Kisgyerek

7 mindennapi tárgy, amely halálos balesetet okozhat a gyerekszobában!

A gyerek első lépéseivel egy időben elindul a nagy biztonsági hadművelet, melynek keretében sarokvédő kerül az éles bútorokra, biztonsági pöcök a konnektorokba, és a szekrény tetejére dobjuk a gyógyszeres dobozkát.
2012. Május 22.

1. Lufik

A lebegő léggömbök látványa olyannyira hozzátartozik a boldog, felhőtlen gyerekkorhoz, hogy szinte fáj kidobni őket, amikor már leeresztettek. Pedig a gumilufi az egyik legnagyobb veszélyforrás, ami a kicsi gyerekeket veszélyezteti – évente több gyerek fullad meg a gumidarabkáktól, mint az üveggolyóktól és az apró játékoktól együttvéve. Az előbbiek szájba vételét ugyanis minden szülő tiltja – de a lufifújásra mi magunk mutatjuk a példát, és gyakran bátorítjuk is a gyereket, próbálja meg ő is felfújni.

Ám négyéves kor alatt még nem tökéletes a gyerekek koordinációja: amikor beszívják a levegőt, gyakran a lufit is beszippantják, és máris kész a baj. Ha túl mélyre sikerül az a lélegzet, a lufi akár fulladást is okozhat. Ezért soha ne hagyjuk a gyereket felügyelet nélkül a lufival játszani, és ha kidurrant vagy leeresztett, azonnal dobjuk ki minden egyes darabkáját. A boldog gyerekkort pedig inkább fémlufival varázsoljuk köré, amit se fújni, se beszippantani nem tud.

2. Mágnesek

Minden háztartásban ott vannak. A hűtőre tehető szuvenírek hátulján, az üzenőtábla színes bogyóján és millió gyerekjátékban. És bizony könnyen kiesnek. Bár a legtöbb olyan kicsi, hogy meg se akad, ha a gyerek lenyeli. Ha mágnest nyelt a gyerek (vagy akár csak felmerül ennek a gyanúja), azonnal orvoshoz kell fordulni! A mágnes ugyanis nem halad végig az emésztőcsatornán. Ha több is a gyerek gyomrába került, összeragadhatnak, és egymáshoz vándorolva akár át is lyukaszthatják a beleket.

3. Elemek

A kedvenc gyerekjátékok mozognak, zenélnek, dudálnak, csillognak, és persze elemmel működnek. Nincs is baj addig, míg ki nem kerülnek belőle, ám ha véletlenül (vagy épp a gyermeki kíváncsiság hatására) kinyílik a tartójuk, és előkerülnek az abból kifolyó savak, komoly égési sérüléseket okozhatnak. A lenyelt gombelemek akár két óra alatt is átlyukaszthatják a beleket, így ha hiányzik egy elem, irány az ügyelet!

4. Redőnyzsinór

Ha olyan redőnyöd van otthon, amelyet zsinórral kell fel-le engedni, igazi kis akasztófát működtetsz a lakásban. A szalagba ugyanis nagyon könnyen belegabalyodhat a járni tanuló, állandóan eleső gyerek, és akár percek alatt megfulladhat. Kösd olyan rövidre, amilyenre csak tudod, vagy cseréld le biztonsági redőnyre, amelyhez nincs szükség ilyen húzókára.

5. Tisztítószerek

Te hol tárolod őket? Zárható, gyerekbiztos helyen – vagy ott, ahol gyorsan, könnyen hozzáférsz, mondjuk, a mosogató alatt? Az utóbbi nagyon rossz választás – mert a színes flakonok nagyon vonzóak a gyerekek számára, akiknek fogalmuk sincsen arról, hogy a vicces figurákkal díszített üvegekben nem üdítő van. Akár egyetlen kortytól is komoly szájüregi és nyelőcsőégést szenvedhetnek. A spriccelős még veszélyesebb, mert szembe kerülve vakság lehet a következménye. Ha mégis a kezébe került, ne itasd, ne hánytasd, hanem azonnal hívd a mentőket, és mutasd meg nekik az üveget is, hogy tudják, mi történt. Megelőzésképp pedig keress egy magas, biztonságos vagy gyerekzárral ellátott polcot, amit csak te tudsz kinyitni.

6. Szemeteskuka

Nagyon ritkán gondolunk rá, de a szemetes olyan hely, ahol nem babakézbe való dolgokat tárolunk: romlott ételt, éles szilánkokat, kakis pelenkákat. Ráadásul büszkék vagyunk arra, ha a gyerek megérti a parancsot: “dobd ki a kukába”, és mi magunk küldjük oda naponta akár többször is. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a gyerek kíváncsisága óriási, és bizony előfordulhat, hogy nem csak befelé akar pakolni, de ki is. Érdemes hát elzárt helyen tartani a háztartási hulladékot, különösen, ha veszélyes, mérgező holmit tettünk bele.

Számos veszély fenyegetheti otthon a babát

7. Babamonitor

Igyekszünk minél közelebb tenni a babaágyhoz, hogy minden apró rezdülést meghalljunk, és ha kell, azonnal szaladhassunk. Ám ez a termék, amelyet épp a biztonság kedvéért veszünk meg, komoly gondot is okozhat. Ha ugyanis közel van a gyerekhez, a zsinórba akár bele is gabalyodhat, és meg is fulladhat tőle, vagy ezt megmarkolva akár a fejére is ránthatja a készüléket. Ezért hát ügyeljünk arra, hogy olyan messzire tegyük, hogy ne tudja se megfogni, se magához húzni.

Kapcsolódó: Biztonság a gyerekszobában