Baba

Újszülött baba – mire számíthatsz az első hetekben?

Az újszülöttkor a baba megszületésétől az első hónap végéig tartó időszak. Mi jellemző egy újszülöttre, és mire számíthatsz ezekben a hetekben? Sorra vettük a legfontosabb tudnivalókat.
2021. Március 15.
Újszülött baba - mire számíthatsz az első hetekben? (fotó: Getty Images)

Hogy néz ki egy újszülött?

Az újszülöttek feje rendkívül puha (a koponyacsontok még nem forrtak össze) és törzsükhöz viszonyítva aránylag nagy, bőrük puha, élénk rózsaszín és magzatmázas; a bőr alatti zsírszövetek megfelelően fejlettek. Rövidebb ideig azt tapasztalhatod, hogy az újszülött melle kissé duzzadt, a nemi szerve megnagyobbodott.Testtartásukban megfigyelhető, hogy könyöküket, térdüket és csípőjüket behajlítják, törzsük egyenes, fejüket pedig az egyik irányba fordítják, kezüket a fejük mellett tartják.

Így fogd az újszülöttet!

Mivel az újszülöttek még nem tudják a fejüket megtartani, ezért a törzsüket és fejüket is alá kell támasztani, amikor kézbe vesszük őket. Amikor válltartásba helyezed (pl. büfiztetéskor), szintén ügyelj rá, hogy a fejét megtámaszd!

Fontos szabály, hogy az újszülöttet ne rázd, dobáld soha, mert a gyenge nyakizmok és a testhez képest nagyobb koponya miatt könnyen károsodhat a kisbaba agya!

Az újszülött reflexei

A babáknál már születésüktől fogva megfigyelhetőek az ún. feltétlen reflexek, amelyek a környezet hatására váltódnak ki. Ezek közül a szopó- és keresőreflex az, ami a megszületés utáni órákban a legerősebb, és te is könnyen kiválthatod. Ha megérinted az arcát vagy a száj környékét, akkor az inger irányába fordítja a fejét, száját kinyitja és szopó mozdulatot tesz. Ennek a két feltétlen reflexnek nagyon fontos szerepe lesz a baba önálló táplálkozásában.Az újszülötteknél megfigyelheted a kapaszkodó ösztönt is, ami – bár erős ösztönkésztetés, és régen a túléléshez volt nélkülözhetetlen – valódi funkciója már nincs. Ha megérinted a tenyerét, a hüvelykujj kivételével az összes ujj bezáródik; ha pedig hirtelen erős hangot hall, és megriad, akkor mindkét karját hátracsapja, ujjait szétterpeszti, és egy átkaroló mozdulatot végez.

Az újszülött etetése

Az újszülött számára legideálisabb táplálék az anyatej, amit igény szerint kell számára biztosítani.Az újszülött gyomra kezdetben csak akkora, mint egy dió, ami hamar telítődik és gyorsan ki is ürül. Emiatt sokszor fog kis mennyiségeket szopizni, és a szoptatás akár hosszabb időt is igénybe vehet (fél-egy óra).Akár szoptatod, akár cumisüvegből eteted, a mohón evő kisbaba akaratlanul is nyel levegőt a táplálékkal együtt, a kis légbuborékok pedig feszíthetik majd a pocakját. Ezért minden etetés után meg kell büfiztetni. Ezt leggyakrabban a vállon szokták az édesanyák csinálni: a baba hátát finoman, körkörösen simogathatod, a popsiját óvatosan ütögetheted.

Pelenkázás

Az újszülött első széklete fekete, zöldes-fekete, kátrányszerű, aztán a 3-4. naptól kenőcsös állagú, aranysárga-világosbarna színű. Ha tápszert kap a kisbabád, akkor széklete világosbarna, barnás színű és szilárdabb állagú. Naponta 1-4 alkalommal is számíthatsz kakis pelenkára, és vizeletet is naponta többször ürít kevesebbet egy újszülött.A pelenka alatti bőr nagyon érzékeny, könnyen kipirosodik és pelenkakiütések is jelentkezhetnek, ezért fontos, hogy gyakori pelenkacserével, a bőr szellőztetésével és megfelelő ápoló készítményekkel óvd.

Az újszülöttek alvása

Az újszülöttek akár 16-18 órát is aludhatnak egy nap, általában csak enni kelnek fel. Az első hetekben gyakran összekeverednek számukra a nappalok és az éjszakák is, hiszen tanulásra van szükségük ahhoz, hogy alvási szokásaikat kialakítsák. Amikor egy újszülött alszik, arckifejezése békés, ráncai kisimulnak, mikor ébren van, akkor aktívan szemléli, figyeli környezetét.

Az újszülött immunrendszere

Az újszülöttek még nem rendelkeznek erős immunrendszerrel , ezért a fertőzések jobban veszélyeztetik őket. Amikor a babát kézbe veszed, fürdeted vagy eteted, ügyelj rá, hogy mindig moss kezet, és kérd meg a rokonokat, ismerősöket, hogy lázasan, betegen ne menjenek látogatóba hozzátok! A jelenlegi vírushelyzetben a legjobb a látogatás teljes mellőzése.

