Baba

A pelenkázás kellékei

Mi mindenre van szükségünk a baba pelenkázásához? Mi legyen kéznél és mit vigyünk magunkkal, ha esélyes, hogy az otthonunktól távol kell tisztába tenni a babát?
2021. Május 27.

A pelenkázás nem túl bonyolult dolog és csupán néhány fix kellékre van szükségünk hozzá. Amire a kellékek mellett még érdemes gondolni, hogy több éven át, naponta sok alkalommal fogjuk ezt a tevékenységet végezni, azaz ha módunkban áll, legyen egy pelenkázó sarok/rész a szobában, ami állandó helye lesz a baba tisztába tevésének. A pelenkázó sarok akkor ideális, ha biztosítani tudjuk a jó fényviszonyokat, van elegendő terünk, kényelmesen tudjuk folytatni ezt a tevékenységet. Ha ezzel megvagyunk, akkor vegyük sorra, mi mindenre lesz szükségünk.

Pelenkázó komód/asztal

Szükségünk van valamilyen bútorra ahhoz, hogy kényelmesen pelenkázni tudjuk a babát. Ízlés és pénztárca kérdése, hogy ki mire esküszik, néhány szempontot azonban érdemes szem előtt tartani. A pelenkázó komód vagy asztal magassága a felnőtt magasságához illeszkedjen, elég nagy legyen a felülete ahhoz, hogy a babán kívül egyéb kellékek is ráférjenek.

Alátét

A pelenkázóra általában valamilyen könnyen tisztítható alátétet teszünk, ez lehet műanyag, kemény pelenkázó betét, vagy matrac, amire még egy textil pelenkát is tehetünk és ha úgy hozza az élet, ki tudjuk ki tudjuk cserélni a pelenkázás után.

Szemetes

Nem feltétlenül van rá szükség, de sokan szeretik, ha a pelenkacsere után azonnal kéznél van egy szemetes, kuka vagy csak egy szemetes zacskó. Egy biztos, valahova le kell tenni, ki kell dobni a használt pelenkát, mielőtt újat, tisztát adunk a babára.

Pelenka

Pelenkázáshoz nyilván a legfontosabb kellékünk maga a pelenka. Mostanra tényleg majdhogynem bármilyen pelenkát vehetünk, ízlésünk, pénztárcánk, környezettudatosságunk szerint. Van a már hagyományosnak mondható eldobható pelenka, sok márka elérhető belőle. Elég valószínű, hogy elsőre nem találjuk meg a babának legmegfelelőbbet, a baba bőre, kora, kaki/pisi mennyisége, anatómiája, mind-mind befolyásolja, hogy nektek melyik márka a legmegfelelőbb.Akiket zavar, hogy az eldobható pelenka kb. száz év alatt bomlik le (egyes becslések szerint inkább több száz év alatt), hogy a szobatisztaság elérésig kb. 1 tonna hulladék keletkezik, de ragaszkodnak az eldobható pelenkához, ők választhatnak olyan ökopelenkát is, ami megújuló anyagokból készül, a baba bőrével érintkező részei 100%-ban minősített bio- és növényi anyagokból készülnek, illatanyag és vegyi anyag mentesek és nem terhelik meg olyan nagy mértékben a környezetet sem. Akik pedig még ennél is tovább mennek, számukra ott a mosható pelenka lehetősége, ami már réges-régen túljutott a tetrapelenka-gumibugyi kombináción. Kaphatók mindenféle méretű, alakú, színű mosható pelenkák. Láthatjuk, a pelenkakínálat szinte végtelen.

Popsitörlő

Hasonlóan a pelenkához több alternatíva is szóba jöhet. Egyre nagyobb az igény arra, hogy a baba minél természetesebb anyagokkal találkozzon, az illatmentesség sokak számára alapvetés. A legkényelmesebbnek sokan az eldobható popsitörlőt tartják, de létezik már olyan variáció is, ami 99%-ban csak vizet tartalmaz. Természetesen lehet csak vizes kendőt/pamut textilt is használni (a kendőt pedig kimosni) és beszerezhetünk olyan mosható popsitörlőt, amit vízálló tasakban árulnak. Széles a választék tehát popsitörlő terén is. Egy biztos, erre a kellékre nagy szükségünk lesz.

Popsikrém

Ez is egy olyan kellék, amit mindenképp szerezzük be, mert ha szükségünk lesz rá, akkor jó, ha kéznél van. A baba bőre érzékeny, így meglehet, hogy kipirosdik, pelenkakiütéssel is találkozhatunk. Popsikrémből is nagy a választék, sokan szeretik a gyógyszertári kenőcsöket, míg mások a nagy márkákat preferálják, és vannak, akik a környezet-és bababarát megoldásokat részesítik előnyben. Bármelyik mellett döntünk is, ezt a kelléket mindenképp szerezzük be a baba megszületése előtt.

Ha nem otthon pelenkázunk

Ha elmegyünk egy nagyobb sétára, kirándulni vagy csak piknikezni a barátainkkal, akkor nagyjából ugyanazokra a kellékekre lesz szükségünk: pelenka, alátét, popsitörlő, popsikrém, valamilyen szemetesnek való zsák, zacskó és ami nagyon fontos, legalább egy váltással több ruha is legyen nálunk. A pelenkázótáska nem elengedhetetlenül fontos kellék, egy sima hátizsák is megteszi, az, amiben a saját dolgainkat is magunkkal visszük.