Baba

3 fantasztikus dolog, amire az újszülött babák képesek

Íme 3 olyan elképesztő dolog, amire minden baba képes élete első órájában.
2018. Február 20.
3 fantasztikus dolog, amire az újszülött babák képesek

Egy 2011-es Acta Paediatrica orvosi folyóiratban publikált tanulmányban 28 újszülöttet kísértek figyelemmel életük első 1 óra 10 percében, mely arra az eredményre jutott, hogy mindegyikük kivétel nélkül ugyanazokat az életben maradáshoz szükséges tevékenységeket produkálta. Ez teljesen független volt attól, hogy hol született a gyermek (otthon, kórházban vagy máshol), a világ mely pontján és attól is, hogy mi volt a neme – a csecsemők ösztönösen ugyanazt cselekedték. Ezek pedig a következők:

1. Sírás

Az első dolog, amit a babák életük első másodperceiben tesznek, az nem más, mint a sírás. Ezzel nem mondtunk újat, azonban konkrét oka van, amiért ezt teszik. Ez pedig, hogy a tüdejüket először éri levegő. Az újszülött felsírása talán a legjobban várt pillanat minden gyermek világrajövetelekor.

2. Mozdulatlanság

Körülbelül 2 perccel a születésük után a babák hirtelen mozdulatlanná válnak. A tanulmány vezetői szerint ez a csendes, mozdulatlan állapot valószínűleg azért következik be ösztönösen, hogy megvédjék magukat a ragadozók támadásától. Nos, ezeknek a ragadozóknak elég rövid lehetett a reakcióideje, ugyanis a babák pár percen belül rá is térnek a következő életben maradáshoz szükséges “feladatukra”.

3. Evés

Az újszülött csecsemők életük első pár percében képesek csukott szemmel megtalálni édesanyjuk cicijét, hogy szinte azonnal ehessenek. Ebben kizárólag a szaglásukra hagyatkoznak, ami egészen elképesztő. A szoptatás jelentősége ebben a szülés utáni korai szakaszban egyre inkább felértékelődik az orvosok körében is. Ha azokat a babákat, akik gyógyszerek segítsége nélkül jöttek világra, az édesanyjuk mellkasára teszik, szinte azonnal odakúsznak az anya melléhez, és szopizni kezdenek.Erre minden újszülött képes – írja a Breastcrawl.org. “A csecsemők közvetlenül születésük után pontosan tudják, merre keressék a táplálékot, és mikor van itt az ideje az első szopizásnak. Sajnos azonban sok kórházban – az UNICEF és az USA Gyermekgyógyászati Társaságának ajánlásának ellenére – még mindig közbeavatkozik a személyzet. Pedig a kulcs mindössze annyi, hogy szülés után legalább egy órára zavartalan bőr-bőr kontaktusban hagyják az anyát a gyermekével.”Christina Smillie amerikai gyermekorvos szerint akkor sincs semmi gond, ha a baba nem érdeklődik azonnal a cici iránt. Ilyenkor időt kell adni neki, hamarosan rá fog jönni ő is, hogy mit kell keresnie.(A cikk forrása: romper.com)Kapcsolódó cikkeink újszülött témában: