Baba

Így altasd el a babát – A legjobb tippek!

Most megosztjuk veled, mit tegyél és mit ne tegyél, hogy a babád megtanuljon minél könnyebben és mélyebben aludni!
2018. Szeptember 06.
Így altasd el a babát - A legjobb tippek!

Tedd: Vedd észre, ha álmos!

Az ásítás egyértelmű jele a fáradtságnak, vannak azonban ennek más jelei is, amik már kevésbé evidensek. Ilyen a szemdörzsölés, felhúzogatás, -dörzsölés, bambulás, nyűgösség és végül a sírás. Érdemes ezeket látva időben az alváshoz szükséges körülményeket megteremteni, hiszen egy túlfáradt babát sokkal nehezebb elaltatni. A nagyobb gyerekeknél a fáradtság ügyetlenséget, “anyázást”, sőt kissé ellentmondásos “tüneteket” is okozhat, például hiperaktivitást.

Ne tedd: Ne ébreszd fel!

Mit tegyél, ha elalszik a baba az autósülésben? Óvatosan kösd ki, és az üléssel együtt tedd a padlóra, NE a kanapéra vagy az asztalra! Hagyd, hadd ébredjen fel magától. Ha véletlenül a babahintában alszik el, győződj meg róla, hogy rendesen be van-e kötve és fél szemmel mindig figyelj rá! Egy rövid délutáni alvás teljesen rendben van, de éjszakára semmiképp ne hagyd ezekben aludni! A legbiztonságosabb, ha átteszed a rácsos ágyába egy keményebb matracra és a hátára fekteted.

Tedd: Tudd, hogy a babák sokat alszanak!

Lehet, hogy elsőre nem tűnik soknak, pedig az újszülöttek akár 16 órát is aludhatnak egy nap és szinte csak az evés és pelenkacsere idejére ébrednek fel. Ahogy telik az idő, egyre kevesebb alvásra van szükségük napközben, éjjel viszont egyre hosszabban képesek egyhuzamban pihenni. Sok baba 6 hónapos korára képes átaludni az éjszakát, nappal pedig 2-3 alvással is elvan. Azonban ne aggódj, ha ti még fényévekre vagytok ettől, minden gyerek más!

Ne tedd: Ne altasd folyton útközben!

Lehet, hogy csábító kocsiban altatni a babát, miközben te ügyet intézel és esetleg időt nyersz, hosszabb távon azonban nem teszel jót ezzel a gyermekednek! Ha mindig úton vagytok, a kicsi nem tudja olyan jól kipihenni magát, mintha otthon, békés körülmények között az ágyában aludna. Ha úgy látod, hogy túl sok a program, igyekezz kicsit visszavenni, vagy kérj segítséget és intézz ügyet a baba nélkül!

Tedd: Etesd meg, pihenj és szundíts egyet!

A kisbabák számára természetes, hogy elalszanak szoptatás (cumisüvegezés) közben/után, éppen ezért kezdetben ez egy szuper módja az altatásnak, ám hosszabb távon azonban annyira hozzászokhat a kicsi, hogy máshogy szinte képtelenség lesz elaltatni. Ezért érdemes egy kis szünetet hagyni az evés és az alvás között, akár egy kis meséléssel vagy pelenkacserével megszakítani.

Tedd: Nyújtsd el az alvást!

6 hónaposnál idősebb a babád, de még mindig sokszor 20 perceket alszik napközben? Próbáld hosszabb ideig ébren tartani és inkább arra törekedni, hogy egy-egy alvása legyen hosszabb (akár 1-2 órás is), így az éjszakai alvásai is hosszabbak, mélyebbek lehetnek.

Tedd: Alakíts ki rutint!

Próbálj kialakítani egy napi alvási rutint és ragaszkodj is ehhez! Segítsd a babád jobban aludni azáltal, hogy:- Minden nap ugyanakkor altatod.- Késő délután már nem hagyod aludni. Ha a kicsi nehezen alszik el este, próbáld délután korábban altatni és ébreszd fel jóval az esti altatás előtt, hogy újra rendesen elfáradjon.- Napközben és éjszaka is a kiságyában altatod, így a baba az ágyát az alvással azonosítja és könnyebben álomba szenderül, ha lefekteted.

Ne tedd: Ne rohanj oda hozzá azonnal!

Tüsszentés, csuklás, nyögés, szuszogás és nyüszítés – egy kisbaba elég furcsa hangokat képes kiadni magából alvás közben, de ezek teljesen normálisak, ezért nem kell azonnal a kiságyához rohannod! A nyűgösség és a sírás is lehet rövid ideig tartó, akár álmában zajló “valami”, és ha rögtön a “segítségére sietsz” az is lehet, hogy pont ezzel zavarod meg. Várj egy kicsit, mielőtt azonnal ellenőrizni rohannál! Persze, ha úgy érzed, valóban valami gond van, éhes vagy melege van/fázik, szüksége van rád, nyugodtan segíts rajta!

Tedd: Gondolj a biztonságra!

Ha a babád a kanapén, az ágyatokban, vízágyon vagy a padlón alszik el, fogd meg és tedd át a kiságyába! Ezek a helyek ugyanis nem biztonságosak a számára. A legideálisabb a bölcsőhalál szempontjából, ha a hátán altatod. Ezen kívül távolíts el minden felesleges dolgot – plédet, párnákat, plüss állatokat és egyéb puha tárgyakat, játékokat – az ágyából, ezek mind csak a biztonságát veszélyeztetik. Háziállattal és más gyerekkel se aludjon együtt a baba!(Cikk forrása: webmd.com)Kapcsolódó cikkeink a baba altatása témában: