati ideje!
2022. November 08.
autós gyerekülés
autós gyerekülés

A biztonsági gyermekülés kötelező használatát Magyarországon jogszabály is rögzíti. Az autós gyerekülés használata tehát minden esetben kötelező, még akkor is, ha csak egy nagyon rövid távot teszünk is meg úgy, hogy gyerek van az autóban, ha „csak egy 5 perces útra ugrottunk is el”.

A hatályos jogszabály (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, 48. §) rögzíti, hogy mennyi idős korig és milyen magasságig szükséges az autós gyerekülés, illetve az ülésmagasító, és hogy milyen esetben szükséges hátul lennie a gyerekülésnek, és mikor lehet elől. Alapvetően a 150 cm-es testmagasság van meghatározva, mint aminél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A hátsó ülésen pedig nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni a gyermeket, ha már a 3. életévét betöltötte és legalább 135 cm magas.

Amit nagyon fontos észben tartani, hogy az autós gyereküléseknek is van szavatossági ideje, hiszen az anyagok, amelyekből készülnek, öregednek, és idővel fennáll annak a kockázata, hogy elrepednek, eltörnek – ami kockáztatná a gyermek épségét, életét.

Előfordulhat az a helyzet is, hogy az idősebb gyermek korábbi autós gyerekülését megörökli a kisebb testvére, illetve van, aki használtan vásárol autós gyermekülést. Használt gyerekülés esetén különösen körültekintőnek kell lenni, hogy valóban minden alkatrésze megvan-e az ülésnek, megfelel-e a hatályos jogszabályoknak, biztonsági előírásoknak, nem sérült, nincs eltörve, volt-e korábban balesete, megvan-e a gyártó általi beszerelési útmutatója, és nemjárt-e le a szavatossági ideje. Akár újonnan, akár használt vásárol valaki autós gyerekülést, a lejárati időt mindig ellenőrizni kell, és figyelni arra, hogy időben cseréljék az eszközt! Az egyes autósülések szavatossági ideje típustól függően eltérő lehet, mindig az adott terméken kell ellenőrizni ezt az időpontot.

Forrás: kreszvaltozas.hu

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu