Baba

ADAC gyerekülésteszt – ezek a legjobb autós gyerekülések

A tesztben 30 gyerekülést vizsgált a német autóklub (ADAC). Egyetlen ülés kapott nagyon jó értékelést, négy autósülés megbukott a teszten.
2022. Szeptember 08.

A német autóklub (ADAC) a biztonság, az ergonómia, a használhatóság és a szennyezőanyag-tartalom szempontjából vizsgálta az autós gyereküléseket – írja az alapjarat.hu.

Az ADAC vizsgálat nem a gyerekek súlya alapján, hanem életkor szerint osztotta kategóriákba az autósüléseket, de a táblázatokban megtalálhatók a testmagasságra vonatkozó adatok is.

Autós gyerekülések 1 éves korig

Három gyerekülést vizsgáltak, mindegyik jó minősítést kapott.

ADAC gyerekülésteszt - ezek a legjobb autós gyerekülések

Autós gyerekülések másfél éves korig

Ebben a kategóriában 8 gyerekülést vizsgáltak, mindegyik jó minősítést kapott.

ADAC gyerekülésteszt - ezek a legjobb autós gyerekülések

Autós gyerekülések 4 éves korig

Szintén 8 típust vizsgáltak. Három gyerekülés jó, négy megfelelő minősítést kapott, egy azonban nem felelt meg a kívánalmaknak.

ADAC gyerekülésteszt - ezek a legjobb autós gyerekülések

Autós gyerekülések 6 éves korig

A teszten egy gyerekülés kapta meg a legjobb, nagyon jó értékelést, három azonban megbukott, nem megfelelő kiértékelést kapott.

ADAC gyerekülésteszt - ezek a legjobb autós gyerekülések

Gyerek az autóban: szabályok

Ülhet-e előre a gyerek?

Igen, de csak gyerekülésben vagy babahordozóban. Menet iránnyal háttal és szemben is utazhat, de babahordozóban csak akkor lehet menet iránnyal szemben, ha ki van kapcsolva a légzsák. A gyerekülés 150cm magasságtól nem kell használni a gyereknek az anyósülésen.

Milyen gyerekülés a jó?

Gyerekülések és babahordozók lehetnek úgy nevezett integráltak: saját ülőhelyet és biztonsági övet ad a gyereknek. Lehetnek nem integráltak, amikor az autó biztonsági övét használja – ez a nagyobb gyerekek üléseinél jellemző. Fontos továbbá, hogy a gyerek méretéhez és tömegéhez passzoló gyerekülést használjunk. Szakértők erősen ajánlják az ISOFIX-rendszert.

Mikor nem kell hátul gyerekülést használni?

A hátsó ülésen  135 cm-es magasságtól elhagyható a gyerekülés, amennyiben az autó biztonsági övével – testméretéhez igazodóan – biztonságosan rögzíthető a gyerek.

 

 

Táblázatok forrása: ADAC/alapjarat.hu

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu