Baba

Mi kell a babaszobába? – avagy a pelenkázáshoz szükséges felszerelések

A babaszoba kialakításában fontos szerepet játszik a pelenkázó elhelyezése. Mivel az anyuka sok időt tölt el a pelenkázással, érdemes minél biztonságosabb és kényelmesebb pelenkázószekrényt vásárolni - ami nem mindig a legegyszerűbb feladat.
2009. Június 20.

Ma már számos pelenkázószekrény található a piacon, melyek közül nehéz a legmegfelelőbbet megtalálni. Nemcsak a szín, a kivitelezés, hanem a funkció is nagyon lényeges. Van, aki a praktikusságra, könnyűségre, míg más a kényelemre törekszik. Nehéz eligazodni a pelenkázók világában – ezért ezzel a rövid összegzéssel segítséget kívánok nyújtani mindazoknak, akik még nem tudják, milyen felszereléseket érdemes beszerezni.

Pelenkázószekrény

A pelenkázószekrények két nagy típusát lehet megkülönböztetni: a hagyományos és a fürdető-pelenkázó szekrényt. A hagyományos pelenkázószekrény nem sokban különbözik egy átlagos komódtól. Az eltérés csupán annyi, hogy egy perem van felszerelve a szekrény tetejére, amit később le is vehetünk. A perem nagyon fontos biztonsági feladatot lát el, ez akadályozza meg az esetleges balesetet (leesést), ami a babával előfordulhat. A perem ellenére nagyon fontos, hogy soha nem szabad a babát felügyelet nélkül hagyni a pelenkázószekrényen!

A pelenkázószekrény különböző méretekben és színekben kapható.

Az igényeknek megfelelően lehet egy vagy több fiókkal és polccal megvásárolni. A pelenkázószekrény kifejezetten csak pelenkázásra és tárolásra alkalmas. A pelenkázófelület sokkal nagyobb, mint más pelenkázószekrényé. Mivel a szekrény elsősorban pelenkázáshoz szükséges, érdemes minél nagyobb fekvőfelületű pelenkázót vásárolni.

Mi kell a babaszobába? - avagy a pelenkázáshoz szükséges felszerelések

A babaszoba kialakításában nem csak a praktikusság, hanem a harmónia is nagyon fontos szerepet játszik. Ha van valakinek elég helye, és persze a pénztárcája is megengedi, érdemes a pelenkázószekrényt bútorcsalád részeként megvásárolni, mert így színben és fajtában is harmonizál a többi berendezési tárggyal.

Nagy hátránya, hogy kevés esetben látják el kerekekkel, így nehezen mozdítható. Nem kifejezetten helytakarékos, robusztus alkata miatt sok helyet foglal el.

Tartozékai nincsenek, a pelenkázólapot külön kell hozzá megvenni.

Mi kell a babaszobába? - avagy a pelenkázáshoz szükséges felszerelések

A másik nagy típus, a fürdető-pelenkázó szekrény már nemcsak pelenkázásra, hanem fürdetésre is használható. Ez a kombináció népszerű a kismamák körében, mert praktikus és helytakarékos is egyben. Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb, ha egy helyen meg tudjuk oldani a fürdést és a pelenkázást! És az sem utolsó szempont, hogy még a baba felszereléseit is tárolni tudjuk benne!

Használata nagyon egyszerű! A szekrény legfelső polcában található egy babakád, amit a pelenkázólap felemelésével lehet használni. A fürdetést tetszés szerint helyben is meg lehet oldani, de ki is lehet venni a kádat. A helyben használatot megkönnyíti, hogy van a kádhoz egy leeresztő cső, így a fürdetés végén nem kell az egész kádat kivenni, csak a vizet leengedi. A pelenkázólapot később le lehet húzni, és a szekrényt tovább használni.

A könnyebb szállítás érdekében kerekekkel szerelték fel, melyeknek a segítségével a lakás bármelyik pontjára egyszerűen áthelyezhetjük.

Mégis, ez a praktikus kis találmány is rendelkezik hátulütőkkel! A benne lévő kádat hamar kinövi a baba, így nem lehet hosszú ideig használni. A pelenkázó felülete elég kicsi, és a pereme sem a legbiztonságosabb. A hagyományos pelenkázószekrénnyel ellentétben nem lehet bútorcsalád részeként megvásárolni, csak egyedülálló tagként.

Tartozékai: pelenkázólap, babakád, leeresztő cső, szappantartó.

Fürdető-pelenkázó állvány

Mi kell a babaszobába? - avagy a pelenkázáshoz szükséges felszerelések

A fürdető-pelenkázó állvány nagyon hasonlít szekrényes változatára. Pelenkázásra és fürdetésre is használható, de ellentétben a szekrénnyel, nincsen fiókja, csak rakodórészei. A legegyszerűbb fajtája a képen látható fürdetőállvány, ami pelenkázólappal van ellátva. A fürdető-pelenkázó állványok egy vagy több rakodórésszel kaphatóak. Praktikusságuk abban rejlik, hogy összezárhatók, ezáltal kevés helyet foglalnak el.

Itt is ugyanazokkal a hiányosságokkal találkozhatunk, mint a fürdető-pelenkázó szekrénynél. Hiába a sok praktikus ötlet, még mindig kicsi a kád, kevés a pelenkázófelület, és még kevesebb a tárolóhely.

Tartozékai: pelenkázólap, babakád, leeresztő cső, szappantartó.

Kombi babaágy

A kombi babaágy nem más, mint a babaágy és a pelenkázószekrény kombinációja. Nagyon praktikus, mert kevés helyet foglal el, így nem kell külön kiságyat és pelenkázószekrényt vásárolni. A kiságyhoz hozzászerelték a pelenkázórészt, amelyet általában bármely oldalra át lehet helyezni. A gyerek fejlődésével időarányoson át lehet alakítani ifjúsági ággyá és különálló szekrénnyé. A kombi babaágyak különböző méretben és színválasztékban kaphatók.

Tartozékai: Egyes kombi babaágyak ágyneműtartóval egészülnek ki.

Pelenkázószivacs

Mi kell a babaszobába? - avagy a pelenkázáshoz szükséges felszerelések

Minden szekrényre kell egy pelenkázószivacs, amire kényelmesen lefektethetjük a babát. A szivacs nemcsak a kényelmet biztosítja, hanem a megfelelő biztonságot is.

A pelenkázószivacsok különböző méretben, mintával és anyaggal kaphatók. Érdemes minél puhább és vastagabb szivacsot vásárolni. Ajánlott a PVC huzat – hiszen ezt, ha baleset történik, könnyebb tisztítani. A pelenkázószivacsok egyes fajtái tárolásra is alkalmasak. Ezek a szivacsok zsebes tartóval vannak ellátva, így a pelenkázáshoz szükséges babakozmetikumokat, pelenkát, fésűt bele lehet helyezni.

A pelenkázószekrény általában szivacs nélkül kapható, ezért érdemes már a szekrény megvásárlásakor a méretben hozzá illő pelenkázószivacsot is beszerezni. Ez azért fontos, mert a későbbiekben nem mindig lehet méretben megfelelőt találni. Miért is ennyire fontos a méret? A pelenkázószekrényeknek van pereme, és ha kisebb a lap, nem nyújt megfelelő biztonságot. Inkább nagyobb legyen a pelenkázólap, mint kisebb!

Egyedi méretű pelenkázó esetén még nehezebb a vásárlás, mert sok esetben nincsen méretben hozzáillő pelenkázó szivacs. Ilyenkor érdemes más praktikus megoldást találni, pl. saját pelenkázólapot készíttetni, vagy vastag plédet használni, és arra ráhelyezni egy nedvszívó PVC lapot. Egyes áruházakban egyedi méretű pelenkázószivacsot is készítenek.

Vannak nyűgös babák, akik nem jól tűrik a pelenkázást, nekik találták ki a zenélő pelenkázót. A zene elvonja a baba figyelmét, így a pelenkázás nyugodtabb körülmények között történhet.

Merev pelenkázólap

Mi kell a babaszobába? - avagy a pelenkázáshoz szükséges felszerelések

A merev pelenkázólap, mint a nevéből is kiderül, egy merev lap, amit a kiságyra kell ráhelyezni. A lap segítségével könnyen és praktikusan pelenkázhatunk. Kis helyen is elfér, ezért azoknak érdemes használni, akik helyhiánnyal küszködnek. A forgalomban lévő standard babaágyaknál (60×120, 70×140) kiválóan alkalmazható. Használata könnyű és praktikus – és ami nem a legutolsó, az ára is nagyon kedvező.

Babakozmetikumok és kiegészítők

A babakozmetikumok és -felszerelések tárolására a legalkalmasabb eszköz a pelenkázószekrény. Érdemes mindig egy helyen (polcban) tartani a pelenkát és az egyéb kiegészítőket. Ez megkönnyíti az anyuka dolgát, hiszen nem kell a szoba másik végébe szaladgálnia. Ha nincsen megfelelő pelenkázószekrény, érdemes a kiságyra helyezhető zsebes tartókat használni.

Nélkülözhetetlen eszközök:

– pelenka

– textilpelenka

– törlőkendő

– popsikrém

– váltóruha

További hasznos cikkek:

Kelengyék a baba új otthonában

10 feng shui gyerekszobatipp a boldog gyermekért

A babakocsik világa – Minden, amit vásárlás előtt tudnod kell

Pocaklakók új otthona

Forrás: HáziPatika.com