Kisgyerek

Biztonság a gyerekszobában

A háztartásokban történő balesetek nagy része a gyermekek között fordul elő. A leggyakrabban akkor, amikor egy időre eltűnnek a szemünk elől. Pedig néhány apró biztonsági intézkedéssel elkerülhetőek ezek a balesetek.
2014. December 08.

A gyerekek szinte vonzzák a baleseteket, mert kísérletező- és felfedezőkedvük ebben a korban határtalan, és mert még nem tudják felmérni tetteik következményeit. Sok gyermekbalesetet megelőzhetünk, ha előre gondoskodunk arról, hogy a lurkónk ne sérülhessen meg. Próbáljunk olyan óvintézkedéseket bevezetni, amelyek nem korlátozzák a tevékenységét, hanem lehetőség szerint olyan környezetet alakítsunk ki, amelyben a kicsi számára a játék és a világgal való ismerkedés veszélytelen.

Biztonság a gyerekszobában

Mivel a gyermekünk a legtöbb időt a saját szobájában tölti, ezért legelőször arról kell gondoskodnunk, hogy biztonságban fedezhesse fel azt. Ha még rácsos ágyban alszik, ne kössünk fel a rácsra zsinóron játékokat. Nem is gondolnánk, hogy a kis gézengúzok milyen leleményesek és türelmesek, ha a zsinór leoldásáról van szó. A rácsos ágy alját tegyük a legalacsonyabb fokozatra, még mielőtt a babánk fel tudná húzni magát a rácsokba kapaszkodva.

Olyan játékokat adjunk neki, amikben nincsenek olyan apró részek, amiket lenyelhet. A játékokat tartsuk alacsony polcokon, amit könnyen elérhet a gyerek, ne kelljen felmásznia értük. És persze olyan bútorokkal rendezzük be a gyerekszobát, amik stabilak, és lekerekített az élük. És végezetül még egy jó tanács: az ablakokra olyan zárakat szereljünk, amivel csak résnyire lehet nyitni a nyílászárókat. A tolóablakokat pedig csak felül nyissuk ki.

Gyerekbarát konyha

A konyha bizony telis-tele van potenciális veszélyforrással, sőt a veszély fokozott, ha elfoglaltságunk miatt felügyelet nélkül hagyjuk a gyereket a konyhában. Ezért kiemelten fontos, hogy a lakásnak ebben a részében még inkább figyeljünk bizonyos dolgokra. Tartsuk távol a gyermeket a tűzhelytől, ha főzünk. Gondoljunk arra, hogy a főzőlapok, vízforralók azután is forrók, miután már kikapcsoltuk őket.

A kész forró ételt vagy italt az asztal közepére helyezzük, hogy a gyerek ne érje el, és ne tudja magára rántani. A lábasok, serpenyők nyelét fordítsuk befelé, és inkább a hátsó főzőlapokat használjuk, ne az elülsőket. A konyhában tartott tisztító- és fertőtlenítőszereket, valamint a gyógyszereket zárral felszerelt szekrényben tartsuk. A műanyag zacskókat, kukászsákokat is olyan helyre rakjuk, ahol a gyermekünk nem juthat hozzá. Az éles késeket és ollókat gyerekbiztos zárral ellátott fiókban tartsuk.

Fürdőben is biztonságban

4-5 éves koráig sose hagyjuk a gyermeket egy fél percre sem felügyelet nélkül vízzel teli kádban. A kád aljára helyezzünk csúszásgátló szőnyeget. A saját piperedolgainkat, borotvát, gyógyszereket tartsuk olyan szekrényben, amit a gyermek nem tud kinyitni. A tisztítószereket és a vécékefét szintén a gyermek elől elzárt helyen ajánlatos tárolni.

Általános intézkedések

Ha a kisbabánk elérte a kúszó-mászó kort, akkor nem árt szemrevételeznünk a lakásunkat biztonságtechnikai szempontból, és megtenni néhány óvintézkedést:

  • Ne hagyjunk elől aprópénzt, kisollót, varrószerszámot, vagy bármilyen kis tárgyat, amit a gyerek a szájába vehet, és fulladást okozhat!
  • A használatokon kívüli konnektorokba helyezzünk biztonsági konnektorfedőt!
  • Ha az ajtókon, ablakokon alsó üvegtáblák vannak, akkor ezek megerősített, vagy dróthálós üvegek legyenek!
  • Ha galériás lakásunk van, a lépcsők aljára és tetejére szereljünk fel biztonsági kiskaput!