Az újszülött bőre és a testápolás

Az újszülöttek bőre rendkívül érzékeny és sérülékeny, ezért óvnod kell a külső környezeti ártalmaktól (dörzsölés, fertőtlenítőszerek, mosószerekhez adott illatanyagok és egyéb allergének, kozmetikumok, alkohol, közvetlen napfény stb.), és gondoskodnod kell arról, hogy bőr elláthassa védelmi funkcióját. Ebben segítenek a fürdés után alkalmazott bababarát emolliens készítmények, amelyek mechanikai védőréteget képeznek a bőr felszínén, és gátolják a bőr vízvesztését.Az újszülött bőrén többféle elváltozást is tapasztalhatsz, ezek többsége szerencsére teljesen ártalmatlan. Ilyenek pl. a millák (pici fehér vagy sárga fejű kiütések), a bőrhámlás vagy a hajas fejbőrön, homloktájon, fül mögött megjelenő koszmó.A köldökcsonk ápolása nem igényel semmiféle szert, csak tisztán és szárazon kell tartanod. Kb. a születést követő 7-14 napon belül elszárad és leválik a köldökről.

Öltözködés

Az újszülöttek még nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, így könnyen kimelegednek vagy kihűlnek, ezért nagy gondosságot igényel öltöztetésük. Mivel keringésük még kevéssé hatékony, ezért pár hétig azt tapasztalhatod, hogy babád keze és lába pár hétig szokatlanul hideg lesz.

Mire képes egy újszülött?

Arról, hogy pontosan mire képes egy újszülött, mit érez és gondol, nehéz pontos képet alkotni, hiszen nem tudják még elmondani, mi jár a fejükben, vagy mit miért csinálnak.Az újszülött azonban nem egy tehetetlen és érzéketlen élőlény, aki egy zárt buborékban éli a világát. Az újszülöttek érzékelőrendszere működik, és már a méhen belüli életük során is rengeteg tapasztalásra tettek szert.

Látás

Az újszülöttek látórendszere még kevéssé fejlett, vagyis látásélességük és fókuszálási képességük is korlátozott. Kezdetben csak a közel (15-20 centiméterre levő) dolgok lévő látják jól. Ezért van az, hogyha megfigyeled, hogy az édesanyák önkéntelenül is közelebb hajolnak újszülöttjeikhez.

Ne ijedj meg, ha néha azt tapasztalod, hogy egy újszülött kancsalít, a szemizmok még nem képesek a folyamatos, összehangolt munkára.

Hallás

Az újszülöttek hallásának kifinomultságát jelzi, hogy meg tudja különböztetni az emberi és állati hangokat, sőt az egymáshoz nagyon hasonló hangok között is tud már különbséget tenni. Ha erős, zavaró zajt tapasztal, akkor összerezzen.

Ízlelés, szaglás

Az újszülöttek már képesek különféle ízeket és szagokat megkülönböztetni, és egyértelműen vonzódnak az édes ízekhez és illatokhoz.

Az újszülöttek különleges szaglóképességét mutatja, hogy képesek felismerni saját édesanyjuk illatát.

Kötődés

Az újszülött és édesanyja között egy veleszületett, láthatatlan kötelék van, aminek célja anya és gyermeke közelségének fenntartása.

Az újszülött viselkedése ezért mindig azt a célt szolgálja, hogy minél közelebb tudhasson magához téged. Ha jól és érzékenyen reagálsz az igényeire, akkor biztonságos kötődés alakul ki a kicsiben.Amikor megérzed kisbabád legkisebb rezdüléseit, megismered, hogy a különféle sírások mit jelenthetnek, vagy tudod, mikor igényel ringatást, összebújást az újszülött, akkor ezeket a láthatatlan huzalokat vonod még szorosabbra kettőtök között.A babáddal való kötődés kialakulását segíti a szülést követő azonnali bőr-bőr kontaktus, az igény szerinti szoptatás, a hordozás és az együttalvás is.

Temperamentum

Egy újszülött már megszületésétől kezdve rá jellemző, saját személyiségjegyeket mutat. Miben nyilvánul ez meg? Az újszülöttek különböznek aktivitási szintjükben, simulékonyságukban vagy ingerlékenységükben, és abban, miként reagálnak a környezet változásaira. Van, aki többet sír és nehezebben visel mindenféle zajt vagy hanghatást, ami a környezetéből érkezik. Más babákat pedig lehet, hogy teljesen hidegen hagynak ezek az ingerek.Vannak “többemberes” babák, míg mások “nyugisabbak” – szívesen és csendesen szemlélődnek a kiságyukból vagy a hordozókendőből.

A baba születését követő 4. héttől veszi kezdetét a csecsemőkor.