Baba

Ezért nem adok a gyerekemre kabátot az autósülésben

Ne ítélkezz, ha nem látod az összes körülményt!
2022. Január 20.
Fotó: Getty

Nemrég egy netező felháborodott posztot írt arról, hogy kabát nélkül látott egy pici, ölben vitt gyereket ebben a januári hidegben. A hozzászólók egy emberként ítélték el a szülőt, mondván, felelőtlen, gondatlan, nem figyel rá, hogy ne fázzon meg a gyereket.

Egy kommentelő most kicsit árnyalta a dolgot azzal, hogy újabb lehetséges magyarázatot adott a jelenségre – adta közre a Parents.com. Szerinte az, hogy a gyerek néhány percet kabát nélkül van, amíg az autótól beérnek az épületbe, nem nagy tragédia, és úgy véli, az oka az lehet, hogy a legújabb autósülésekre szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak. Sok gyártó azt ajánlja, hogy ne csatolják az ülés szíját a terjedelmes télikabát fölé, mert így az nem védi meg eléggé a gyermeket egy esetleges balesetkor.

Igen ám, csakhogy a gyerekek öltöztetése így egy tortúra lesz, hiszen a lakásban ráadják a kabátot (netán anorákot, overált), az ülésben leveszik róla, majd akárhányszor kiszállnak, újra fel kell adni. Aki már indult bárhová egy izgő-mozgó picivel, az tudja, hogy mit jelent ez adott esetben több időveszteség a hidegben állva az autó mellett, mint ha csak kikapnánk és ölelve bevinnénk a gyereket.

A leleményes szülőknek persze számos más megoldásuk is született a problémára. Sokan használnak például erre rendszeresített, vastag “kocsitakarót”, mások sapkát, sálat, kesztyűt adnak a gyerekre.

Egyes gyártók maguk készítenek babát betakaró huzatot az autósülésekhez, illetve nagyobb gyerekek esetén azt javasolják, hogy fordítsuk meg a kabátot, és egyszerűen elölről bújtassuk bele a gyermek karját, hogy afféle takaróként viselhesse az öv felett.

Persze első a biztonság, és ahogy a poszt emlékeztet rá: a legtöbb szülő a legjobbat akarja a gyerekének, így mielőtt kritizáljuk, gondoljunk rá, hogy talán nem ismerjük az összes okot, így jobb, ha csendben maradunk.