Baba

Kérdések a baba alvásáról

Vajon igaz, hogy az egészséges újszülött a nap nagyobbik részét átalussza? Sokan nem ezt tapasztaljuk!
2011. Május 13.

A babáknak jóval rövidebb az alvási periódusuk

Mennyit kell aludnia az újszülöttnek és mennyit az egyévesnek?

Nincsenek ilyen szabályok, csupán az átlagos baba szokásaira hivatkozhatunk. Az átlagos azt jelenti, hogy a csecsemők fele ennél kevesebbet, a másik fele pedig többet alszik. Az érett, egészséges újszülött ritkán alszik négy óránál többet egyhuzamban, de naponta összesen 16-18 órát tölt szundikálással. Az egyévesek esetében már azért mond kevesebbet az átlagérték, mert igen nagyok az eltérések gyerek és gyerek közt.

Ekkor a napi átlagos alvásidő 12-14 óra, és akár nyolc-kilenc órát is alhat egyfolytában az éjszakai órákban. Az alvással töltött idő, más szóval az alvásszükséglet inkább egyéni adottság kérdése, nem szülői nevelés eredménye.

Hol aludjon a csecsemő?

A legfontosabb, hogy a szülei közvetlen közelében legyen az alvóhely. A külön szoba ideje később jön el! Nem kell feltétlenül a szülői ágyba fektetni, bár ez a szoptatás szempontjából is a legkényelmesebb megoldás. Hasonlóan biztonságos, ha a kiságyat vagy a bölcsőt az anya fekhelyétől legfeljebb karnyújtásnyira helyezzük el, például a nagy ágyhoz közvetlenül hozzáillesztve.

Hányszor alszik a baba napközben a második félévben?

A legtöbb kisbaba még naponta kétszer is alszik, mindannyiszor viszonylag hosszabb ideig, egy-két óra hosszat. A második félévben sok kisbaba még mindig háromszor szundít, s a kisebbség – inkább az egyéves korhoz, mint a hatodik hónaphoz közel – egy hosszú alvással is beéri.

Mikor fogja átaludni az éjszakát?

Na, ez az a kérdés, amit előbb-utóbb minden fáradt szülő feltesz! A felnőttek alvását mélyebb, hosszabb egybefüggő szakaszok jellemzik, ellentétben a csecsemőével, akinél hosszabbak és gyakoribbak az úgynevezett aktív alvási periódusok, amikor a körülbelül egyórás alvási ciklusok után rövid ébredés vagy inkább félébredés következik.

Amikor az alvásminta már közelítene a felnőttéhez a második félévben, újabb, a világ felfedezésével járó felkavaró élmények, kicsit később a szülőtől való elválás félelme okoz zűrösebb, sok ébredéssel tarkított éjszakákat. Változó, hogy melyik gyerek mikor jut el az éjszaka átalvásáig, de hogy előbb-utóbb eljut különösebb tanulás és idomítás nélkül, egyéni fejlődése eredményeképpen, az egészen bizonyos.

Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában:

Forrás: Kismama magazin