Baba

Így válaszd ki a megfelelő autós gyerekülést

Akár ötéves, akár tízhónapos vagy újszülött gyermeked van, ez a korosztályonkénti útmutató elmagyarázza, milyen autósülést érdemes választanotok.
2022. December 13.
autós gyermekülés
Hogy válasszunk autós gyermekülést? (Fotó: Getty Images)

Az alapok

A csecsemők és kisgyermekek számára három alapvető típus létezik: hátrafelé néző, előre néző, valamint átalakítható autósülés, utóbbi hátrafelé nézőből előre nézőre alakítható. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint a gyermekeknek a lehető legtovább hátrafelé néző autósülésben kell maradniuk, amíg el nem érik az ülésük által megengedett legnagyobb súlyt vagy magasságot. (Korábban az AAP azt tanácsolta, hogy a gyermekeknek legalább 2 éves korukig hátrafelé néző helyzetben kell maradniuk, de a legújabb ajánlásból eltörölték a konkrét életkori mérföldkövet.)

Autósülések csecsemők számára

Kétféle autósülés létezik csecsemők számára, és mindkét fajta ülés egyformán biztonságos, így a választás a személyes preferenciáktól függ. Ezek a lehetőségeid, ha autósülést vásárolsz csecsemőnek:

Csak csecsemőnek való autósülés

A csak csecsemőknek szánt autósülés addig használható, amíg a baba súlya eléri a 9 kilót, vagy amíg a feje meg nem közelíti 2,5 centire az ülés tetejének magasságát. Ezek általában könnyebb és hordozható ülések.

Sok szülő jobban kedveli a csecsemőt szállító ülés kényelmét, mivel az ülést ki lehet venni az autóból anélkül, hogy ki kellene csatolni és esetleg felébreszteni az alvó babát. Az autósülés alapja a járműbe szíjazva marad; a hordozó egyszerűen be- és kipattintható az alapból.

A csak csecsemőülések azért is kényelmesek, mert a babakocsi alapjára is rápattinthatók. Amikor tehát csecsemőhordozót vásárolsz, érdemes olyat keresni, amelyik a babakocsival is kompatibilis.

Átalakítható autósülés

Az átalakítható autósülés születéstől kezdve használható, de a csak csecsemőknek szánt ülések jobban illeszkednek a kisbabákhoz. Válassz egy olyan ülést, amely tanúsítvánnyal rendelkezik, hogy hátrafelé nézzen, amíg a baba el nem éri a legalább 13 kilós súlyt.

Az átalakítható ülések nagyszerű választásnak bizonyulnak, ha olyan terméket szeretnél, amely évekig kitart, mivel akár hátrafelé, akár előrefelé néző ülésként is beszerelhetőek. Ráadásul a legtöbbjüknek van olyan korlátozása, amely lehetővé teszi, hogy a gyermekek 2 évig vagy még tovább ülhessenek hátrafelé néző helyzetben.

Az átalakítható ülések hátránya, hogy nem hordozhatóak, hanem az autóban maradnak. Tehát az alvó gyermeket nem lehet észrevétlenül kivenni belőle.

Autósülések kisgyermekeknek

Akkortól, amikor gyermeked kinövi a hátrafelé néző autósülést (az arra vonatkozó követelményeknek már nem felel meg a súlya vagy a magassága), a lehető leghosszabb ideig, amíg el nem éri a magasság- és súlyhatárt, előre néző, biztonsági övvel ellátott autósülést kell használnia. Ebben az időszakban az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

Csak menetirányba néző autósülés

Sok, csak menetirányba néző autósülés 36 kilogrammig alkalmas a használatra. Mindig győződj meg róla, hogy az aktuális autósülés kézikönyve szerint milyen maximális magasságig vagy súlyig használható az. Ezek az ajánlások autósülésenként eltérnek.

Kombinált autósülés

Ez hevederrel működik, amíg a gyermek el nem éri a 24-30 kilót. Ezt követően eltávolítható a heveder, és az autósülés övvel becsatolható ülésmagasítóvá alakul át, amely az autó vállövével 36-45 kilóig használható a gyermekek számára.

Autósülések óvodásoknak

Amikor óvodás gyermeked kinőtte az előre néző, biztonsági övvel ellátott autósülés követelményeit, át kell térnetek a hárompontos biztonsági övvel csatolható ülésmagasítóra. Ez a fajta autósülés 36-45 kilogrammos gyerekek számára alkalmas, és általában a legtöbb gyereknek körülbelül 3-4 éves kortól legalább 8 éves koráig van szüksége ülésmagasítóra.

Ne feledd, hogy a gyermekeknek szükségük van a fejtámlára: használj magas háttámlájú ülésmagasítót, ha az autónak alacsony a hátsó ülése. Háttámla nélküli ülésmagasító használható, ha az autó ülésén van fejtámla.

Miután megvásároltad az autósülést

Gyakorold az ülés becsatolását az autóba, mielőtt a baba először utazik. Győződj meg róla, hogy a hevederek szorosan illeszkednek a baba testéhez. Használd az újszülött csecsemő számára legalacsonyabb hámréseket. A hátrafelé néző helyzetben a hevederek a baba vállánál vagy az alatt legyenek a résekben.

Győződj meg arról is, hogy a hevederek megfelelően illeszkednek a vállak fölé és a lábak közé – ez nagyon fontos. Öltöztesd a babát olyan ruhákba, amelyek szabadon hagyják a lábát. És soha ne tegyél az autósülésbe vagy az autósülés köré olyan dolgokat, amelyeket a gyártó nem hagyott jóvá közvetlenül, mivel ezek befolyásolhatják az autósülés működését, és veszélynek tehetik ki a babát. Ide tartoznak a takarók, a kabátok és az autósülés hevederének párnázása.